Hyppää pääsisältöön

Internetin ihmeet valmiina vallankumoukseen

Internetin ja tietokoneiden kehitys herätti innostusta vuonna 1996. A-Plus tutustui yhdysvaltalaisyritysten uusiin innovaatioihin, kuten kaapelimodeemiin ja internetpuheluihin. Bittitaivas odotti nurkan takana.

”Mene Piilaaksoon. Etsi puu. Ravista puuta. Sieltä putoaa riskisijoittaja. Ennen kuin riskisijoittaja selviää säikähdyksestä, loitsu taikasanat: internet, sähköinen ostotaivas, virtuaaliparatiisi, Java. Saat riskisijoittajalta neljä miljoonaa dollaria. Puolentoista vuoden päästä voit alkaa myydä osakkeitasi. Kun olet kerännyt voittosi, mene takaisin Piilaaksoon. Etsi puu. Kiipeä puuhun. Odota.”

Näin vitsailtiin Yhdysvaltojen Piilaaksossa pidetyillä internetin maailmanmessuilla. Internetin kehitys oli 90-luvulla vauhdikasta ja tuottoisaa. Esimerkiksi ilmaisen Netscape-selaimen keksijästä Marc Andreessenista tuli nopeasti miljonääri. Monet muut ryntäsivät kasvaville markkinoille, ja sijoittajat villiintyivät.

Optimistisimmat uumoilivat internetin syrjäyttävän jopa television, tai tietokoneen ja television rajan hämärtyvän tunnistamattomaksi. Nopeasta kaapelimodeemista uumoiltiin hittituotetta. Tähän mennessä käytössä ollut puhelimen välityksellä luotu internetyhteys oli hidas ja katkeileva.

Internet saavuttaisi koko ihmiskunnan, kyse oli vain siitä kuka maksaa ja kuka osaa?

Molempien löytymiseen oli luottoa. Mediatalot pistivät omat nettisivustonsa pystyyn ajoissa. Odotettavissa kun oli, että nettiuutiset muuttuvat jossain vaiheessa rahaksi. Internetin uutisvirta oli jo vuonna 1996 niin vilkasta, että sen seulomiseen kehitettiin omia ohjelmia. A-Plussassa esitellään Pointcastiksi nimetty ”uutisrobotti”, joka korvasi näytönsäästäjän uutisotsikkojen virralla.

Myös internetpuhelut tekivät tuloaan. Kaukopuheluyritykset yrittivät kieltää mannertenväliset internetpuhelut Yhdysvalloissa, onnistumatta. Teknologia ei ollut vielä valmis tekemään perinteisiä kaukopuheluita tarpeettomiksi, mutta kehitys näytti vääjäämättömältä.

Communications Dailyn päätoimittajan Mike Feazelin kommentti internetpuheluiden mahdollisuuksista pätee moneen muuhunkin ohjelmassa käsiteltävään verkkovisioon:

”Se ei ole mutkatonta, mutta kaapelimodeemit ratkaisevat jo valtaosan ongelmista.”

Teksti: Tuomas Jääskeläinen

Lue lisää:

Kuvakaappaus tietokoneruudulta jossa käydään puhelinkeskustelua.

Internet oli ilmiö

Aikana ennen joka kodin World Wide Webia, 1990-luvun puolivälissä, oltiin huolissaan niin tietoliikenneverkkojen huonosta tietosuojasta, hitaudesta kuin kaupallistumisestakin. Maailmanlaajuinen tietokoneverkko oli avaamassa tiedon valtaväylän tai pervojen paratiisin.

Lue lisää:

Tietokoneet hyötykäytössä

"Tietokone on nopea idiootti ja ihminen sen rinnalla hidas nero. Saammeko me nyt tietokoneen ja ihmisen yhdistelmästä nopean neron vai hitaan idiootin", näin lennokkaasti pohdiskeltiin tietokoneen roolia vuonna 1984.

Lue lisää:

Wikileaks - informaatiosodan alku?

Joulukuussa 2006 Julian Assange perusti Internet-sivuston, jossa ihmiset voivat vuotaa salaisia poliittisia tai kaupallisia dokumentteja julkisuuteen ilman kiinnijäämisen pelkoa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto