Hyppää pääsisältöön

Kirjailija Harri Sirola halusi teoksiinsa eurooppalaisen näkökulman

Harri Sirola debytoi kirjailijana jo 22-vuotiaana teoksella, joka nosti kohua ja antoi myös aiheen elokuvaan. Mutta jo toisen romaaninsa ilmestymisen jälkeen Sirola alkoikin pohtia tulevaisuuttaan kirjailijana.

Harri Sirolan (1958 - 2001) esikoisteoksessa Abiturientti kuvattiin kriittisesti porvarillisuutta ja päähenkilön estotonta sukupuolielämää. Romaanin pohjalta tehtiin myös elokuva Apinan vuosi.

Sirola julkaisi vuonna 1984 toisen teoksensa Anna palaa, jota hän kirjoitti asuessaan Ranskassa. Kirjan henkilöt ovat eri maista ja tapahtumatkin sijoittuvat moneen maahan. "On the road -juttu", Sirola luonnehti kirjaansa.

Sattumaa teoksen kansainvälinen näkökulma ei suinkaan ollut. Sirola kertoikin Ylen Anna palaa -nimisessä ohjelmassa, että hän hakee tietoisesti teksteihinsä kansainvälisiä aiheita. Hän toivoi löytävänsä teksteihinsä eurooppalaisen näkökulman, mutta totesi, että kapeahan hänen näkökulmansa vielä on. Toisaalta hän uskoi sen laajenevan elämänkokemuksen myötä.

Mitä seuraavaksi? "Sen vain maailman suuri sielu tietää", Sirola sanoi, mutta kertoi ajatelleensa lopettaa kirjoittamisen hetkeksi ja vetää henkeä. "Parasta on ensin kehitellä papua ennen kuin ryhtyy tekemään lisää."

Teksti: Sirpa Jegorow

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto