Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Puhdistusliinat poistavat rajunkin pakkelin

Puhdistusliinat lupaavat poistaa meikit helposti ja nopeasti - ilman vettä. Kolme kovaa testasivat pitävätkö liinat lupauksensa. Testituotteina olivat Garnierin, Nivean ja Lumenen puhdistusliinat. Haastajana toimi ammattimeikkaajienkin käyttämät vauvaliinat.

Testaajina toimivat Pakilan voimistelijoiden naisvoimistelijat. Roosa Yli-Juutilla oli kokemusta liinoista enimmäkseen kisamatkoilla. Jaana Hillebrandtilla taas liinat ovat mukana arkimeikin poistossa muutaman kerran viikossa. Tuulikki Muurmanilla puhdistuliinoja oli ollut käytössä muutaman kerran.

Käyttökokemukset vaihtelivat paljon

Nivea Daily Essentials Pure Cleansing Wipes
Nivea Daily Essentials Pure Cleansing Wipes Nivea Daily Essentials Pure Cleansing Wipes puhdistusliina

Liinoja testattiin viikonlopun ajan. Arvioitavina olivat pakkaus, käyttömukavuus sekä puhdistuksen lopputulos. Kokemukset eri liinoista vaihtelivat paljon. Tuulikki piti eniten Nivean liinasta.

- Se poisti meikit kaikista parhaiten, oli kostea ja tuntui, että jäi tosi puhdas iho. Itse en tykännyt sellaisista missä oli joku tuoksu. Tämä oli tosi neutraali.

Garnier Nordic Essentials puhdistusliinat
Garnier Nordic Essentials puhdistusliinat Garnier Nordic Essentials puhdistusliinat puhdistusliina

Liinan kosteudesta toisetkin testaajat olivat samaa mieltä. Jaanan mielestä meikinpoisto jäi kuitenkin hieman vaillinaiseksi eikä Roosaa miellyttänyt liinan toisen puolen karheus. Erilaisilla tuntumilla varustetuille puolille ei löytynyt Nivean pakkauksesta selitystä.

Roosan suosikkiliina Garnier miellytti myös Jaanaa, mutta liinojen tuoksu häiritsi Tuulikkia. Kaikkien mielestä liina oli kuitenkin kostea vaikka jättikin iholle hieman kuivan tunteen.

Lumene Sensitive Touch hellävaraiset puhdistusliinat
Lumene Sensitive Touch hellävaraiset puhdistusliinat Lumene Sensitive Touch hellävaraiset puhdistusliinat puhdistusliina

Kaikki liinat olivat suhteellisen hellävaraisia vaikka hankaamaankin joutui. Jaanan suosikki Lumene ärsytti hieman Roosan silmiä. Pyyhkeitä tuli myös liinan nopeasta kuivumisesta.

- Lopuksi tuntui, että siinä ei ollut yhtään mitään nestemäistä ainetta jäljellä, että ihan kuin paperilla ois pyyhkinyt. Ihan hyvin ne meikit kuitenkin lähti, Roosa selitti.

Vauvaliinatkin riittävät

Vauvaliinat saivat eniten kehuja kosteudestaan. Niiden käyttö oli myös miellyttävää ja ne jättivät hyvän tunteen iholle. Muita isompi pakkaus kuitenkin tiputti liinat testin hännille. Garnierin, Nivean ja Lumenen pakkauksissa oli 25 liinaa kun taas vauvaliinoja oli 64. Liinat oli myös aseteltu pakkaukseen lomittain, jolloin paketista tuli helposti useampi liina kerralla.

Helmi Baby puhdistuspyyhe
Helmi Baby puhdistuspyyhe Helmi Baby puhdistuspyyhe puhdistusliina

Vauvaliinat eivät myöskään purreet Jaanan vedenkestävään ripsiväriin.

- Ne olivat ehkä iholle kaikkein paras silloin, kun ei joutunut hankaamaan, mutta silmämeikki ei lähtenyt ihan niin hyvin. Niitähän ei kuitenkaan ole tarkoitettu meikinpoistoon.

Jos puhdistusliinoissa haluaa pihistellä, ovat vauvaliinat kuitenkin oivallinen valinta. Yksittäinen vauvaliina tuli kolme tai neljä kertaa halvemmaksi kuin muut puhdistusliinat.

Jokaisella testaajalla oma suosikki

Jokainen testaaja valitsi eri liinan suosikikseen. Yhtä, kaikkien testaajien mielestä parasta liinaa ei tässä testissä löytynyt. Puhdistusliinaostoksilla on otettava huomioon omat mieltymykset ja oma ihotyyppi. Kaikki liinat kuitenkin suoriutuivat tehtävästään ja pesivät jopa voimistelijoiden esiintymismeikit.

- Ei esiintymismeikkiä ollut oikeastaan tavallista meikkiä vaikeampi poistaa. Vähän meni vaan enemmän aikaa. Ehdottomasti sopii kyllä kisakäyttöön ja tällaisenkin meikin poistamiseen, Roosa kehui.

- Pikkasen se teki kipeetä lopussa, kun piti hangata, mutta yllättävän hyvin lähti. Glitterit vähän jäi, mutta ne nyt ei lähde millään, Jaana lisäsi.

Testitulokset

Tuote Pisteet (1-5) Hinta/paketti Hinta/liina
Lumene Sensitive Touch hellävaraiset puhdistusliinat 4 4,90 € 0,20 €
Nivea Daily Essentials Pure Cleansing Wipes 3,9 4,20 € 0,17 €
Garnier Nordic Essentials puhdistuliinat 3,9 4,30 € 0,17 €
Helmi Baby puhdistuspyyhe 3,7 3,25 € 0,05 €
Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.