Hyppää pääsisältöön

Tekijänä Aki Roukala

Valokuvaaja Aki Roukala
Valokuvaaja Aki Roukala Valokuvaaja Aki Roukala Kuva: Yle Kuvapalvelu aki roukala

Reilu kolme vuotta sitten valokuvaaja-manageri Aki Roukala (s. 1978) ja hänen vaimonsa saivat tarpeekseen elämästä pääkaupunkiseudulla. Muuttopäätös oli helppo tehdä, kun Roukalan isoäidin kotiseudulta Hailuodosta löytyi sopiva talo, sopivaan hintaan.

- Mä vaan halusin pois siitä oravanpyörästä, jossa silloin olin, Roukala kertoo.

Taakse jäivät vakituinen työpaikka aikakauslehti Imagen valokuvaajana, baarit, boheemielämä – ja suurin osa valokuvauskeikoista. Tilalle tuli elämä, jossa Roukala on sataprosenttisesti itse vastuussa tekemisistään.

Ei kukaan itseään kunnioittava valokuvaaja enää tee niitä duuneja

Paluu entiseen ei houkuta.

- Tilanne mediassa on huonontunut dramaattisesti sen jälkeen kun lähdin. Sopimusehdot on tehty mahdottomiksi. Ei kukaan itseään kunnioittava valokuvaaja enää tee niitä duuneja, toteaa Roukala.

Tuula Viitaniemen ohjaama dokumentti seuraa Aki Roukalan marraskuista päivää. Kun kakluunit on lämmitetty ja pienet kaksospojat viety hoitoon, alkaa työ. Roukala editoi Olavi Uusivirran promokuvia, ja kuvaa tulevaan Hailuoto-kirjaansa valokuvia saaren asukkaasta, sekä vanhasta kalastajakylästä. Illalla valokuvaajasta sukeutuu manageri. Pientä levy-yhtiötä pyörittävä Roukala suuntaa studiolle kuuntelemaan Mirel Wagnerin tulevan levyn demoja, ja hurauttaa illaksi Ouluun tapaamaan maailmanvalloitusta suunnittelevaa The Scenes -yhtyettä.

- Ei mulla ole mitään muita unelmia, kuin ottaa törkeen hyviä kuvia, sanoo Aki Roukala nyt.

Oma muotokieli valokuvaajana on pitkän etsimisen jälkeen vihdoin löytynyt.

Tekijänä Aki Roukala Yle Areenassa 20.4. klo 19:05, Yle Teemalla 21.4. klo 21:35.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri