Hyppää pääsisältöön

Suomalainen Bitcoin-aktiivi: Tulevaisuudessa ei tarvita valtiota

Martti Malmi kertoo, mikä on valtion kohtalo tulevaisuudessa, mikäli hänen visionsa toteutuu.

Martti Malmi. // Kuva: YleX / Eve Väyrynen

Martti Malmi on tullut tunnetuksi siitä, että hän on ollut mukana kehittämässä valtioiden ja pankkien määräysvaltaa välttelevää bitcoin-rahajärjestelmää. Lisäksi hän ylläpitää valtiosta eroamisen puolesta kampanjoivaa eroavaltiosta.fi-sivustoa. YleX Etusivun haastattelussa Malmi kertoo, että jokaisen yksilön pitäisi saada päättää omasta elämästään paljon vapaammin kuin nykyään on mahdollista. Kunhan ei satuta toisia.

- Elämässä voi valita esimerkiksi sen, mistä ostaa puhelinliittymän, mitä ruokaa syö ja mitä vaatteita käyttää. Jostain syystä sitä ei voi valita, mistä ostaa oman koulutuksensa tai terveyspalvelut.

Malmi ei pidä siitä, että poliitikot päättävät, mihin rahoja käytetään. Se kaventaa hänen mielestään mahdollisuuksia oman elämän hallintaan. Äänestämisellä vaikuttaminen ei ole Malmin mielestä ratkaisu tilanteeseen.

- Siinä on se ongelma, että pakotetaan sama ratkaisu kaikille ihmisille koko maassa.

Malmi ottaa vertaukseksi tilanteen, jossa valtio tuottaisi kaikille kännykät tai vaatteet. Sitten kaikilla olisi samanlainen uniformu, josta olisi kaikkien pakko maksaa.

- Se on samanlainen ratkaisu kuin meidän terveydenhuolto tai koulutus.

Netti vapauttaa valtiosta

Martti Malmi sanoo, että ratkaisu valtion ikeestä pääsemiseen piilee maailmanlaajuisessa digitaalisen tiedon hermoverkossa, internetissä. Siinä auttavat hänen mielestään juuri Bitcoinin kaltaiset keksinnöt, hajautetut järjestelmät.

- Netin kautta hyvät ideologiat ja perustelut leviävät paremmin. Toisaalta, netti lisää ihmisten vapautta käytännössä. Esimerkiksi Bitcoin antaa vapauden päättää omasta elämästään ja omista valinnoistaan.

Yksi konkreettinen askel kohti vapaampaa maailmaa on hänen mielestään on uusi laite, joista teknologiasivustot kirjoittavat paljon.

- Esimerkiksi 3D-tulostus tuo tavaroiden valmistuksen lähemmäs koteja. Sen takia on vaikeampi periä tullimaksuja, tekijänoikeusmaksuja tai veroja.

Veroista ja valtiosta tykkääville hänellä on toive.

- Nämä ihmiset voisivat suoda eri mieltä oleville mahdollisuuden tehdä asiat omalla tavallaan.

Lähteet: YleX Etusivu