Hyppää pääsisältöön

Kuka pääsee hevoskouluun?

Naiset katsovat ratsastusta maneesissa.
Naiset katsovat ratsastusta maneesissa. Kuva: Jami Hellman kuka pääsee hevoskouluun?

Moni Ypäjän hevosopistoon päätyvä opiskelija kulkee Anu Korppoon tarkkaavaisten silmien edestä. Anu on Ypäjän johtava ratsastuksenopettaja ja osa valintaraatia, joka haarukoi hakijoista tulevat opiskelijat.

Ypäjälle hakevat kokelaat joutuvat valintakokeeseen, joka on stressaavasta luonteestaan huolimatta käytännönläheinen. Kokelaat joutuvat ratsastuskokeen lisäksi maasta käsin käsittelemään hevosia ja osoittamaan motivaationsa opiskeluun haastattelussa. Anun mielestä juuri motivaatio onkin yksi suurimmista asioista, joilla kokeissa ja koulussa pärjää.

- Ypäjällä vaaditaan aito kiinnostus hevosiin ja siihen alaan mitä haluaa opiskella. Kun on hyvä asenne ja motivaatio, niin varmasti pääsee kehittymään eteenpäin. Varsinaisella alalla kyllä löytää sitten sen oman ammatin, vaihtoehtoja kun on hevosalalla niin monta.

Nuori nainen ratsastaa maneesissa.
Nuori nainen ratsastaa maneesissa. Kuva: Jami Hellman kuka pääsee hevoskouluun?

Ypäjälle suurin osa hakijoista on nuoria ihmisiä, joilla on Anun mukaan valtava mahdollisuus oppia koulutuksen aikana. Hakijoissa hän tarkastelee tuota oppimisen potentiaalia, ja kokelaiden omaa asennetta oppimiseen. Valintakokeessa tarkastelun alla on eniten oppilaan mahdollisuus kehittyä ammattiin.

Jos pääsykokeessa ei vielä tiedä mitä tulevaisuudeltaan haluaa, pohtimista tuskin pääsee jatkamaan kouluun asti. Motivaation on oltava jo hakiessa selkeä. Myös puutteelliset ratsastustaidot voivat olla sisäänpääsyn esteenä. Ratsastuksenohjaajien lähtötason on oltava vahva helppoB ja 80 cm esteillä.

Tyttö ratsastaa maneesissa.
Tyttö ratsastaa maneesissa. Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Valintakoe suoritetaan Ypäjän hevosilla, joten jokainen kokelas joutuu arvalla uuden hevosen selkään. Hevonen voi olla minkälainen tahansa, mutta Anun mukaan kokenut silmä näkee ratsastustaidon nopeasti siitä, miten ratsastajan kroppa toimii. Jos taitoa ei ole riittävästi ohjaajalinjalle, valintakokeissa voidaan ohjata toiselle koulutuspolulle. Hevosenhoitajaksi pääsee myös vähemmällä ratsastustaidolla, mutta toisaalta linja on yksi vaikeimmista päästä sisään. Linjalle hakevista 400 kokelaasta vain 40-50 päätyy oppilaiksi asti.

Nuori nainen ratsastaa maneesissa.
Nuori nainen ratsastaa maneesissa. Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Oppilaiden koulun jälkeiseen tulevaisuuteen Anu suhtautuu luottavaisesti. Työtä löytyy tekevälle, mutta palkkauksesta ja sijainnista on alkuun jouduttava tinkimään. Toisaalta hevoskoulussa selkärankaan istutettavat itsenäisen työn tekemisen taito ja vastuunkanto ovat oppeja, joita voi soveltaa kaikilla elämän osa-alueilla.

Hevosala vaatii sitoutuneisuutta, määrätietoisuutta ja päättäväisyyttä. Ihmisessä on oltava särmää, ja hänen on kestettävä alaan kuuluvia pettymyksiä. Toisaalta Anu toivoo oppilailta herkkyyttä, jonka avulla on mahdollista nähdä ja tuntea hevosissa asioita. Sama pätee ihmisiin opetustilanteissa.

Kaksi naista tallin käytävällä.
Kaksi naista tallin käytävällä. Kuva: Jami Hellman kuka pääsee hevoskouluun?

Opettajana Anu kokee onnistuneensa, kun opetettava oppilas tai hevonen onnistuu. Haastavimmat hetket ovat kun oppilas hakee omaa oppimistapaansa tai motivaatiotaan. Vaikeudessaan hetket jolloin on pohdittava miten oppilas saadaan oppimaan, ovat myös työn suola.

- Ihminen voi tsempata ihan täysillä, ja pettyy kun onnistuminen ei tule heti. Silloin hän ei hahmota niitä asioita mitä on jo oppinut ja missä on kehittynyt. On tärkeää iloita siitä mitä jo on. Se mitä osaa ja tietää on aina jossain vaiheessa,

yli 20 vuotta Ypäjällä opettanut Anu muistuttaa.

Nainen tallin käytävällä.
Nainen tallin käytävällä. Kuva: Jami Hellman kuka pääsee hevoskouluun?

Anu uskoo, että alaan kuin alaan pätevät samat suuntaviivat, kuin hevoselämään. Perustyö on tehtävä hyvin, ja ajan kanssa se kantaa hedelmää. Jos haluaa olla paras, on oltava valmis kokonaisvaltaiseen tekemiseen ja kehittymiseen. Anu toivookin siirtävänsä oppilaille ammattitaidon ja osaamisen lisäksi nöyrän asenteen elinikäiseen oppimiseen.

- Ja intoa ja paloa tähän alaan ja hevosiin!

Kuvat Jami Hellman. Kuvissa esiintyvät hevoset osallistuivat Ypäjällä järjestettäviin maajoukkueharjoituksiin.

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.