Hyppää pääsisältöön

Osallistu lukuviikon tapahtumiin!

Harry Potter Azkabanin vanki-kirja
Harry Potteria lukeva tyttö. Kuva: Raili Löyttyniemi/YLE Harry Potter Azkabanin vanki-kirja Kuva: Raili Löyttyniemi/YLE Harry Potter -kirjasarja,Harry Potter,kirjat,kulttuuri,Harry Potter ja Azkabanin vanki

Tämän viikon 7.-13.4. aikana mietitään, miten kirjan ympärillä voi kohdata, minkälaisia uusia lukemisen tapoja voi harjoittaa ja miten eri tavoin innostaa lukemisen pariin.

Tietolaatikko

 • Lukuviikkoa vietetään 7.-13.4.
 • Viikkoon liittyy kymmeniä tapahtumia eri puolilla maata
 • www.lukuviikko.fi

Lukuviikon aikana kouluissa, kirjastoissa ja eri kulttuurikeskuksissa ympäri Suomea on lukemisen ympäriltä tapahtumia: runomatineoita, kirjallisia naamiaisia, kirjailijavierailuja ym.

Suurin osa tapahtumista on ilmaisia ja koko perheelle sopivia. Menoja löytyy yhteensä yli 60 Helsingistä Rovaniemelle. Koko ohjelmisto löytyy Lukuviikon sivuilta:

Viikkoon kuuluvat myös lapsille ja nuorille sekä koululuokille suunnatut video- ja kirjoituskilpailut.

Kirjakalenteri

Lue mitä Aleksi Delikouras, Laura Lepistö ja Tommy Lindgren sekä Timo Parvelan kirjojen sankaritar Ella sanovat lukemisesta.
Lukeminen kannattaa aina

Kirjailija Timo Parvela antaa vinkkejä tarinan kirjoittamiseen
Timo Parvelan tarinavinkit

Draamaopettaja ja kirjailija Siri Kolu on laatinut vinkkejä oppitunneille
Oppituntivinkkejä opettajille

Lukuviikko huipentuu minifestariin 11.-12.4. Helsingin kulttuurikeskus Stoassa. Teemana on Yhteinen maailma, eli erikielisten kirjailijoiden kohtaaminen. Samalla tapahtuma pyrkii nostamaan keskusteluun erikielisten kirjailijoiden aseman Suomessa: ketkä kaikki lasketaan suomalaisiksi kirjailijoiksi?

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?