Hyppää pääsisältöön

Kesäloma Suomessa ei ole hullumpi ajatus

Suomessa riittää matkailijalle nähtävä ja koettavaa yllin kyllin. Yli 60 000 järveä, koskematon luonto, historialliset nähtävyydet, komeat kaupungit ja hyvin varustetut leirintäalueet ovat kesämatkailijan paratiisi.

Näin todistellaan vuoden 1962 matkailufilmissä, jossa Suomesta piirretään postikortinomainen kuva.

Erityisen kauniina matkailukohteina filmissä mainostetaan Aulankoa ja laajemminkin Hämeenlinnan seutua, jotka monessa mielessä olivat matkailun edelläkävijöitä.

Aulangon näköalatornista, joka kohoaa noin 200 metriä merenpinnan yläpuolelle, näkyvät henkeä salpaavat maisemat. Hyvällä säällä sieltä voi nähdä jopa seitsemän kirkontornia.

Uusinta uutta tuohon aikaan edusti ”ohjattu matkailu”. Matkailusta veikkailtiinkin Suomelle merkittävää elinkeinoa.

Leirintäalueiden, hotellien ja muiden majoituspalvelujen verkko oli kasvussa. Kohtuullisen hyvin varustettuja leirintäalueita oli jo yli 250 kappaletta, ja lisää rakennettiin koko ajan.

Parasta oli kuitenkin luonto, joka tarjosi nähtävää ja koettavaa sekä kotimaisille että ulkomaisille matkailijoille. Turistin kelpasi kyllä Suomeen tulla.

Teksti: Reijo Perälä

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa alettiin esittämään myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto