Hyppää pääsisältöön

Laivaristeily on suomalainen karnevaali

Hannu Kariston ja Rami Lindholmin radiodokumentti vuodelta 1999 esittelee 20 tunnin risteilyn Itämerellä kaikessa koreudessaan ja koruttomuudessaan. Matkan vivahteita seurataan muun muassa nuorten naisten bileryhmän ja laivan vahdin näkökulmista.

Risteilyalus M/S Cinderella on lastattu 2500 matkustajalla, 1200 litralla viinaa, 1200 litralla viiniä ja 1500 kilolla ruokaa. Lisäksi mukana seilaa tuhansia olutlitroja ja satoja vessapaperirullia. Kahdenkymmenen tunnin risteily on alkanut.

Laiva ei ole oikeastaan menossa minnekään. Suurimman osan ajasta Cinderella kelluu keskellä Itämerta. Onneksi tällä miltei luksustason aluksella löytyy runsaasti ajanvietettä.

Jos koko matkaa ei halua viettää vain ravintoloissa notkuen, voi matkustaja piipahtaa laivan saunaosastolla tai osallistua vaikka Miss isoäiti -kilpailuun.

Kaikki matkustajat eivät tule laivalle pelkästään juhlimaan. Monet yritykset palkitsevat työntekijöitään seminaareilla, jotka laivoilla järjestettyinä ovat hyvin tehokkaita. Sieltä kun ei kukaan pääse karkuun.

Erityisen suosittu on laivan seisova pöytä. Samaan hintaan saa syödä ja juoda niin paljon kuin jaksaa. Dokumentissa kerrotaan legendasta, jonka mukaan squash-joukkue innostui buffetissa kylliksi tankattuaan sotimaan keskenään jäätelöpalloilla.

”Meillä on sanonta, että jätetään se pienikin järki tuonne terminaaliin. Ja sitten eletään kuin viimeistä päivää”, Tapsa, laivan vahti, murahtelee. ”Ei ole mitään rajoja omalle käytökselle. Ei hävetä mitään. Periaatteessa tehdään mitä mieleen juolahtaa.”

Risteily on kuin kemiallinen reaktio, jossa raaka-aineet tungetaan matkustajiin. Reaktion tuotteina on juhlintaa, hilpeää humalaa ja tonneittain jätettä. Merillä eivät maalliset säännöt päde.

Laivaa kuitenkin tarvitaan, dokumentissa muistutetaan. Suomalaisilla kun ei ole muitakaan karnevaaleja: ”Se joka tätä paheksuu, on tekopyhä moralisti. Ainoa toimiva asenne on toivoa, ettei mitään pahempaa satu.”

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto