Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaanotto 2.4.2014

Veljekset kuin ilvekset?

”Voivatko identtiset kaksoset olla eri sukupuolta? Haluaisin lääkärin vastauksen. Eräällä lapsia käsittelevällä keskustelupalstalla ihmiset kiistelevät kyseisestä aiheesta.”

Kyllä tuo ’identtinen’ kattaa myös sukupuolen. Jos kaksoset ovat siis poika ja tyttö, he eivät ole identtisiä.

Dumping-oire

”Minulle tehtiin iso palleatyräleikkaus noin 10 kuukautta sitten (fundoplikaatio leikkaus).

Siitä jäi ikuiselta tuntuva Dumping-oireyhtymä. Ruokailun jälkeen tulee huono olo, sydän hakkaa, vatsakipuja, voimaton olo ja mikä pahinta, valtava ripulointi, joka jo haittaa sosiaalista kanssakäymistä. Onko tämä vaiva lopullinen?”

Tyypillisesti syynä on se, että mahalaukkua joudutaan typistämään, tehdään vaikka laihdutusleikkaus, jonka jälkeen ruoka alkaa mennä liian nopeasti ohutsuoleen. Se taas aiheuttaa nopean verensokerin nousun ja vastaavasti nopean laskun, josta seuraavat muun muassa nuo sydämentykytykset. Tyypillistä on myös juuri esimerkiksi ripuli. Palleatyräleikkauksessa ei tuollaista kuitenkaan pitäisi tulla.

Mieleen tuleekin, että onkohan mahalaukun hermotus vahingoittunut leikkauksen aikana. Tämä on totta kai pelkkä oletus, mutta teoriassa kyllä mahdollista. Kannattaa ilman muuta olla yhteydessä leikkauksen suorittaneeseen lääkäriin.

Dumping-oiretta sinänsä hoidetaan syömällä useasti pienempiä ruoka-annoksia ja muutenkin ruokavaliolla. Ravitsemusterapeuttiin kannattaa myös olla yhteydessä.

Kihti

”Lääkäri epäili, että minulla on kihti, mutta vaiva meni ohi. Influenssapiikin jälkeen kuitenkin oireet palasivat, isovarvas tuli kipeäksi vaivaisenluun kohdalta. Lääkäri sanoi että odotellaan viikko ja sitten katotaan uudelleen. Miksi ei heti oteta verikoetta, jolla asia selviäisi kerralla?”

Heti aluksi pitää sanoa, ettei sillä rokotteella ole mitään tekemistä näiden kihtioireiden kanssa. Kihtihän on aika yleistä, miehillä se liittyy diabetekseen, kohonneeseen verenpaineeseen ja kolesteroliin, naisilla taas munuaisten vajaatoimintaan tai nesteenpoistolääkkeisiin. Se, miksi verikoetta ei heti otettu, johtuu siitä, että kihtikohtauksessa veren uraattipitoisuus – kihtiarvo – saattaa olla valheellisen matala. Siksi joskus on viisasta katsoa se verikoe vähän myöhemmin.


Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 22.12.2015