Hyppää pääsisältöön

Voiko peleistä todella oppia jotain? Näin vastaa pelitutkija

Kirjassaan Level up – työrutiinit peliksi Sonja Ängeslevä esittää, miten pelaamisessa karttuvia taitoja ja onnistumisia voidaan hyödyntää työelämässä.

Sonja Ängeslevä

Level up – työrutiinit peliksi -teoksen ydin on Sonja Ängeslevän kehittämä haukkapalamenetelmä, joka soveltaa pelirakenteita työelämän rutiinien tehostamiseen. Digitaalisista peleistä opitut toimintatavat ovat siirtymässä Ängeslevän mukaan työpaikoille.

- Peleistä ei tuoda suoraan tiettyä elementtiä työelämään. Enemmänkin asennetta, erilaisia rakenteita tai toimintatapoja, jotka voivat motivoida tai innostaa. Pelit voivat innostaa yrittämään tai opettaa epäonnistumaan. Peleistä löytyy paljon sellaista koukuttavuutta ja innostavuutta, mitä voisi tehokkaasti myös soveltaa työelämässä, Ängeslevä kertoo YleX Aamun haastattelussa.

Ängeslevän kirjassakin kehotetaan miettimään, miksi jokin alue pelistä motivoi. Hän tiivistää, että pelaaminen on saavutusten ja kokemuksen.

- Se on viihteellinen tilanne, mutta siellä on hyvin paljon sellaisia tilanteita ja asioita, mitkä motivoivat oikeassa elämässä liikkumaan tai lukemaan. Tekijät eivät ole erilaisia. Voi pysähtyä ajattelemaan, että miten sen kivan ja innostumisen saa vietyä sen viihteen ulkopuolelle.

Digitaalisen pelaamisen konkreettisiksi hyödyiksi Ängeslevä listaa muun muassa tietoteknisen näppäryyden ja ongelmanratkaisukeinot.

- Aiemmin ihmisillä oli pelko lähestyä tekniikkaa, kun pelättiin napin painalluksen räjäyttävän koko koneen. Pelatessa pitää näpertää, joten siinä pääsee sinuksi tekniikan kanssa. Isompi juttu on se, että oppii ehkä miettimään asioita eri tavalla. Oppii ratkaisemaan ongelmia ja uskaltaa ottaa riskejä. Rohkaistuu ehkä tekemään juttuja, joita ei tosielämässä tekisi.

Lähteet: YleX Aamu