Hyppää pääsisältöön

Tuntemattomana erakkona kuolleen katuvalokuvaaja Vivian Maierin ällistyttävä nousu maailmanmaineeseen

Valokuvia dokumenttielokuvasta Vivian Maierin salaisuus.
Vivian Maier: Woman Hat NY Public Library and Self Portrait Round Mirror Repeating Image Valokuvia dokumenttielokuvasta Vivian Maierin salaisuus. Kuva: ©Vivian Maier_Maloof Collection vivian maierin salaisuus,Teemalauantai

Dokumenttielokuva tuntemattomasta katuvalokuvaajasta, josta tuli kuolemansa jälkeen valokuvamaailman sensaatio.
Esitys pääsiäisen valokuvapäivässä Teemalla 28.3.2016 klo 15.35.

Dokumenttielokuva Vivian Maierin salaisuus (Finding Vivian Maier) kertoo tuntemattomana erakkona kuolleen amerikkalaisen lastenhoitajan Vivian Maierin ällistyttävästä kuolemanjälkeisestä noususta maailmanmaineeseen. Juuri kukaan ei ollut Maierin eläessä nähnyt tämän valokuvia, nyt häntä pidetään 1900-luvun merkittävimpiin kuuluvana katuvalokuvaajana.

Vivian Maier kuoli 83-vuotiaana Chicagossa 2009. Häneltä jäi yli sadantuhannen negatiivin kokoelma; filmirullista osa oli kehittämättömiä, ja jäämistöstä löytyi myös kaitafilmejä. Kaikkia aarteita ei ole vielä ennätetty tutkia, mutta jo nyt on selvää, että kyseessä on arvokas ja ainutlaatuinen valokuva- ja filmikokoelma.

Maierin kuvakokoelman löytyminen on kuin tarua. John Maloof löysi talvella 2007 romuhuutokaupasta suuren laatikon, johon oli ladottu negatiiveja. Hän oli kirjoittamassa kirjaa johon tarvitsi vanhoja kuvia, joten hän päätti huutaa laatikon itselleen.

Valokuva dokumenttielokuvasta Vivian Maierin salaisuus.
Man Being Dragged by Cops, Night Valokuva dokumenttielokuvasta Vivian Maierin salaisuus. Kuva: © Vivian Maier/Maloof Collection vivian maierin salaisuus,Teemalauantai

Sattuman, romuhuutokauppalöydön ja innostuneen amatöörihistorioitsijan ansiosta Vivian Maier on nyt valokuvamaailman sensaatio, jonka kuvat kiertävät näyttelyissä ympäri maailmaa, herättävät ihastusta ja keräävät kiittäviä, haltioituneita kommentteja.

Maieria on ratkaisevien hetkien tallentajana verrattu itseensä Henri Cartier-Bressoniin. Hän saattaa olla 1900-luvun tärkeimpiä katuvalokuvaajia.

Valokuva dokumenttielokuvasta Vivian Maierin salaisuus.
African-American Man on Horse, NYC Valokuva dokumenttielokuvasta Vivian Maierin salaisuus. Kuva: ©Vivian Maier_Maloof Collection vivian maierin salaisuus,Teemalauantai

Dokumenttielokuva Vivian Maierin salaisuus (Finding Vivian Maier) esittelee Maierin upeita valokuvia ja kertoo huikean tarinan siitä, miten tämän salaperäisen naisen kuvat löydettiin. Elokuva sai ensi-iltansa Teemalla aivan tuoreeltaan: elokuvan teatteriensi-ilta New Yorkissa ja Los Angelesissa oli 28. maaliskuuta 2014. Vivian Maierin kotikaupungissa Chicagossa ensi-ilta oli 4.4. eli vain päivää ennen Yle Teeman esitystä.

Maailmalla festivaaleja kiertänyt ja Oscar-ehdokkuuden vuonna 2015 saanut dokumenttielokuva esitteli maailmalle Vivian Maierin ja yritti myös ratkoa tuntemattoman naisen arvoitusta: Mikä sai Maierin toisaalta kuvaamaan ja toisaalta salaamaan valokuvansa? Liittyikö taiteilijan maailmalta piiloutumiseen joku tragedia?

Entä mitä Maier itse olisi ajatellut kuolemanjälkeisestä maineestaan? Olisiko hän pitänyt tästä elokuvasta? Mitä hänet tunteneet ihmiset lopulta tiesivät hänestä? Mistä syntyi Maierin poikkeuksellinen lahjakkuus kuvaajana?

Vivian Maierin salaisuutta on verrattu Searching for Sugar Maniin, tässä tarinassa musiikin vain ovat korvanneet valokuvat. Elokuvan ovat ohjanneet alkuperäisen valokuvalöydön tehnyt John Maloof ja Charlie Siskel.

Vivian Maierin salaisuuden Suomen-ensi-ilta oli Teemalla 5.4.2014.

Päivitetty 15.1.2015 ja 27.3.2016.

Teemalauantai: Naisia kameran takana
Vivian Maier -kotisivu
Finding Vivian Maier -elokuvan sivu

Finding Vivian Maier -elokuvan traileri

 • Tanssi itsellesi terveemmät aivot

  Aivot voivat hyvin, kun keho ja mieli voivat hyvin.

  Käykö sinulle joskus niin, että erityisen stressaavan työpäivän jälkeen jätät liikunnan väliin ja sorrut lohdutukseksi roskaruokaan? Kotiin tultuasi kohdistat turhautumisesi puolisoosi ja uppoudut koko illaksi mököttämään päätteen ääreen. Yöllä uni ei tule, kun mietit elämäsi kurjuutta. Inhimillistä, mutta aivan väärin, jos ajattelet aivojesi terveyttä.

 • Avaruusromua: Tämänhän ymmärtää jopa nelivuotias lapsikin!

  Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi!

  Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi, minä en ymmärrä tästä yhtään mitään! Näin sanoi Freedonian valtiota johtanut Rufus T. Firefly eli Groucho Marx elokuvassa Neljä naurettavaa naapuria. Jostakin syystä tuo klassikkoelokuva ja klassikkorepliikki tulivat mieleen albumista nimeltä Experimental Synth Kids. Rohkealla ja virkistävällä albumilla on nimensä mukaisesti lasten tekemää elektronista ja kokeellista musiikkia. Jopa nelivuotiaitten lasten. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Onko rivous uusi musta?

  Rivot jutut huvittavat, koska ne ovat tabu.

  Äitini korvat menevät välittömästi lukkoon, jos hän kuulee v-sanan. Hän ei hyväksy kiroilua tai alapääjuttuja lainkaan. Monille muillekin hänen sukupolvensa edustajalle tämä tabu on ehdoton. Hänen mukaansa törkeyksiä ja rivoa kieltä kuulee yhä useammin ja kaikkialla. Toisaalta monet nauttivat tabujen rikkomisesta. Kielletty kiinnostaa, estottomuus ja häpeästä vapautuminen tuottaa mielihyvää.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri