Hyppää pääsisältöön

Hevoskoulusta ammattilaiseksi

valkoinen hevonen tallissa
valkoinen hevonen tallissa Kuva: Jami Hellman hevoskoulusta ammattilaiseksi

Lukion jälkeen Meeri Simolinin tulevaisuudensuunnitelmat olivat selkeät: ammattikoulutus hevosalalta. Ypäjän hevosopisto oli Meerin ykkösvalinta. Hevosalan Mekaksi tituleerattu Ypäjä oli tullut Meerille tutuksi jo harrastusvuosilta, eikä koulutuslinjavalintaa tarvinnut juuri pohtia. Meeri on nyt opiskellut ratsastuksenohjaajaksi puoli vuotta.

- Tuntuu, että aika on mennyt todella nopeasti. Ja samaan aikaan on sellainen fiilis, että mä olen ollut täällä aina. En kärsi koti-ikävästä,

Meeri summaa tuntemuksiaan.

Ratsastaja tallin käytävällä
Ratsastaja tallin käytävällä Kuva: Jami Hellman hevoskoulusta ammattilaiseksi

Moni Ypäjällä opiskelevista asuu opiston asuntoloissa, niin myös Meeri. Soluasunnossa asuminen ei ole tuottanut hänelle vaikeuksia, vaikka siisteydestä tuleekin usein puhuttua asuntolakavereiden kanssa. Osalle sisäoppilaitoselämä sopii, osalle ei. Meerin yksi opettajista, Anu Korppoo, sanookin:

- Ihan normaalia elämää täällä Ypäjällä eletään. Välillä asiat menee putkeen, välillä ei.

Koulussa pyritään opettamaan kokonaisvaltaista elämänhallintaa ja jaksamista. Jokainen ratsastuskouluyrittäjän arkea seurannut tietää, että hevoselämä voi olla uuvuttavan raskasta. Ypäjällä opetussuunnitelman ajatellaankin kattavan kaikki vuorokauden tunnit, ja mahdolliseen väsymykseen pyritään puuttumaan jo alkuvaiheessa. Koulussa on opiskelijoiden käytössä on niin kuraattori kuin asuntolaelämässä ohjaava asuntolaohjaaja. Koulun puolesta oppilaat myös ruokailevat kolmesti päivässä.
Meeriä hevosalan raskas arki ei pelota:

- Mun jaksamisessa olisi ongelmia, jos mä en saisi päivittäin olla hevosten kanssa tekemisissä.

Hevonen ja nainen kuusien edessä
Hevonen ja nainen kuusien edessä Kuva: Jami Hellman hevoskoulusta ammattilaiseksi

Ypäjällä opiskelee vuoden aikana 280 opiskelijaa, joista iso osa on alueella asuvia nuoria. Ypäjälle voi hakea suoraan peruskoulusta, ja kouluttautua linjasta riippuen joko hevosenhoitajaksi tai ratsastuksenohjaajaksi. Koulutus kestää kolme vuotta ja sen aikana on mahdollisuus erikoistua esimerkiksi nuoriin hevosiin tai ravihevosten valmennukseen. Ypäjän hevosalan koulutustarjonta on Suomen laajin ja koulusta valmistuukin niin satulaseppiä, kengittäjiä kuin valmentajiakin.

Meerin lukiopohjainen koulutus kestää kaksi vuotta, josta osa suoritetaan työssäoppimisessa muilla talleilla. Opistolla koulupäivä alkaa kahdeksalta aamulla ja päättyy iltaneljältä. Opiskelijoilla on myös tallivuoroja, jolloin aamut ovat aikaisia ja illat pitkiä. Tallivuorot ovat juuri sitä itseään, eli karsinoiden siivousta ja hevosten arjen pyörittämistä. Ypäjällä ei ole linjaa, jossa näiltä nakkivuoroilta vältyttäisiin.

Meerillä opiskelusta yksi kolmasosa on teoriaa ja loput käytäntöä. Esimerkiksi pedagogiikan tunneilla vain perusteet käydään luokassa, ja hyvin pian koko luokka siirtyy opettajan johdolla maneesiin tarkkailemaan ratsukoita. Kun teoria yhdistetään käytäntöön, on se Meerin mukaan mielenkiintoisempaa ja helpommin muistettavaa. Moni ei ehkä tulekaan ajatelleeksi, että ratsastustunneilla käydään joka kerta iso määrä ratsastuksen teoriaa, joka vain on sulavasti yhdistetty käytännön opiskeluun.

Hevosen jalat hiekalla
Hevosen jalat hiekalla Kuva: Jami Hellman hevoskoulusta ammattilaiseksi

Verrattuna lukio-opintoihoin, Meeri sanoo jokaisen tunnin tuntuvan tärkeältä. Hän ei voi kuivitella olevansa miltään tunnilta pois. Opiskelu on niin intensiivistä, että jo puolen vuoden jälkeen jokainen ”ohjuriopiskelija” saa oman ratsastuskouluryhmän opetettavakseen.

Ypäjällä tärkein oppikirja onkin hevonen. Ratsastusohjaajalinjalla jokaisella oppilaalla on koulun puolesta nimikkoratsu, josta tulee huolehtia kuin omasta hevosesta. Hevosen liikutuksen lisäksi oppilaiden vastuulla on kengityksen, raspauksen ja rokotusten järjestäminen. Nimikkohevosen hoito arvostellaan, aivan kuin kaikki muukin opiskelu Ypäjällä.

Hevonen ja juoksuttaja metsätiellä
Hevonen ja juoksuttaja metsätiellä Kuva: Jami Hellman hevoskoulusta ammattilaiseksi

Meerin unelmana on pitää tulevaisuudessa tunteja, mutta myös ratsastaa työkseen. Koulusta hän kokee saavansa tulevaisuuden työhönsä sellaiset eväät, joilla pärjää alalla.

- Jollain alkeellisella tavalla olisin asiat osannut ennenkin tehdä, mutta koulussa oppii miten ne tehdään ammattimaisesti.

Nainen taluttaa valkoista hevosta metsätiellä
Nainen taluttaa valkoista hevosta metsätiellä Kuva: Jami Hellman hevoskoulusta ammattilaiseksi

Kuvissa andalusialaisori Kilete

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.