Hyppää pääsisältöön

Syytteet MOT:n Berglundia vastaan kaatuivat Sloveniassa

Magnus Berglund
Magnus Berglund Magnus Berglund Kuva: Yle, Mot magnus berglund

Ljubljanan käräjäoikeus on hylännyt syytteet Yleisradion toimittajaa Magnus Berglundia vastaan. Slovenian entinen pääministeri Janez Jansa vaati Berglundilta ja Yleisradiolta 1,5 miljoonan vahingonkorvauksia. Oikeus katsoi, että se ei näe perusteita Jansan vaatimukselle.

Oikeusprosessi alkoi syyskuussa 2008 lähetetyn MOT: Totuus Patriasta -ohjelman jälkeen. Ohjelmassa kerrottiin, että saadakseen merkittävän panssariajoneuvokaupan Slovenian puolustusministeriöltä Patria oli lahjonut pääministeri Jansaa.

Joulukuussa 2011 Ljubljanan käräjäoikeus tuomitsi Berglundin ja YLE:n korvauksiin Jansan kunnian loukkaamisesta. Yleisradio valitti päätöksestä. Vuonna 2012 korkeampi oikeusaste palautti asian takaisin Ljubljanan käräjäoikeuteen prosessivirheiden takia. Berglundia olisi pitänyt kuulla ennen käräjäoikeuden päätöstä.

Helmikuussa 2014 Ljubljanan käräjäoikeus kuuli Berglundia videolinkin kautta. Viiden tunnin kuulemisen päätteeksi myös Jansa pääsi esittämään kysymyksiään MOT-ohjelmasta.

Käräjäoikeus päätyi siihen, että Berglund oli toimittajana tehnyt huolellista työtä tiedonhankinnassaan ja noudattanut kaikkia journalistisia ohjeita. Hänellä oli hyvin perustellut syyt suojella lähteitään. Oikeuden mukaan ohjelmassa esitetyille tiedoille oli hyvät perusteet ja vedenpitävä argumentointi.

Janez Jansa, slovenian päämisteri
Slovenian entinen pääministeri Janez Jansa Janez Jansa, slovenian päämisteri Kuva: MOT/Yle jansa
Slovenian pääministerille oli hyvissä ajoin ja useaan kertaan annettu ennakkoon mahdollisuus osallistua ohjelmaan, ja vastata kysymyksiin. Jansalle oli oikeuden mukaan annettu tarpeeksi selkeä kuva ohjelman sisällöstä etukäteen.

Oikeus piti myös perusteettomina Jansan väitteitä ohjelman hänelle aiheuttamista poliittisista vahingoista ja henkisistä kärsimyksistä. Ljubljanan käräjäoikeus määräsi hänet maksamaan yli 15 000 euron korvaukset korkoineen Berglundille ja Yleisradiolle.

Jansa ei ole kommentoinut oikeuden päätöstä. Hänellä on 15 päivää aikaa valittaa tuomiosta.

Kesäkuussa 2013 Jansalle langetettiin kahden vuoden vankeustuomio lahjusten vastaanottamisesta Patrialta. Tuomiota ei ole vielä pantu täytäntöön.