Hyppää pääsisältöön

Bemari-kuskit kolaroivat usein - Automerkki kertoo ihmisestä lähes kaiken

Tutkimusten ja vakuutustietojen mukaan auto kertoo paljon omistajastaan. Tietyn merkkiseen, väriseen ja malliseen autoon istuminen muuttaa ihmisen käyttäytymistä.

YleX Aamun Matin Hopeanuoli

Automerkki kertoo ihmisestä enemmän kuin arvaammekaan. Ajokki kertoo siitä, millaisia olemme - tai oikeastaan siitä, millaisina haluaisimme muiden meidät näkevän. Kysymys ei ole kuitenkaan pelkistä mielikuvista. Siitä, minkä merkkisellä autolla ihminen ajaa pystytään ennustamaan esimerkiksi se, mitä puoluetta hän äänestää, ja mitä arvoja hän kannattaa.

Edes persoonallisuuden piirteet eivät pääse pakoon automerkkiä. Brittiläisen Leicesterin yliopiston tutkimuksen mukaan upouuden BMW:n ratissa itsetunto vahvistuu hetkellisesti. Samaisessa tutkimuksessa on todennettu muun muassa se, että ihmisen käyttäytymiseen vaikuttavat auton korimalli, väri ja kuljettajan ikä.

Tutkijoiden mukaan automerkkeihin liitetyt stereotypiat auttavat ennakoimaan toisten liikkeitä tien päällä eli on helpompi ennakoida, mitä toisella kaistalla lähestyvä auto seuraavaksi tekee. Se on siis eräänlainen selviytymiskeino. Punaiselta Bemarilta odotetaan toisenlaista käytöstä kuin kerman väriseltä Fiatilta.

Tässä YleX:n tekemä karkea jaottelu eri automerkkien ja ihmistyyppien välillä. Se perustuu Taloustutkimuksen arvoja mittaavaan kyselyyn sekä brittiläisen Leicesterin yliopiston tekemään tutkimukseen, jossa selvitettiin autoilijoihin liitettyjä stereotypiota ja niiden vaikutuksia käyttäytymiseen. Myös suomalaisten vakuutusyhtiöiden tiedot vaikuttavat jaotteluumme.

BMW ja Audi: Kolaroi useimmin

Haluat elämältä elämyksiä, etkä sitoutumista. Haluat olla vapaa rajoitteista. Audi- ja BMW-kuskit arvostavat yksilöllisyyttä.

Näiden merkkien ajajat jakautuvat kahteen ryhmään: kaupungissa asuviin pröystäilijöihin ja pikkupaikkakuntien kruisailijoihin. Maakunnissa asuu nuoria tavisaikuisia, jotka ostavat Audeja ja Bemareita lähinnä käytettyinä.

Muiden silmissä olet hurjastelija ja sinun merkilläsi kolaroidaankin eniten. Kannatat Kokoomusta.

Olet kuin: Sedu Koskinen (Audi), kiekkoilija Sami Kapanen (Audi), Jari Sarasvuo (BMW) , Keskustan Juha Sipilä, Muusikko Samu Haber (BMW), Jutta Gustavsberg (BMW) tai Mikko Ilonen (Audi).

Toyota: Itsekuria arvostavalle

Kuva Toyota-papasta ei ole tuulesta temmattu. Pääsääntöisesti Toyotaa ajaa kotirakas ja perhekeskeinen ihminen. Toyotalla on lisäksi nuorekas kannattajakuntansa, johtuen muun muassa urheiluautomalleista. Tämän merkin kuljettaja on perinteiden kannattaja, jolle itsekuri ja työnteko ovat tärkeitä. Toyota on maaseudun suosikki ja sillä ajavat Keskustan kannattajat.

Olet kuin: Martina Aitolehti, Heikki Silvennoinen tai Katja Ståhl.

Renault ja Peugeot: Ei elvistele turhaan

Jos omistat jomman kumman näistä ranskalaisista automerkeistä, suhtaudut autoiluun käytännönläheisesti. Olet kotirakas ja perhe on sinulle tärkeä. Renaultia tai Peugeotia ajava ei elvistele turhia, vaan auto on ennen kaikkea käyttöväline. Arvostat hyvää ja tasaista peruselämää ja olet melko vaatimaton elämäntavoissasi.

Olet kuin: Kokoomuksen Sampsa Kataja tai SDP:n Eero Heinäluoma.

Fiat: Käytännöllisen valinta

Autoilu ei ole sinulle elämän tärkein asia. Arvostat perinteitä ja olet kotirakas. Fiat-kuskina et juoksentele trendien perässä, vaan arvostat tasaista ja turvallista elämää. Auto on ostettu, että pääset paikasta toiseen. Fiat onkin eläkeläisten ja vasemmistopuolueiden kannattajien auto.

Olet kuin: Perussuomalaisten Tom Packalén tai jalkapalloilija Perparim Hetemaj.

Mercedes-Benz: Muutakin kuin minimisuoritus

Mercedes-Benz on nuorekkaiden ja modernien ihmisten valinta. Odotat autoltasi jotain muutakin kuin minimisuorituksen. Olet yksilökeskeinen ja rohkea. Arvostat kokemusten kartuttamista ja sosiaalisia tilanteita. Mersu on perussuomalaisten auto.

Olet kuin: Cheek, Vesa Keskinen, Perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen, kokki Tomi Björck tai Hjallis Harkimo.

Kuuntele alta koko Etusivun juttu.

Areena-upotus 2231715 (migroitu)