Hyppää pääsisältöön

Wincapitan vuodet 2003–2014

wincapitan historia
wincapitan historia Kuva: Yle, Mot aikajana

Kailajärven sijoituskerhoa Wincapitaa on kuvattu eräänlaiseksi pankiksi, jossa Kailajärvi valtiollisen keskuspankin tavoin laski liikkeelle valuuttaa.

Jäsenet, jotka ovat vilpittömässä mielessä tehneet lisenssi-, osuus- tai muuta kauppaa, eivät ole ymmärtäneet, että Kailajärven luoma yksityinen raha ei ole ollut todellista vaan leikkirahaa. Kaiken lisäksi tuottoja piti tulla valuuttakaupasta, jota ei sitten käytykään. Esimerkiksi Suomessa valuuttakauppa ei kuulu Rahoitustarkastuksen valvontaan. Niinpä se sopi mainiosti pyramidihuijauksen sumuverhoksi.

Kuten Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus maaliskuussa linjasi: "Kailajärven luomus on ollut todellisuuteen pohjaamaton peli, jonka Klubin jäsenistö erehtyi ottamaan todesta."
MOT koosti Klubin merkittävät vuodet aikajanaksi.

Wincapitan vuodet
Wincapitan vuodet Kuva: MOT, Yle wincapita

Toimittaja Marko Niemi
 • MOT:n toimittaja ei syyllistynyt kunnianloukkaukseen Patria-tapauksessa

  ”Vahvat perusteet pitää totena.”

  Helsingin syyttäjänvirasto on tehnyt päätöksen syyttämättä jättämisestä MOT:n toimittajaa Magnus Berglundia vastaan. Berglundia on poliisitutkinnassa kuultu epäiltynä törkeästä kunnianloukkauksesta liittyen MOT:n Totuus Patriasta (2008) ja Totuus Patriasta 2 -ohjelmiin (2012).

 • EU-parlamentin työryhmä selvittää meppien kulukorvaukset

  Mepeille 50 000 € vuodessa ilman valvontaa

  Euroopan parlamentin puhemies on koonnut työryhmän selvittämään euroedustajien vuosittaisen 50 000 euron suuruisen potin käyttöä. Työryhmän on määrä saada selvitys valmiiksi lokakuuhun mennessä.

 • Operaattorin ei tarvitse paljastaa liittymän omistajaa

  Tekijänoikeuskarhujen lähettäjille tappio.

  Markkinaoikeuden tuoreen päätöksen mukaan teleoperaattorin ei tarvinnut paljastaa elokuvaa netissä jakaneen henkilön yhteystietoja. Markkinaoikeuden linjauksen jälkeen elokuvan tekijänoikeuksien omistajien on jatkossa aiempaa vaikeampaa tavoittaa tekijänoikeuksien loukkaamisesta epäiltyjä henkilöitä.