Hyppää pääsisältöön

Näin vaihdat polkupyöräsi renkaan

"Vaihdossa on erittäin tärkeää, ettei käytetä tällaisia työkaluja", huoltamon mies opastaa. Kädessään hänellä on tavanomainen ruuvimeisseli. Kasmasiini-ohjelmassa opeteltiin vaihtamaan polkupyörän rengas vuonna 1984.

Terävä meisseli voi puhkaista renkaan sisäkumin. Viisainta on turvautua toimenpiteeseen varta vasten kehitettyyn rengasrautaan.

”Rauta” on hieman harhaanjohtava termi. Rengasrautoja kun valmistetaan myös muovista. Muovinen työkalu taas säästää pyörän vanteita. Ohjelmassa huoltomies käsittelee kuitenkin metallista työkalua.

Rengasrautaa käytetään lähinnä ulkokumin irrottamisessa ja lopuksi ulkokumin takaisinasettamisessa. Muuten vaihto-operaatio onnistuu lähes täysin käsipelillä.

Uusi sisärengas asetetaan ulkokumin alle venttiili edellä. Sisäkumi täytetään löysästi ilmalla ja pujotetaan ulkokumin sisälle. Työvaiheessa pitää huolehtia, ettei sisäkumi mene mutkalle.

Lopuksi pyörän ulkokumi asetetaan vanteeseen siten, että molemmat reunat jäävät vanteen sisälle. Useimmista kumeista löytyy myös erityiset tarkistusviivat, joiden avulla on helppo tarkistaa ulkokumin asento operaation lopuksi.

Renkaanvaihdon jälkeen huoltaja opettaa kuinka polkupyörän ketjut huolletaan oikeaoppisesti. Lisäksi hän selittää mitä vakuutusyhtiöiden ja poliisin suosittelema polkupyörän merkitseminen tarkoittaa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto