Hyppää pääsisältöön

Poliisi otti työvoiton Wincapitasta

Mika Appelsin, pääsyyttäjä Wincapita-jutussa
Kihlakunnansyyttäjä Mika Appelsin vetää Wincapitavyyhdin syyttäjäryhmää. Mika Appelsin, pääsyyttäjä Wincapita-jutussa Kuva: Yle, Mot mika appelsin

Suomen laajimmaksi talousrikokseksi osoittautunut pyramidipeli Wincapita on myös Suomen kallein rikostutkinta.

Keskusrikospoliisin mukaan pelkästään poliisin kustannukset ovat seitsemän miljoonaa euroa, MOT kertoo maanantaina. Suomen käräjäsaleissa jo viidettä vuottaan pyörivät Wincapita-oikeudenkäynnit jatkuvat vielä ainakin vuoden.

Esitutkinnassa kuultiin vajaata neljää tuhatta henkilöä. Juttua tutki parhaimmillaan kuudenkymmenen poliisin ryhmä.

Wincapitassa oli arviolta 12 000 jäsentä, jotka lähtivät siihen mukaan valuuttakauppatuottojen toivossa. Tutkinnassa setvittiin mm. tuhansia tilitietoja ja sähköpostiviestejä. Wincapita osoittautui lopulta tyypilliseksi pyramidipeliksi: sijoituskerhon ainoa tuotto oli jäsenten itsensä siihen sijoittama raha.

”Wincapitassa oli kyse pyramidipelistä puhtaimmillaan, niin kuin korkein oikeuskin totesi. Tietysti oli kysymys myöskin väärän tiedon antamisesta, eli sitä kautta törkeästä petoksesta”, kihlakunnansyyttäjä Mika Appelsin sanoo MOT:lle.

Viranomaiset ovat käyneet läpi rahavirtoja noin 70 miljoonan euron edestä ja niiden tuloksena jäädyttäneet 19 miljoonaa euroa varoja. Rikoshyötyjä peritään yhä sadoilta voittoja kotiuttaneilta jäseniltä ympäri maata.

Päätekijä Hannu Kailajärvi kärsii viiden vuoden vankeusrangaistusta törkeästä petoksesta ja rahankeräysrikoksesta.

Haastateltavat

  • Jouni Laiho, hallitusneuvos, sisäministeriö
  • Raimo Hämäläinen, Wincapitassa huijattu
  • Juha Ritala, Klubin jäsen vuodesta 2005
  • Mika Appelsin, Wincapitan pääsyyttäjä
  • Maria Vuorivirta-Heikkinen, rikostarkastaja, keskusrikospoliisi

MOT: Kulta-Hannun pyramidipeli
Maanantaina 7.4. klo 20, Yle TV1

Kommentit