Hyppää pääsisältöön

Saako tälle edes nauraa?

Hugleikur Dagsson
Hugleikur Dagsson hugleikur dagsson

Hugleikur Dagsson on islantilainen satiirikko ja sarjakuvataiteilija, joka on osunut monen nauruhermoon sysimustalla huumorillaan. Tosin hänen yksinkertaisten tikku-ukkohahmojensa touhut ja sutkautukset ovat omiaan herättämään myös pahennusta. ”Saako tälle edes nauraa?” ja ”Onko tämä muka hauskaa?” kysyvät Dagssonin kirjojen nimetkin.

Kakkahuumori nauratti jo 2500 vuotta sitten

Hugleikur Dagsson
Hugleikur Dagsson - (Copyright: Hugleikur Dagsson ) Hugleikur Dagsson Kuva: Hugleikur Dagsson hugleikur dagsson
- Amerikkalainen stand up -koomikko Louis C.K. selittää tosi hyvin, miksi pieruvitsit toimivat. Hänen teoriansa on tämä: takapuolestasi purkautuu ilmaa, se haisee pahalta ja kuulostaa hassulta, Dagsson nauraa ja jatkaa:

- Se on ihan iänikuinen juttu. Uskon, että kaikkien aikojen ensimmäinen vitsi oli pieruvitsi.

Dagsson taitaa olla oikeassa. Jo Etruskien hautakammioiden 2500 vuotta vanhoista seinä-maalauksista löytyy kakka-huumoria.

Tasa-arvoinen pieru

Kulttuuritutkimuksen lehtori Anu Korhonen on tutkinut maailman vanhinta kirjoihin painettua huumoria 1500-ja 1600-luvuilta ja todennut, että se on rivoa luettavaa. Pieru- ja kakkahuumoria on paljon ja muutenkin ruumiillista alatasoa.

Korhosen tutkimuksessa kumoutui myös yleinen ajatus siitä, että keskiajan ihmiset olisivat sallineet itselleen ja toisilleen suurempia ruumiillisia vapauksia kuin me. Pieru oli siihen aikaan aivan yhtä naurettava asia kuin tänäkin päivänä.

Mutta miksi pieru naurattaa?

Tutkijoiden mukaan pieru voidaan nähdä ihmisen ruumiillisen alatason pienimpänä yhteisenä nimittäjänä ja pierujutut ylistävät jaettua ihmisyyttä. Pieruvitseissä on nähty jopa kaikki hierarkiat kumoavaa karnevalismia.

Tabuja möyhimässä

Dagssonin sarjakuvat tölvivät kaikkia kuviteltavissa olevia tabuja. Dagsson myöntää kuitenkin, ettei kaikkien piirrosten ehkä edes ole tarkoitus naurattaa.

- Haluan, että piirrokset synnyttävät jonkinlaisen tunnereaktion: se voi olla surua tai kauhuakin. Stand up -lavalla on tärkeää saada ihmiset nauramaan, mutta piirroksilla yritän saada aikaan monipuolisempia reaktioita lukijoissa. On hauskaa kokeilla, missä raja kulkee ja miten pitkälle vitsin voi viedä, ennen kuin se menee liian pitkälle.

Samantapaisille rajoille ovat perinteisesti vieneet myös vitsit ja kaskut, joita on kerätty Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkistoon.

Hugleikur Dagsson
Hugleikur Dagsson - (Copyright: Hugleikur Dagsson) Hugleikur Dagsson Kuva: Hugleikur Dagsson hugleikur dagsson
- Siellä on kaikkia mahdollisia tabu-alueita, joita saa lähestyä, mutta joita pitää lähestyä varoen. Huumorin viitta on sellainen, johon kietoutuneena voi liikkua tabujen alueella, selittää perinteentutkimuksen emeritusprofessori Seppo Knuuttila.

- Myös vaikeista asioista pitää pystyä tekemään vitsiä. Se on yksi tapa puhua asioista ja saada ihmiset puhumaan niistä. Huumori on yksi tapa käsitellä asioita: etsiä hirvittävien asioiden hauskoja puolia. Se, että vitsailee jostain, ei tarkoita, että väheksyy sitä tai että ajattelee, ettei asialla ole mitään merkitystä, tai että on paha ihminen. Sitä vain yrittää käsitellä asioita aika kummallisella tavalla, Dagsson muistuttaa.

Mutta onko pakko nauraa?

Dagssonin sarjakuvia on tulkittu nykyisen, yhtäältä kaiken sallivan ja toisaalta henkiseltä ilmapiiriltään monin paikoin alati ahdasmielistyvän, ajan kritiikiksi.

- Varsinkin urani alussa sain pelkästään positiivisia arvosteluja. Kriitikot sanoivat, että piirrokseni ovat terävää yhteiskuntakritiikkiä ja minä vain nyökyttelin. Mutta totuus on, että minä vain piirrän asioita, joita itse pidän hauskoina. Jos piirrokseni ovat jollain tasolla älykkäitä tai yhteiskunnallisia, niin se on vain kiva lisä. Jos oikeasti yrittäisin tietoisesti tehdä yhteiskuntakriittistä huumoria, niin se olisi saarnaavaa eikä se olisi hauskaa, Dagsson selittää.

Hugleikur Dagsson
Hugleikur Dagsson - (Copyright: Hugleikur Dagsson ) Hugleikur Dagsson Kuva: Hugleikur Dagsson hugleikur dagsson

Musta huumori on huumorin laji, jossa vakavina ja traagisina pidettyjä asioita käsitellään satiirisesti. Siinä asetetaan vakavat ja pyhät arvot naurunalaisiksi. Dagssonin piirrokset ovat mustaakin mustempia eikä miehelle mikään näytä olevan pyhää.

- Ihmisiä yhtä aikaa naurattaa ja nolottaa se, että naurattaa. Heitä melkein hävettää nauraa ja sellainen nauru voi olla vapauttavaa.

Mutta entä jos ei vain kerta kaikkiaan naurata?

- Voi olla, että joidenkin ihmisten on vaikea myöntää, etteivät he ymmärrä vitsejäni, koska heitä voidaan sitten pitää tosikkoina tai huumorintajuttomina, Dagsson nauraa ja heittää pallon vastaanottajalle.


Kuvat teoksesta:
Hugleikur Dagsson: Huumorin musta kirja. Atena Kustannus 2012.

Daggsonia haastateltiin Prisma Studiossa 8.4.

Kommentit