Hyppää pääsisältöön

Ajan kintereillä keikkabussissa ja hääkirkossa

Porilainen rockbändi Aika halusi vakiinnuttaa nimensä Porin 1980-luvun rock-suuruuksien rinnalla. Toimittaja Ari Koivumäki seurasi Aikaa vuonna 1986 keikailla, keikkabussissa ja jopa yhtyeen kosketinsoittajan häissä.

Ajan pojat ovat lähteneet Porista aamuhämärässä. Kymmenen tunnin ajomatkan jälkeen bändi soittaa Yö-yhtyeen lämmittelijänä Kaavissa Pohjois-Savossa. Ylen toimittaja Ari Koivumäki on mikrofoneineen paikalla keikalla ja dokumentissa kuullan bändin jäsenten mietteitä vain hetki ennen lavalle siirtymistä.

Koivumäki hyppää myös paluumatkalle keikkabussin kyytiin. Mukana bussissa kikattelee porilaisten bändärijoukko. Koivumäki haastattelee Ajan jäseniä, mutta mikrofoni on tallentanut myös runsaasti autenttista kanssakäymistä pitkän bussimatkan aikana.

Haastatteluissa selviää, että Aika on juuri lopettanut yhteistyönsä Poko Rekords -levy-yhtiön kanssa. Dingon Pertti Neumannin kanssa on kuitenkin jo sovittu uudesta pitkäsoitosta. Neumann itse on lupautunut levyn tuottajaksi.

Tulevaisuudelta bändin jäsenet toivovat tv-esiintymistä ja mahdollisuutta tehdä single-kappale Raha-automaattiyhdistykselle. Tärkeimpänä rokkarit kokevat kuitenkin asemansa vakiinnuttamisen Suomen rock-piireissä.

Dokumentin lopussa vieraillaan vielä hääkirkossa, jossa kosketinsoittaja, Köntsä, menee naimisiin. Hääparin elämään on tulossa suuria muutoksia, koska Köntsä on lähdössä armeijaan ja perheenlisäystäkin on pian luvassa.

Teksti: Ville Matilainen

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto