Hyppää pääsisältöön

Tuntemattomana erakkona kuolleen katuvalokuvaaja Vivian Maierin ällistyttävä nousu maailmanmaineeseen

Valokuvia dokumenttielokuvasta Vivian Maierin salaisuus.
Vivian Maierin valokuvia: Woman Hat NY Public Library, Self Portrait Round Mirror Repeating Image. Valokuvia dokumenttielokuvasta Vivian Maierin salaisuus. Kuva: ©Vivian Maier_Maloof Collection vivian maierin salaisuus,Teemalauantai

Vivian Maierin salaisuus on dokumenttielokuva tuntemattomasta katuvalokuvaajasta, josta tuli kuolemansa jälkeen valokuvamaailman sensaatio.

Amerikkalainen lastenhoitaja Vivian Maier kuoli köyhänä ja tuntemattomana erakkona Chicagossa vuonna 2009. Hänen kuollessaan juuri kukaan ei ollut nähnyt hänen valokuviaan. Sattuman, romuhuutokauppalöydön, innostuneen amatöörihistorioitsijan sekä tietysti upeiden kuvien ansiosta Vivian Maier on nyt valokuvamaailman sensaatio, jonka kuvat kiertävät näyttelyissä ympäri maailmaa keräten haltioituneita kommentteja.

83-vuotiaana kuolleelta Maierilta jäi yli sadantuhannen negatiivin kokoelma, osin kehittämättöminä rullina ja varastoihin unohdettuina, mustavalkoista ja väriä. Jäämistöstä löytyi myös kaitafilmejä. Koko tuotanto on vielä tutkimatta, mutta jo nyt se on paljastunut todelliseksi aarteeksi.

Ratkaisevien hetkien tallentajana Vivian Maieria on verrattu itseensä Henri Cartier-Bressoniin. Hän on ehkä koko 1900-luvun tärkein katuvalokuvaaja. Myös Maierin omakuvat ovat ainutlaatuisia.

Dokumenttielokuva Vivian Maierin salaisuus (Finding Vivian Maier) on jännittävä tositarina Maierin ällistyttävästä kuolemanjälkeisestä noususta maailmanmaineeseen. Se esittelee meille Vivian Maierin valokuvia ja kertoo huikean tarinan siitä, miten tämän salaperäisen naisen kuvat löydettiin. Elokuvana sitä on verrattu Searching for Sugar Maniin, tässä tarinassa musiikin vain ovat korvanneet valokuvat. Dokumentin ovat ohjanneet alkuperäisen valokuvalöydön tehnyt John Maloof ja Charlie Siskel.

Maierin kuvakokoelman löytyminen on kuin tarua. John Maloof löysi talvella 2007 romuhuutokaupasta suuren laatikon, johon oli ladottu negatiiveja. Hän oli kirjoittamassa kirjaa johon tarvitsi vanhoja kuvia, joten hän päätti huutaa laatikon itselleen. Loppu on historiaa...

Valokuva dokumenttielokuvasta Vivian Maierin salaisuus.
Vivian Maier: African-American Man on Horse, NYC. Valokuva dokumenttielokuvasta Vivian Maierin salaisuus. Kuva: ©Vivian Maier_Maloof Collection vivian maierin salaisuus,Teemalauantai

Elokuva yrittää myös ratkoa Vivian Maierin arvoitusta: Mikä sai Maierin toisaalta kuvaamaan ja toisaalta salaamaan valokuvansa? Liittyikö taiteilijan maailmalta piiloutumiseen joku tragedia?

Entä mitä Maier itse olisi ajatellut kuolemanjälkeisestä maineestaan? Mitä hänet tunteneet ihmiset lopulta tiesivät hänestä? Millainen ihminen hän oli? Mistä syntyi hänen poikkeuksellinen lahjakkuutensa kuvaajana?

Ihmiset Maierin elämän varrelta – ystävät, tutut, työnantajat, hoitolapset, naapurit – muistavat poikkeuksellisen, vähän omituisen ja pelottavankin naisen, joka kulki kaikkialla Rolleiflex-kamera kaulassa.

Maierin valokuvia arvioivat muun muassa valokuvataiteilijat Mary Ellen Mark ja Joel Meyerowitz. Dokumentissa kertojana esiintyvä John Maloof pohtii myös omaa rooliaan ja vastuutaan Maierin perinnön vaalijana.

Valokuva dokumenttielokuvasta Vivian Maierin salaisuus.
Vivian Maier: Man Being Dragged by Cops, Night. Valokuva dokumenttielokuvasta Vivian Maierin salaisuus. Kuva: © Vivian Maier/Maloof Collection vivian maierin salaisuus,Teemalauantai

Maailmalla festivaaleja kiertänyt ja Oscar-ehdokkuuden vuonna 2015 saanut Vivian Maierin salaisuus sai Suomen-ensi-iltansa Teemalla aivan tuoreeltaan: sen teatteriensi-ilta New Yorkissa ja Los Angelesissa oli 28. maaliskuuta 2014. Vivian Maierin kotikaupungissa Chicagossa ensi-ilta oli vain päivää ennen Teemalauantain esitystä 5.4.2014.

Vivian Maier -kotisivu
Finding Vivian Maier -elokuvan sivu
Teemalauantai 2014: Naisia kameran takana

Finding Vivian Maier -elokuvan traileri

Juttu päivitetty 15.1.2015, 27.3.2016 ja 9.12.2019.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri