Hyppää pääsisältöön

Vietteleekö Lapuan tv-torni kristikansan?

Kun Lapuan tv-asema syksyllä 1961 valmistui ja kun tv-toiminta laajeni myös Pohjanmaalle, herätti uusi väline myös epäilyksiä. Osa kirkonmiehistä pohti, vietteleekö televisio vakaan kristikansan maalliselle tielle.

Uuteen välineeseen suhtauduttiin Etelä-Pohjanmaallakin uteliaisuudella, mutta herännäisyyden ja evankelisuuden kanta-alueilla oli myös epäilijöitä.

Lapuan piispa Eero Lehtinen sanoi, että maakunnassa vakavana pohditaan alkavan televisiotoiminnan vaikutuksia. ”Pohjanmaan voimakas kristikansa kysyy, mitä televisio merkitsee herätysliikkeiden siunaamalle seudulle. Tuleeko televisiosta viettelys, joka irrottaa isien hengestä”, piispa Lehtinen pohtii

Entinen ministeri ja maaherra, maanviljelysneuvos Jalo Lahdensuo uskoi, että televisiolla on sekä myönteisiä että kielteisiä vaikutuksia. ”Vaarana on, että tv-ohjelmat vaikuttavat turmiollisesti lasten ja nuorten kehitykseen.”

”Vaikka televisio ei oikein sovi pohjalaiseen tupaan, eteläpohjalaiset ovat aina ottaneet vieraat vastaan ystävällisyydellä ja kiitollisuudella. Ja näin tapahtuu myös television kohdalla”, Jalo Lahdensuo vastaa diplomaattisesti.

Syksyllä 1961 valmistunut Lapuan suurasema laajensi television näkyvyyden koko Etelä-Pohjanmaan alueelle. Vuotta myöhemmin valmistuneessa ohjelmassa toimittaja Osmo Visuri kiertelee pitkin Pohjanmaata ja esittelee mm. Seinäjoen kaupungin mittavia, Alvar Aallon suunnittelemia rakennushankkeita. Matkansa varrella toimittaja kyselee, millä mielellä pohjalaiset ottavat televisiotoiminnan alueellaan vastaan.

Lapuan aseman lisäksi suurasemia rakennettiin vauhdilla myös muualle Suomeen. Ensimmäisenä valmistui Tampereen kupeeseen Ylöjärven suurasema, joka levitti katselualueen Vaasan ja Keski-Suomen liepeille saakka.

Vuoden 1961 lopulla valmistuivat Jyväkylän ja Kuopion asemat ja seuraavana vuonna Joutsenon, Kolin, Ylivieskan ja Oulun asemat. Vuosina 1963-64 rakennettiin Savonlinnan, Tervolan, Rovaniemen ja Taivalkosken asemat.

Vuonna 1968 TV1:n verkon peitto oli jo 96 prosenttia väestöstä. Sen sijaan Kakkosverkon rakentaminen eteni verkkaisesti, ja sen peitto oli vuonna 1968 vain 30 prosenttia väestöstä. Koko maahan Kakkosverkko saatiin ulotettua vasta 1980-luvun lopulla.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.