Hyppää pääsisältöön

Viides luoti sai sokeain kuunnelmapalkinnon

Atro Lahtelan käsikirjoittama ja ohjaama historiafantasia Viides luoti sai sokeain kuunnelmapalkinnon.

Viides luoti on historiaan pohjautuva, film noir -tyyppinen tarina ministeri Heikki Ritavuoren murhan selvittämisestä. Ministeri Ritavuori murhattiin vuonna 1922. Tekijä saatiin heti kiinni. Silti murhan takana olleet historiankirjoituksen tunnistamat voimat jäivät tuomitsematta. Kuunnelma kertoo fiktiivisen tarinan tutkimuksista, joissa paljastuu enemmän kuin kirjataan. Se on sekoitus historian oikeita tapahtumia ja silkkaa fiktiota, historiafantasiaa.

Sokeain kuunnelmaraadin mukaan Viides luoti on taattua Lahtelaa ja siinä käsitellään todentuntuisesti 1920-luvun aikaisia tapahtumia. Kansalaissodan jälkeinen aika oli Suomessa tulen arkaa aikaa. Oikeiston ja vasemmiston välillä oli jyrkkä raja eikä kehenkään ei voinut luottaa, vaan kaikkia piti epäillä. Jokainen haki vain omaa etuaan.

Raadin mielestä kuunnelma myös välittää hyvin sanatonta viestiä siitä, mitä todella tapahtui. Kuunnelma päättyy 1930-luvulle, jossa tulevat voimakkaina esille Lapuan liike ja vasemmistolaisten kyyditykset rajan taa. Myös uuden sodan pohjavire on jo näkyvissä.

Sokeain kuunnelmapalkinnolla palkitaan vuosittain kotimainen, vuoden aikana ensiesityksensä saanut alkuperäiskuunnelma tai alun perin ei kuunnelmaksi kirjoitetun teoksen dramatisointi. Kuunnelmapalkinto valittiin vuoden 2013 kotimaisista ensiesityksistä, joita oli yhteensä 18. Kolmen parhaan joukkoon sijoittuivat myös Lauri Maijalan ohjaama ja Okko Leon käsikirjoittama The Everlast sekä Pekka Savolaisen ohjaama ja Liisa Rimpiläisen käsikirjoittama musiikkisarja Laulava Babitzinin perhe. Sarjan äänisuunnittelusta vastasivat Hanna-Helena Kinnunen ja Anders Wiksten.

Palkinto on jaettu vuodesta 1968 alkaen. Palkinnon saajan valitsee vuosittain näkövammaisten raati, joka koostuu kirjallisuutta ja kuunnelmia harrastavista, eri puolella Suomea asuvista henkilöistä. Atro Lahtela on saanut palkinnon aiemmin neljästi. Edellisen kerran hänet palkittiin Leena Landerin kirjoittaman Susijahdin ohjauksesta 2004.

Viides luoti lähetetään Yle Radio 1:ssä sunnuntaina 13.4. klo 15.00 ja maanantaina 14.4. klo 19.03.

Ohjelma on kuunneltavissa 13.4. alkaen Yle Areenassa.

Viides luoti on menestynyt myös Prix Europa -kilpailuissa, se sijoittui radiofiktio-sarjassa viiden parhaan joukkoon Prix Europa 2013 -festivaaleilla Berliinissä lokakuussa 2013.

Viides luoti

Ensilähetys tammikuussa 2013

Radioteatterille kirjoittanut ja ohjannut Atro Lahtela.
Äänisuunnittelu: Hanna-Helena Kinnunen.
Tuotantojärjestäjä: Lasse Lehtonen.
Tuottaja: Pekka Ruohoranta.

Rooleissa mm.
Olavi Suomi - Lauri Tilkanen
Ernst Tandefelt - Antero Nieminen
Kaisa Aino - Alisa Salonen
Esko Riekki - Juha Muje
Paavo Suomi - Arttu Kapulainen
Erik Wärckel - Rabbe Smedlund
Kosti-Eero - Jussi Nikkilä
Lili - Elena Leeve
Oskar Jansson - Pekka Strang
Elina Setter - Outi Vuoriranta
Paul von Gerich - Robert Enkell.
Neiti Wilgren - Essi Héllen
Vihtori Kosola - Panu Vauhkonen
Ivar Ståhle - Teijo Eloranta
Muilu - Marc Gassot
Mannerheim - Antti Litja