Hyppää pääsisältöön

Näkökulma: Rasvanpolttajilla saa kauniin ruumiin, balsamoitavaksi

Bodarimies
Bodarimies Kuva: Katariina Hirvonen/Yle doping

Tasa-arvo etenee ja miehistäkin on tehty rintavia seksiobjekteja kauppatavaran koristeeksi. Paidattomilla miehillä ja rintavarustuksilla myydään nykyisin lähes kaikkea mahdollista siideristä kotivakuutuksiin. Ei siis ihme, että puolet Suomen nuorista miehistä on tyytymättömiä ulkonäköönsä, ja pyrkii kohentelemaan habitustaan. Konstit on monet ja hiusten kampaaminen sekä hampaiden pesu on siitä lievemmästä päästä, mutta kaikille ei riitä pelkkä omien avujen esille tuominen.

Yksi yleisesti käytetty aine on klenbuteroli, hevosten astmalääke.

Keväisin voi tulla kiire, kun rantakausi alkaa eikä pelkällä työllä ja treenillä ehdi valmistua pumpatuksi Arnoldiksi. Silloin avuksi otetaan anaboliset steroidit ja rasvanpolttajat. Yksi yleisesti käytetty aine on klenbuteroli, hevosten astmalääke. Sosiologi Tuuli Salospohjan vuonna 2008 hyväksytyn lisensiaatintutkimuksen mukaan tyypillinen dopingkäyttäjä on noin 26-vuotias parisuhteessa elävä mies, mutta esimerkiksi hevosten astmalääkettä käyttävät myös naiset. Siinä missä naiset suosivat piristäviä efedriinejä, miehet haluavat kasvattaa kehon massaa. Miehistä joka kuudes olikin kokeillut tai käytti säännöllisesti lihasmassaa kasvattavia lääkkeitä tutkimusjankohtana. Käyttäjien määrä ei ole laskenut, vaan aineiden helppo saatavuus netin kautta on laskenut kynnystä lihasmassaan kasvatukseen dopingaineilla.

Monelle on yllätys, että kemikaalibodarit eivät aina kuole komeina Adoniksina. Osa jonottaa jo nuorena ohitusleikkaukseen, riutuu syöpään tai makaa vuodepotilaana aivohalvauksen jälkeen. Sitä ennen dopingin käyttäjä on voinut saada kaihin tai testosteronin yliannostus on kutistanut kivekset, vienyt hiukset päästä ja ahtauttanut verisuonet.

Rohkea rokan syö ja tyhmänrohkea dinitrofenolin (DNP)

Itsensä palvojat käyttävät jännittäviä kemikaaleja ruumista rakentaessaan. Yksi jännimmistä on DNP, dinitrofenoli. DNP on solumyrkky, jota käytetään teollisuudessa mm. väriaineiden, lahonsuoja-aineiden ja räjähteiden lähtöaineena. Lisäksi siitä valmistetaan kasvi- ja hyönteismyrkkyjä. Fenoleilla pestiin ennen myös sairaaloiden lattioita.

Yksi jännimmistä dopingaineista on solumyrkky.

Opiskeluaikoina solubiologian proffa kertoi, että tehokas laihdutuslääke on jo keksitty. Sen käyttö ei ole enää sallittua, koska tehokkaat laihduttajat kuolivat tehokkaasti. Tämän takia dinitrofenoli kiellettiin laihdutuslääkkeenä USA:ssa jo 1938. Kemianteollisuudessa DNP on myöhemminkin aiheuttanut myrkytyksiä ja kuolemantapauksia, kun sitä on joutunut iholle tai hengitysilmaan. Ja onhan jenkkilässä muutama bodarikin siihen kuollut.

Luomulihaa vai hormonilihaa - kuntosalien keskustelunaihe

Elämää tärkeämpänä harrastuksena oman kehon muokkaus voi vivahtaa jonkun verran narsismiin ja pienehköihin ympyröihin. Ei kuntoilussa sinänsä mitään vikaa ole eikä kauniissa nuorissa miehissä, mutta jos koko elämä pyörii oman ruumiin rakentamisen, anabolisten steroidien ja rasvanpolttajien ympärillä, niin ei siitä kovin lennokkaita keskusteluja synny. Toisaalta, voihan olla kiinnostavaa keskustella rintasyöpälääke tamoksifeenin haittavaikutuksista joskus miehenkin kanssa. Tamoksifeeniä miehet käyttävät estämään testosteronin aiheuttamaa rintojen liikakasvua.

Kuntoilu ja salilla treenaus ilman troppeja on järkevää ja hyväksi ihmisen terveydelle, mutta harva ryhtyisi koekaniiniksi lääkkeelle tai puhdistusaineelle, jonka vaarattomuutta ei ole ensin testattu eläinkokein.

Hyväksytkö dopingien käytön kuntosaleilla?

A-klinikkasäätiön Dopinglinkki.fi on terveysneuvontasivusto, josta löytyy runsaasti tietoa dopingaineista ja niiden haittavaikutuksista.

Kommentit