Hyppää pääsisältöön

Äidit nousivat barrikadeille: minun lastani ei kohdella näin!

keravalla 10.3. järjestetty mielenosoitus lapsiin kohdistuvia säästöleikkauksia vastaan
keravalla 10.3. järjestetty mielenosoitus lapsiin kohdistuvia säästöleikkauksia vastaan Kuva: Harri Salonen lapsiin kohdistuvat leikkaukset

- Aluksi ajatus mielenosoituksesta nauratti, vaikka olimme tosissamme. Emme halunneet näiden säästöleikkausten toteutuvan – olihan kysymys meille kaikkein rakkaimmista, omista lapsistamme.

Jenni Luukkanen on kolmen allekouluikäisen lapsen äiti Keravalta. Heidän perheelleen tärkeän Untolan toimintakeskuksen leikkikoulu- ja perhepuistotoiminta oltiin helmikuussa 2014 lopettamassa Keravalta. Jenni ei niellyt lopetusuhkaa, vaan perusti nettiadressin Untolan säilymisen puolesta. Adressiin saatiin nopeasti yli 500 nimeä, mutta se ei silti tuntunut riittävän – muitakin keinoja tarvittiin.

Jenni keskusteli asiasta aktiivisesti Facebookissa ja löysi nopeasti yhteisen sävelen Virve Eskelisen ja Salla Monosen kanssa, jotka olivat myös huolestuneita kunnan lapsiin kohdistuvista säästötoimenpiteistä.

Sallaa huolestutti eniten lähikoulun sulkemisuhka, mutta taistelutahto kasvoi hänen kuultuaan leikkipuistojen alasajosta ja Keravalisän lopettamisesta. Virven perhettä ei koskettanut Untolan leikkikoulutoiminta tai kuntalisä, mutta hän oli vahvasti niiden puolella.

- Monella perheellä olisi vaikeaa, jos niistä leikattaisiin. Halusin puolustaa lasten oikeuksia kovaan ääneen, kertoo Virve.

Virven ekaluokkalainen poika käy säännöllisesti tapaamassa kasvatusohjaajaa ja nuo pojan koulunkäyntiä tukevat tapaamiset olivat myös vaarassa loppua säästösyistä. Kun Virve luki kunnan noin yhdeksän miljoonan euron ylijäämästä, hän hermostui säästöleikkauksiin lopullisesti ja päätti toimia.

- Ajattelin, että minun lapsiani ei kohdella näin!

Yhdessä Virve, Jenni ja Salla – tavalliset äidit Keravalta – päätyivät järjestämään mielenosoituksen – ja se tehosi!

Kotisohvalla puhiseminen ei auta!

Virve, Jenni tai Salla ei ollut aikaisemmin ollut mukana politiikassa tai kansalaisaktiivitoiminnassa, mutta omiin lapsiin kohdistuvat leikkaukset herättivät heissä halun toimia.

- Ehkä asian pitää koskettaa omaa perhettä, jotta tavallinen kuntalainen saa itsestään irti jotain tällaista. En halunnut jäädä vain puhisemaan kotisohvalle, kertoo Salla.

- Aikaa löytyy aina. Kysymys on siitä, mihin sen haluaa käyttää. Hoidin järjestelyitä junamatkoilla ja illalla lasten nukkuessa, Virve sanoo.

- Ei voi mitata rahassa, kuinka paljon säästettiin siinä, että Keravalla on tulevaisuudessakin perheille tietyt palvelut olemassa ja lapset saavat tarvitsemansa tuen kunnalta.

Ei voi mitata rahassa, kuinka paljon säästettiin siinä, että lapset saavat tulevaisuudessakin tarvitsemansa tuen kunnalta.

Kaikki kolme naista painottavat, että aktiivisten kuntalaisten määrä on tärkeää, kun halutaan vaikuttaa asioihin. Jennin mielestä yhteisöllisyydellä on voimaannuttava vaikutus ja ilman sitä perheiden elämä olisi Keravalla erilaista - köyhempää.

- Meitä oli lopulta iso joukko vanhempia mukana mielenosoituksessa, adresseja allekirjoittamassa sekä muussa toiminnassa, Jenni kertoo.

- Saatamme olla muista asioista eri mieltä, mutta pitäessämme lastemme puolia, kaikilla on samat tavoitteet ja yhteisöllisyys löytyy helposti, Salla sanoo.

- Toivottavasti kaikki ajattelevat, että lapsissa on tulevaisuus, Virve lisää.

Keravalla järjestetty mielenosoitus helmikuussa 2014 lapsiin kohdistuvia säästöleikkauksia vastaan
Keravalla järjestetty mielenosoitus helmikuussa 2014 lapsiin kohdistuvia säästöleikkauksia vastaan Kuva: Harri Salonen kerava

Miten tavalliset ihmiset voivat vaikuttaa?

- Aina ei pelkkä adressin perustaminen riitä, vaikka se on hyvä alku. Jos päättäjät eivät näe ja kuule sinua, et välttämättä pysty tekemään asioille yhtään mitään, Virve sanoo.

Virve alkoi tutkia iltaisin Keravan ktwebbiä, josta kuntalaiset voivat lukea kunnanvaltuuston kokouspöytäkirjoja ja päätöksiä. Hän jakoi löytämäänsä tietoa Facebook-ryhmässä Keravan lasten ja nuorten puolesta, ja sai näin monet keravalaiset vanhemmat tajuamaan säästöjen vaikutukset.

Virve, Jenni ja Salla ovat myös olleet yhteydessä sähköpostilla ja puhelimitse kunnanvaltuutettuihin ja Keravan kaupungin hallituksen jäseniin sekä eri lautakuntiin ja viranhaltijoihin.

- Olin positiivisesti yllättynyt kaupungin hallituksen puheenjohtajan Eero Lehden soittaessa minulle. Ehkemme olleet samoilla linjoilla asioissa, mutta nostan hattua, että hän soitti ja sain mahdollisuuden keskustella sähköpostiviestittelyn sijaan, Salla kertoo.

Kun perustelee keskustelussa oman mielipiteensä ja asiansa tarpeeksi hyvin, saattaa sillä olla vaikutusta myös päättäjän kantaan.

Naiset kannustavat tavallisia ihmisiä ottamaan rohkeasti yhteyttä kuntansa päättäjiin. Salla painottaa, että kuntien ja kaupunkien päättäjät ovat kuntalaisten asemaansa valitsemia ihmisiä.

- Kun perustelee keskustelussa oman mielipiteensä ja asiansa tarpeeksi hyvin, saattaa se vaikuttaa myös päättäjän kantaan.

Mielenosoituksella oli vaikutusta

- Yhtäkkiä olin vetämässä yli satapäistä mielenosoitusjoukkoa ja huutelin iskulauseita keskellä Keravaa. Mietin, onko totta, että minä teen tällaista, Virve kertoo.

Virve, Salla ja Jenni hämmästyivät kuinka paljon saivat aikaan.

- Kunnan päättäjät kuuntelivat, kun me nostimme meteliä. Se tuntuu hienolta, Virve sanoo.

Yhtäkkiä olin vetämässä yli satapäistä mielenosoitusjoukkoa ja huutelin iskulauseita keskellä Keravaa. Mietin, onko totta, että minä teen tällaista.

- Vieläkin ihmetyttää, miten osasimme löytää oikeat vaikutuskanavat, Jenni miettii.

- Kuntalaisissa on voimaa, kun kaikki vetävät yhtä köyttä. Mitä suurempi joukko, sitä vaikeampi päättäjien on sivuuttaa mielipidettä, Virve sanoo.

Mielenosoituksella ja yhteydenotoilla kunnan päättäjiin oli vaikutusta Keravalla tehtyihin päätöksiin. Jennin perheelle rakas Untola saa jatkaa toimintaansa. Keravalla hoitorahan ohella maksettava kuntakohtainen kuntalisä säilyy ennallaan. Lisäksi Sallan lapsille tärkeä lähikoulu saa jatkaa toimintaansa ja Keravan peruskoulujen tuntikehys säilyy ennallaan.

- Jos lapsiin kohdistuvat säästöt harmittavat, pohdi ratkaisuja laatikon ulkopuolelta. Mieti, mitä juuri minä voisin tehdä pitääkseni lapseni puolta, Virve kannustaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Vanhemmuus