Hyppää pääsisältöön

Lindexin vaatetehtaan työolot surkeita

Työläiset tarkastavat paitoja bangladeshilaisessa vaatetehtaassa.
Työläiset tarkastavat paitoja bangladeshilaisessa vaatetehtaassa. Työläiset tarkastavat paitoja bangladeshilaisessa vaatetehtaassa. Kuva: Yle, MOT työläiset

Lindexin bangladeshilaisessa tehtaassa ompelijat eivät ehdi pitää vessa- eivätkä juomataukoja. Näin kertovat yhdeksän ompelijaa, jotka MOT tapasi tehdessään vaatetustehtaita koskevaa ohjelmaa Verentahrimat muotivaatteet.

”Työ on niin raskasta, että monet ovat sairastuneet”, sanoo 24-vuotias miesompelija Ripon Hawladar. ”Psyykkinen ja fyysinen painostus on kova, työstä on tullut epäinhimillistä”.

Viime joulukuussa alan minimipalkka nostettiin Bangladeshissa 48 euroon kuukaudessa. Sen seurauksena työtahtia on kiristetty. Jos työntekijä ei työpäivän aikana pääse kappaletavoitteeseen, yli 1000 paitaa päivässä, hänet pakotetaan ylityöhön ilman korvausta. Näin kertovat ompelijat Dhakassa, Bangladeshin pääkaupungissa. Kyseisessä tehtaassa valmistetaan muun muassa vaatteita Lindexille.

23-vuotias naisompelija Helena kertoo, ettei palkka riitä elämiseen. Hän aloitti työt vaatetehtaalla 15-vuotiaana. ”Tahti on kiristynyt niin, etten ehdi pitää vessa-taukoja”, Helena sanoo.

Stressi on sietämätön ja kohtelu epäinhimillinen. Minun pitää ehtiä tehdä 150 vaatetta tunnissa.

Työntekijöitä solvataan ja uhataan, joskus jopa pahoinpidellään. Tämän on kokenut 22-vuotias ompelija Solaiman Hossain. ”Stressi on sietämätön ja kohtelu epäinhimillinen. Minun pitää ehtiä tehdä 150 vaatetta tunnissa. Jos menen vessaan, en ehdi tehdä minulle määrättyä työtä ennen työpäivän loppumista. Jokainen minuuttikin on tärkeä. ”

Nora Malin
Nora Malin Nora Malin Kuva: Yle, MOT nora malin
Stockmannin viestintäpäällikkö Nora Malin sanoo, että ei ole kuullut tällaisista ongelmista aiemmin. ”Mielestäni se ei kuulosta siltä, mitkä ne meidän vaatimukset ovat”, Malin sanoo.

”Totta kai me koko ajan yritetään seurata ja valvoa sitä tilannetta.”

Stockmannin konserni, johon Lindex ja muun muassa Seppälä kuuluvat, teettää vaatteitaan 30 tehtaassa Bangladeshissa. Stockmann teettää 96% omista merkkivaatteistaan ns. riskimaissa kuten Kiinassa, Intiassa ja Bangladeshissa. Stockmann on ainoa suomalainen vaateyritys, joka on allekirjoittanut Accord palo- ja turvallisuussopimuksen.

Lisää aiheesta

Kommentit