Hyppää pääsisältöön

Ajan kintereillä keikkabussissa ja hääkirkossa

Porilainen rockbändi Aika halusi vakiinnuttaa nimensä Porin 1980-luvun rock-suuruuksien rinnalla. Toimittaja Ari Koivumäki seurasi Aikaa vuonna 1986 keikailla, keikkabussissa ja jopa yhtyeen kosketinsoittajan häissä.

Ajan pojat ovat lähteneet Porista aamuhämärässä. Kymmenen tunnin ajomatkan jälkeen bändi soittaa Yö-yhtyeen lämmittelijänä Kaavissa Pohjois-Savossa. Ylen toimittaja Ari Koivumäki on mikrofoneineen paikalla keikalla ja dokumentissa kuullan bändin jäsenten mietteitä vain hetki ennen lavalle siirtymistä.

Koivumäki hyppää myös paluumatkalle keikkabussin kyytiin. Mukana bussissa kikattelee porilaisten bändärijoukko. Koivumäki haastattelee Ajan jäseniä, mutta mikrofoni on tallentanut myös runsaasti autenttista kanssakäymistä pitkän bussimatkan aikana.

Haastatteluissa selviää, että Aika on juuri lopettanut yhteistyönsä Poko Rekords -levy-yhtiön kanssa. Dingon Pertti Neumannin kanssa on kuitenkin jo sovittu uudesta pitkäsoitosta. Neumann itse on lupautunut levyn tuottajaksi.

Tulevaisuudelta bändin jäsenet toivovat tv-esiintymistä ja mahdollisuutta tehdä single-kappale Raha-automaattiyhdistykselle. Tärkeimpänä rokkarit kokevat kuitenkin asemansa vakiinnuttamisen Suomen rock-piireissä.

Dokumentin lopussa vieraillaan vielä hääkirkossa, jossa kosketinsoittaja, Köntsä, menee naimisiin. Hääparin elämään on tulossa suuria muutoksia, koska Köntsä on lähdössä armeijaan ja perheenlisäystäkin on pian luvassa.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto