Hyppää pääsisältöön

Lapsisotilaita teloitettiin vankileirillä

"Kymin pikku punakaartilaisia"
Lapsisotilaita Kymissä. Kuva Tuulikki Pekkalaisen kirjasta Lapset sodassa 1918. Tammi. "Kymin pikku punakaartilaisia" Kuva: Kansan arkisto kansalaissota

Wilho oli 9-vuotias poika, joka kurkki vankileirin parakin ovesta ja vartija ampui hänet. Nelivuotias Johan Erkki pidätettiin ja teloitettiin. Vartija kuristi kolmeviikkoisen Antin. Sisällissodan lapsivankeja oli noin 1500. Kaikkiaan 60 tapettiin, eniten Lahden leirillä.

Jopa isät pakottivat lapsiaan sotaan. Monet eivät kuuluneet punakaartiin, mutta heidät määriteltiin punaisiksi. Vankileirillä lapset joutuivat kuukaudenkin odottamaan kuulustelua ja tuomion saamiseen saattoi mennä puoli vuotta. Aina ei muistettu kysyä pienten vankien nimiä, usein nämä eksyivät vanhemmistaan tai tarkoituksella vietiin eri leireille.

Tietokirjailija Tuulikki Pekkalainen halusi kunnioittaa sisällissodan pieniä uhreja ja kirjoitti teoksensa Lapset sodassa 1918 näiden muistolle. Kirjakerhon viikon kirjassa Pekkalainen keskustelee Nadja Nowakin kanssa tiistaina Yle Radio 1:ssä 15.4. klo 17.20 ja sunnuntaina 20.4. klo 8.05.

Yle Areenassa Viikon kirja: Lapsisotilaita teloitettiin vankileirillä

Yle Areenassa Ylen Aamu-tv: Punanaisten karu kohtalo sisällissodassa
Yle Kirjakerho Facebookissa

Kansan arkisto: 1918 Kansalaissodan kuvia

Kommentit
  • Ihmisen elämä on yksi iso treenileiri

    Aimo ja Köpi soutavat 700 km Kustavista Hailuotoon parissakymmenessä vuorokaudessa. Näin teki myös Juha Hurme ystävänsä kanssa. Fyysisen rutistuksen aikana miehet keskustelevat taiteesta ja yleensäkin ihmisenä olemisesta. Näin syntyi Hurmeen romaani Nyljetyt ajatukset. - Kyllä se hiukan raskasta oli, mutta se oli myös ihanaa.

  • Meri Kuusisto: Amerikkalainen

    Amerikkalainen jalkapallo vaippoihin lastenvaunuihin ja kaupungille. Siinä asetelma ajatusleikille, jolla esikoiskirjailija Meri Kuusisto testaa lukijoiden käsityksiä äitiydestä ja naiseudesta.

Uusimmat sisällöt - Kirjat