Hyppää pääsisältöön

Kummola-kirjan kustantaja: Mitään ei poistettu oikeuspaineen takia

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt tänään oikeuskanteen, jossa haettiin julkaisukieltoa tekeillä olevaa Kalervo Kummolan kääntöpiiri -nimistä kirjaa vastaan. Kustantaja kertoo YleX:lle, ettei kirjaan ole tehty muutoksia oikeusprosessin takia.

Jääkiekko. // Kuva: Yle / Arja Lento

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt tänään oikeusjutun, jossa Kalervo Kummolan kääntöpiiri -nimiselle teokselle haettiin julkaisu- ja levityskieltoa. Oikeus hylkäsi odotetusti kanteen, joka olisi toteutuessaan rikkonut perustuslain ilmaisunvapautta puolustavaa asetusta. Uutta suomalaista jääkiekkokirjaa vastaan nostetun kanteen olivat jättäneet Jääkiekkoliitto ja Kalervo Kummola.

Kirjan kustantajan Into Kustannuksen toimitusjohtaja Jaana Airaksinen ei kerro kirjan yksityiskohtia.

- Kirja kertoo suomalaisista jääkiekkobisneksistä ja se on 20 vuoden tutkivan työn tulosta. Kirjailija Pentti Sainio on kerännyt aineistoa hyvin systemaattisesti, Airaksinen sanoo YleX:lle.

Suomalaisen jääkiekon pitkäaikainen vaikuttaja ja vallankäyttäjä Kalervo Kummola on sanonut Yle Urheilulle, että kirjasta on luultavasti jo vaihdettu suurimmat valheet. Kummola katsoo voittaneensa jo sen perusteella, että kirjan nimi on vaihtunut Kalervo Kummolan Rahankääntöpiiristä pelkäksi Kalervo Kummolan kääntöpiiriksi. Kustantajan mukaan nimen vaihtoon ei ole vaikuttanut ulkopuolinen painostus.

- Raha ja urheilubisnekset ovat vain yksi asia, jota kirja käsittelee. Kummolan kääntöpiiri tarkoittaa nimenä laajempaa aihetta, johon sisältyy muutakin kuin rahaa. Se on sopivampi nimi kirjalle, Airaksinen sanoo.

Kummolan mainitsemat kirjasta poistetut valheet saavat kustantajan naurahtelemaan.

- Minulla ei ole aavistustakaan, mitä näillä valheilla tarkoitetaan. Eihän se käytännössä voi tarkoittaa mitään, koska Kalervo Kummola ei ole nähnyt kirjan sisältöä. Oikeuskanne on nostettu lyhyen markkinointitekstin perusteella. Tämä on tietyllä tavalla hyvin röyhkeää.

Kirjan kustantajan Into Kustannuksen toimitusjohtaja ihmettelee, mikä on kanteen jättämisesä mukana olleen Jääkiekkoliiton rooli oikeusprosessissa. YleX pyysi Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurmiselta kommenttia asiaan, mutta hän ei suostunut kommentoimaan.

Kirja julkaistaan myöhemmin tänä keväänä.

Lähteet: YleX Etusivu