Hyppää pääsisältöön

Kovaa peliä pyramidilla

marko niemi, tätä mieltä
marko niemi, tätä mieltä Kuva: Yle, Mot niemi

"Laitan pienen varoituksen, että et enää lyötyjä lähde lyömään. Nyt  tämä on todella vakava varoitus Sinulle Marko, että tulet saamaan Wincapita-puolustusrenkaalta tulisia kommentteja, jos ei pysytä asialinjalla. Media on hyvä, jos se toimii oikeuden puolesta, mutta jos se toimii vastoin oikeaa tietoa, syyllistää syyttömiä, kuten allaolevassa kerrotaan, tulee takuulla syytteet. En halua näin ollen Sinulle pahaa."

Sain yllä olevan uhkauskirjeen pari viikkoa ennen ohjelman valmistumista. Painostusyrityksiin olen saanut tottua sen seitsemän vuoden ajan, kun olen seurannut WinClub/Wincapita-huijausta. Pääjutun osalta korkein oikeuskin on jo todennut asian pyramidihuijaukseksi, mutta sekään ei ole muuttanut ääntä kellossa. Wincapitan puolustusrintama – äänekkäin osa voitolle jääneistä – jatkaa samoilla linjoilla: kuka veti töpselin irti seinästä? Rintama katsoo, että Wincapitassa ei ollut pyramidirakennetta. Heidän mukaansa viranomaisrikolliset kaatoivat rehellisen sijoitusyhtiön – kotipaikkana Panama.

Uhkaava oli tyyli myös 1,4 miljoonaa euroa tienanneella Wincapitan jäsenellä, kun tätä ennen oikeuden istunnon alkua jututin. Haminalainen pariskunta kertoo MOT-ohjelmassa Kulta-Hannun pyramidipeli, kuinka työpaikalle oli ilmestynyt pelottavannäköisiä kovistelijoita, kun he olivat vaatineet palauttamaan sijoittamansa sata tuhatta euroa.

He, jotka myivät talonsa ja ottivat pankista lainaa menettääkseen kaiken Wincapitaan, ovat pysyneet hiljaa. Olisi jo aika kuulla heidänkin tarinansa.

Painostusta ja mustamaalaamista ovat kokeneet myös mm. MTV:n, Kalevan ja Savon Sanomien toimittajat. Puolustusrintama on painostanut Savon Sanomia tilausten joukkoperumisilla, mikäli Wincapita-uutisointi ei "oikene". Samaa painostuskeinoa yrittivät lestadiolaiset oululaiseen Kalevaan. Tällaiset keinot eivät toki pure: journalistisesta riippumattomuudesta ei luovuta painostuksen alla.

Korkein oikeus otti poikkeuksellisesti kantaa Wincapita-huijauksen seurauksiin. Sen mielestä seuraukset ovat olleet jäsenilleen paitsi taloudellisia myös sosiaalisia ja terveydellisiä. Tällä KKO viittaa todennäköisesti itsemurhiin, joihin jotkut jäsenet ovat mahdollisesti ajautuneet ahdingossaan. Julkisuudessa Wincapitan jäsenistä äänessä ovat olleet lähinnä ne, jotka ehtivät kotiuttaa pyramidista satojatuhansia euroja. Sen sijaan he, jotka myivät talonsa ja ottivat pankista lainaa menettääkseen kaiken Wincapitaan, ovat pysyneet hiljaa. Olisi jo aika kuulla heidänkin tarinansa.

Puolustusrintama vaatii julkisuudessa ääntään kuuluviin, mutta se päätti olla kertomatta kantojaan MOT:lle. Puolustusrintaman äänitorvi varatuomari Ilkka Pitkänen puhuu yhä valuuttakaupasta eikä pyramidipelistä – mutta kieltäytyi haastattelusta useiden keskustelujen jälkeen.

Kommentit