Hyppää pääsisältöön

Jännitys paperilla

Kisoissa, ratsastustunnilla tai oman hevosen kanssa kotikentällä voi jännittää. Ota avuksi kynä ja paperia, sekä aikaa omille ajatuksillesi. Vaivannäkö palkitaan!

hevonen ja ratsastaja hiekkakentällä
hevonen ja ratsastaja hiekkakentällä jännitys paperilla

Tee keskittymissuunnitelma

Jaa kilpailupäivä tai ratsastuspäivä ajanjaksoihin. Mieti etukäteen, mihin asioihin keskityt tuona aikana. Huomaat pian, ettet voi keskittyä kaikkeen samanaikaisesti. Valitse keskittymisenkohteesi ja seuraa suunnitelmaasi. Hallinnan tunne helpottaa jännitystä varsinaisessa tilanteessa.

Tunnista sisäinen kriitikkosi

ja tee siitä lempeämpi. Mieti millä tavalla puhut itsellesi jännittävässä tai keskittymistä vaativassa tilanteessa. Sätitkö tai syyllistätkö itseäsi? Käskyjen sijaan ystävälliset ohjeet voivat olla parempia lauseita oman pään sisällä.

Avainsana

Mieti itsellesi avainsana tai -lause, joka auttaa sinua omassa ratsastuksessasi. Neuvo voi olla konkreettinen ("kantapäät alas") tai abstrakti ("minä osaan tämän"). Vaikeassa tilanteessa voit turvautua avainlauseeseesi ja jatkaa eteenpäin sen ohjaamana. Älä valitse avainsanaksesi kieltoa, koska pelkkä kielto ei ohjaa tekemistä eteenpäin.

Pistä kauhukuvat pöytälaatikkoon

Oikeasti. Kirjoita pahin painajaisesi ylös ja pistä paperi pöytälaatikkoon. Mikä on kamalinta mitä voi tapahtui kisoissa tai tunnilla? Anna paperin jäädä laatikkoon, äläkä kanna sitä mielessäsi hevosen selkään.

Juttu on kirjoitettu urheilupsykologi Anna Andersonin mielikuvaharjoitusvinkkien perusteella.

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.