Hyppää pääsisältöön

Ajan kintereillä keikkabussissa ja hääkirkossa

Porilainen rockbändi Aika halusi vakiinnuttaa nimensä Porin 1980-luvun rock-suuruuksien rinnalla. Toimittaja Ari Koivumäki seurasi Aikaa vuonna 1986 keikailla, keikkabussissa ja jopa yhtyeen kosketinsoittajan häissä.

Ajan pojat ovat lähteneet Porista aamuhämärässä. Kymmenen tunnin ajomatkan jälkeen bändi soittaa Yö-yhtyeen lämmittelijänä Kaavissa Pohjois-Savossa. Ylen toimittaja Ari Koivumäki on mikrofoneineen paikalla keikalla ja dokumentissa kuullan bändin jäsenten mietteitä vain hetki ennen lavalle siirtymistä.

Koivumäki hyppää myös paluumatkalle keikkabussin kyytiin. Mukana bussissa kikattelee porilaisten bändärijoukko. Koivumäki haastattelee Ajan jäseniä, mutta mikrofoni on tallentanut myös runsaasti autenttista kanssakäymistä pitkän bussimatkan aikana.

Haastatteluissa selviää, että Aika on juuri lopettanut yhteistyönsä Poko Rekords -levy-yhtiön kanssa. Dingon Pertti Neumannin kanssa on kuitenkin jo sovittu uudesta pitkäsoitosta. Neumann itse on lupautunut levyn tuottajaksi.

Tulevaisuudelta bändin jäsenet toivovat tv-esiintymistä ja mahdollisuutta tehdä single-kappale Raha-automaattiyhdistykselle. Tärkeimpänä rokkarit kokevat kuitenkin asemansa vakiinnuttamisen Suomen rock-piireissä.

Dokumentin lopussa vieraillaan vielä hääkirkossa, jossa kosketinsoittaja, Köntsä, menee naimisiin. Hääparin elämään on tulossa suuria muutoksia, koska Köntsä on lähdössä armeijaan ja perheenlisäystäkin on pian luvassa.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto