Hyppää pääsisältöön

Laivaristeily on suomalainen karnevaali

Hannu Kariston ja Rami Lindholmin radiodokumentti vuodelta 1999 esittelee 20 tunnin risteilyn Itämerellä kaikessa koreudessaan ja koruttomuudessaan. Matkan vivahteita seurataan muun muassa nuorten naisten bileryhmän ja laivan vahdin näkökulmista.

Risteilyalus M/S Cinderella on lastattu 2500 matkustajalla, 1200 litralla viinaa, 1200 litralla viiniä ja 1500 kilolla ruokaa. Lisäksi mukana seilaa tuhansia olutlitroja ja satoja vessapaperirullia. Kahdenkymmenen tunnin risteily on alkanut.

Laiva ei ole oikeastaan menossa minnekään. Suurimman osan ajasta Cinderella kelluu keskellä Itämerta. Onneksi tällä miltei luksustason aluksella löytyy runsaasti ajanvietettä.

Jos koko matkaa ei halua viettää vain ravintoloissa notkuen, voi matkustaja piipahtaa laivan saunaosastolla tai osallistua vaikka Miss isoäiti -kilpailuun.

Kaikki matkustajat eivät tule laivalle pelkästään juhlimaan. Monet yritykset palkitsevat työntekijöitään seminaareilla, jotka laivoilla järjestettyinä ovat hyvin tehokkaita. Sieltä kun ei kukaan pääse karkuun.

Erityisen suosittu on laivan seisova pöytä. Samaan hintaan saa syödä ja juoda niin paljon kuin jaksaa. Dokumentissa kerrotaan legendasta, jonka mukaan squash-joukkue innostui buffetissa kylliksi tankattuaan sotimaan keskenään jäätelöpalloilla.

”Meillä on sanonta, että jätetään se pienikin järki tuonne terminaaliin. Ja sitten eletään kuin viimeistä päivää”, Tapsa, laivan vahti, murahtelee. ”Ei ole mitään rajoja omalle käytökselle. Ei hävetä mitään. Periaatteessa tehdään mitä mieleen juolahtaa.”

Risteily on kuin kemiallinen reaktio, jossa raaka-aineet tungetaan matkustajiin. Reaktion tuotteina on juhlintaa, hilpeää humalaa ja tonneittain jätettä. Merillä eivät maalliset säännöt päde.

Laivaa kuitenkin tarvitaan, dokumentissa muistutetaan. Suomalaisilla kun ei ole muitakaan karnevaaleja: ”Se joka tätä paheksuu, on tekopyhä moralisti. Ainoa toimiva asenne on toivoa, ettei mitään pahempaa satu.”

Teksti: Ville Matilainen

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto