Hyppää pääsisältöön

Parasta ikinä - television lastenohjelmat 50 vuotta

Pikku Kakkosen konsertti.
Pikku Kakkosen konsertti. Kuva: Jyrki Valkama/YLE Pikku Kakkosen konsertti. Kuva: Jyrki Valkama/YLE Pikku Kakkonen,lastenohjelmat

Niksula, Tenavatuokio, Pelle Hermanni, Ransu vai Kylli-täti? Mikä lastenohjelma on jäänyt sinun mieleesi? Television lastenohjelmat täyttävät tänä vuonna 50 vuotta.

Tietolaatikko

 • Radiossa lastenohjelmat alkoivat vuonna 1926
 • Televisiooon perustettiin lasten- ja nuortenohjelmien toimitus vuonna 1964

Yleisradio on kautta vuosikymmenien lähettänyt ohjelmaa lapsille. Radiosta lastenohjelmia on kuultu vuodesta 1926 eli aivan alusta lähtien. Kun vuonna 1958 alkoivat säännölliset tv-lähetykset, myös lapsille oli oma ohjelmistonsa.

Vuonna 1964 televisioon perustettiin itsenäinen lasten- ja nuortenohjelmien toimitus.

Muistele menneitä ja tutustu juhlavuoden ohjelmistoon

Lastenohjelmat heijastavat omaa aikaansa

Eri vuosikymmenten lapsilla on omat muistonsa lastenohjelmista. Ohjelmat henkivät aina oman aikansa suuntauksia. Lapsikatsojien maailma muuttuu ja sen myötä myös ohjelmien kerronta ja aiheet.

60-luvun klassikko, Käytöskukka oli Heikki Partasen luoma animaatiosarja. Siinä kaksi porsasta Hinku ja Vinku seikkailivat kiukkuisen Suursyömärin kanssa. Silloin Ylessä oli myös oma Television Lapsiteatteri.

Noppa-sarja syntyi 70-luvulla ainakin osittaisena esikuvanaan Sesame Street. Sarjaa ei Suomeen ostettu, sen innoittamina tehtiin oma sarja  tukemaan oppimisvalmiuksia. Tuolloinhan ei vielä ollut esikoulua. Mielenkiintoista on, että alkuperäinen Sesam Street elää vieläkin ja sarjan perusidean perusteella tuotetaan paikallisen kulttuurin mukaisia ohjelmia esimerkiksi Pakistanissa.

Pikku Kakkosta tehty jo vuodesta 1977

Pikku Kakkonen aloitti 1977. Makasiinin ikimuistoista antia ovat Lasse Pöystin iltasatu, Pelle Hermanni ja Ransu.

Röllikin aloitti seikkailunsa Pikku Kakkosessa. Tuhannes Pikku Kakkonen esitettiin jo vuonna 1983.

Jossain vaiheessa Suomea kiersi kasku alokkaiden laulutaidosta. Sen mukaan suomalaisnuoret osaavat ulkoa ainoastaan yhden laulun sanat: se on ”Pikku Kakkosen Posti”.

Nyt 2000-luvulla Ylen lastenohjelmia lähetetään aamuisin ja alkuillasta. Television ohella netti on lastenkin maailmassa nostanut suosiotaan. Uusi aika, uudet releet. Aika usein kahvilassa pikkukaveri näpläilee tabletista sopivaa kuultavaa, katsottavaa tai pelattavaa, kun äiti tai isä jonottaa kassalla.

Muistoja lastenohjelmista

Pirkka-Pekka Petelius kertoo lapsuutensa radio- ja tv-ohjelmista ja laadukkaiden lastenohjelmien merkityksestä.

Katsojien ja kuulijoiden muistoja lastenohjelmista

Kirjailija Niina Hakalahti valitsi katsojien muistoista yhden ja kirjoitti siitä radiopakinan. Niinan valitsema muisto liittyy kotimaiseen nukkeanimaatioon Heikkopeikko. Vaikka Heikkopeikon on vaikea oppia koulussa taikoja, niin Niinalle hän on idoli.

Maistiaisia lastenohjelmien klassikoista:.

 Muistele lastenohjelmia Facebookissa!

Ansa ja Oiva. Kuva: YLE/kuva-arkisto

Ansa ja Oiva. Kuva: YLE/kuva-arkistoAnsa ja Oiva. Kuva: YLE/kuva-arkisto
Niksulan TV. Kuva: YLE/kuva-arkisto

Niksulan TV. Kuva: YLE/kuva-arkistoNiksulan TV. Kuva: YLE/kuva-arkisto
Kylli-täti. Kuva: YLE/kuva-arkisto

Kylli-täti. Kuva: YLE/kuva-arkistoKylli-täti. Kuva: YLE/kuva-arkisto
Noppa. Kuva YLE/kuva-arkisto

Noppa. Kuva YLE/kuva-arkistoNoppa. Kuva YLE/kuva-arkisto
Pelle Hermanni. Kuva: YLE/kuva-arkisto

Pelle Hermanni. Kuva: YLE/kuva-arkistoPelle Hermanni. Kuva: YLE/kuva-arkisto

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?