Hyppää pääsisältöön

Kirjailija Harri Sirola halusi teoksiinsa eurooppalaisen näkökulman

Harri Sirola debytoi kirjailijana jo 22-vuotiaana teoksella, joka nosti kohua ja antoi myös aiheen elokuvaan. Mutta jo toisen romaaninsa ilmestymisen jälkeen Sirola alkoikin pohtia tulevaisuuttaan kirjailijana.

Harri Sirolan (1958 - 2001) esikoisteoksessa Abiturientti kuvattiin kriittisesti porvarillisuutta ja päähenkilön estotonta sukupuolielämää. Romaanin pohjalta tehtiin myös elokuva Apinan vuosi.

Sirola julkaisi vuonna 1984 toisen teoksensa Anna palaa, jota hän kirjoitti asuessaan Ranskassa. Kirjan henkilöt ovat eri maista ja tapahtumatkin sijoittuvat moneen maahan. "On the road -juttu", Sirola luonnehti kirjaansa.

Sattumaa teoksen kansainvälinen näkökulma ei suinkaan ollut. Sirola kertoikin Ylen Anna palaa -nimisessä ohjelmassa, että hän hakee tietoisesti teksteihinsä kansainvälisiä aiheita. Hän toivoi löytävänsä teksteihinsä eurooppalaisen näkökulman, mutta totesi, että kapeahan hänen näkökulmansa vielä on. Toisaalta hän uskoi sen laajenevan elämänkokemuksen myötä.

Mitä seuraavaksi? "Sen vain maailman suuri sielu tietää", Sirola sanoi, mutta kertoi ajatelleensa lopettaa kirjoittamisen hetkeksi ja vetää henkeä. "Parasta on ensin kehitellä papua ennen kuin ryhtyy tekemään lisää."

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto