Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Miksi nämä 10 kodinkonetta kestävät vuodesta toiseen?

Jopa 1950-luvulla hankitut kodinkoneet toimivat edelleen.
Jopa 1950-luvulla hankitut kodinkoneet toimivat edelleen. kollaasi

Kuningaskuluttaja keräsi yleisöltä vajaan 3 viikon aikana melkein 200 valokuvaa ja tarinaa vanhoista kodinkoneista, jotka palvelevat edelleen alkuperäisessä tarkoituksessaan.

Vanhimmat laitteet ovat peräisin 1940- mahdollisesti jopa 1930-luvulta. Kuvia 50 vuotta palvelleista vatkaimista ja yleiskoneista on nettisivullamme kymmenittäin. Sähköompelukoneelle 50 vuotta ei ole ikä eikä mikään. Yli 20 vuotta vanhat mikroaaltouunit tuntuvat toimivan hyvin ja pyykinpesukoneista löytyy 40 vuotta vanhoja voimanpesiä, jotka pyörivät edelleen viikoittain.

Miksi vanhat laitteet kestävät?

Kuningaskuluttaja näytti asiantuntijoille yleisön lähettämiä valokuvia kestävimmiksi osoittautuneista kodinkoneista ja pyysi heitä kertomaan oman mielipiteensä.

Vatkaimet

Lähes päivittäin käytössä oleva sähkövatkain. Saatu häälahjaksi vuonna 1974.
Lähes päivittäin käytössä oleva sähkövatkain. Saatu häälahjaksi vuonna 1974. Lähes päivittäin käytössä oleva sähkövatkain. Saatu häälahjaksi vuonna 1974. Kuva: Irma, Ähtäri vanhat kodinkoneet

"Hyvistä materiaaleista tehty vanha vatkain, jossa on sisällä metallirattaat. Se on käytännössä ikuinen. Tämän päivän vatkaimet tuskin kestävät 40 vuotta. Vatkain on kuitenkin sellainen laite, että sitä käytetään harvemmin päivittäin. Käyttömäärä vaikuttaa suoraan ajalliseen kestävyyteen".

- Korjaaja Kai Berghäll

”Tämän laitteen onnellinen omistaja on varmasti ollut hyväsydäminen, - myös laitteelleen. Huoltanut ja käyttänyt käyttöohjeiden mukaan”

- Myyntijohtaja Riikka Löfgren, Suomen sähkötuonti

Yleis- ja monitoimikoneet

Tässä meidän käytössä Kenwood Major mallia 1972 toimii vielä täysin. Käyttöääni on kyllä "rouhean" äänekäs.
Tässä meidän käytössä Kenwood Major mallia 1972 toimii vielä täysin. Käyttöääni on kyllä "rouhean" äänekäs. Tässä meidän käytössä Kenwood Major mallia 1972 toimii vielä täysin. Käyttöääni on kyllä "rouhean" äänekäs. Kuva: Ahti Koskinen vanhat kodinkoneet

"Hyvä yleiskone rakentuu metallipohjaisista materiaaleista, teräs vasten terästä ja sisäosissa mahdollisimman vähän muovia, joka voisi antaa periksi. Moottorin pitää olla tarpeeksi vahva, välitykset ja rattaistot sellaisia, että voima riittää suurenkin taikinan työstämiseen. Kova ääni ja laitteen paino kertovat, että sisällä ei ole muovia. Ilmeisesti on myös niin, että käyttäjät pitävät parempaa huolta juuri ruoanlaittoon liittyvistä laitteista, koska hygienian merkitys korostuu."

- Myyntijohtaja Riikka Löfgren, Suomen sähkötuonti

Sähköompelukoneet

Ostin Pfaff- ompelukoneen kesällä 1960 ollessani raskaana.Tällä koneella on ommeltu vuosikymmenien ajan niin lastenvaatteita kuin kodintekstiilejä sekä korjailtu että lyhennelty vaatteita.
Ostin Pfaff- ompelukoneen kesällä 1960 ollessani raskaana.Tällä koneella on ommeltu vuosikymmenien ajan niin lastenvaatteita kuin kodintekstiilejä sekä korjailtu että lyhennelty vaatteita. Ostin Pfaff- ompelukoneen kesällä 1960 ollessani raskaana.Tällä koneella on ommeltu vuosikymmenien ajan niin lastenvaatteita kuin kodintekstiilejä sekä korjailtu että lyhennelty vaatteita. Kuva: Mamma Hyvinkäältä vanhat kodinkoneet

"Ompelukoneiden kestävyyden salaisuus on todennäköisesti käyttömäärä. Sitä ei välttämättä käytetä edes viikottain. Jos ompelee jatkuvasti, niin varmasti konekin on silloin lyhytikäisempi."

- Korjaaja Kai Berghäll

Mikroaaltouunit

Tämä Electroluxin NF 4046 - mikroaaltouuni on palvellut perheessäni vuodesta 1988 saakka. Käytän sitä edelleen päivittäin ja ainoa hankaluus siinä on, ettei se mahdu nykykeittiöiden normimitoitettuihin mikrosyvennyksiin.
Tämä Electroluxin NF 4046 - mikroaaltouuni on palvellut perheessäni vuodesta 1988 saakka. Käytän sitä edelleen päivittäin ja ainoa hankaluus siinä on, ettei se mahdu nykykeittiöiden normimitoitettuihin mikrosyvennyksiin. Tämä Electroluxin NF 4046 - mikroaaltouuni on palvellut perheessäni vuodesta 1988 saakka. Käytän sitä edelleen päivittäin ja ainoa hankaluus siinä on, ettei se mahdu nykykeittiöiden normimitoitettuihin mikrosyvennyksiin. Kuva: Marja Leena Toukonen vanhat kodinkoneet

Tämä on ollut aikanaan kallis laite. Uskon, että nykyisetkin hintavammat uunit voisivat hyvinkin kestää parikymmentä vuotta. Vanhoista mikroaaltouuneista on luovuttu tyypillisesti ulkonäön takia. Kun keittiö remontoidaan, koetaan, että vanha mikro ei sovi uuteen tyyliin.

- Korjaaja Mikko Ranta, Kodinkonehuolto Urpo Ranta

Jääkaapit ja pakastimet

Jääkaappi Upo vm. 1952
Jääkaappi Upo vm. 1952 Jääkaappi Upo vm. 1952 Kuva: Tuomas vanhat kodinkoneet

"Joitakin vuosikymmeniä sitten valmistussarjat olivat hyvin pieniä nykyisiin nähden. Koneet tehtiin enemmän käsityönä. Pienissä valmistussarjoissa ei kannattanut käyttää muovimuotteja. Useat komponentit valmistettiin itse metallista ja ainevahvuudet olivat todella paksut tarpeeseen nähden. Näin koneiden mekaanisista rakenteista tuli hyvin lujia ja toisaalta niin kalliita ettei kiristyvä hintakilpailukilpailu sallinut valmistuksen jatkumista tällä tavalla. Esimerkiksi kuvissa olevan jääkaapin sisäosakin on emaloitua teräslevyä, nykyisin kaikki jääkaappien sisäosat ovat muovia tuotemerkistä riippumatta."

- Huoltopäällikkö Erkki Mäkikoski, Upo, Gorenjegroup

"Sanotaan, että nykyiset kylmälaitteet kuluttaisivat sähköä paljon vähemmän kuin iäkkäät laitteet. Jos laite kuitenkin toimii, niin kyllä se mielestäni kannattaa käyttää loppuun. Sähköä voi käyttää aika paljon sillä rahalla, minkä joutuisi maksamaan uudesta laitteesta."

- Korjaaja Kai Berghäll

Pyykinpesukoneet

Tässä Asea Scandia pesukone ostettu syksyllä 1974. Kun ostin tämän kerrottiin että tämä oli ehdottomasti paras. Halusin parhaan ja niin sain kun kerran näin kauan on kestänyt.
Tässä Asea Scandia pesukone ostettu syksyllä 1974. Kun ostin tämän kerrottiin että tämä oli ehdottomasti paras. Halusin parhaan ja niin sain kun kerran näin kauan on kestänyt. Tässä Asea Scandia pesukone ostettu syksyllä 1974. Kun ostin tämän kerrottiin että tämä oli ehdottomasti paras. Halusin parhaan ja niin sain kun kerran näin kauan on kestänyt. Kuva: Lotta vanhat kodinkoneet

"Tuo kone on vallaton kestoihme. Sillä voi pestä melkein vaikka kumisaappaita tai betonia, ja silti se toimi. Ennen pesukoneet maksoivat rahassa mitattuna yhtä paljon kuin nykyäänkin, mutta ihmisten tilipussi oli paljon kevyempi. Pyykkikone oli arvokas ja kallis hankinta. Niinpä sitä huollettiin ja hoidettiin. Sitä pidettiin melkein perheenjäsenenä."

- Korjaaja Mikko Ranta, Kodinkonehuolto Urpo Ranta

"Käsityön ja metallisten komponenttien lisäksi ominaisuuksien ja toimintojen yksinkertaisuus pidensi koneen kestoikää. Linkousnopeus oli tyypillisesti 300-400r/min ja koneiden runkorakenteet olivat kiinteät niin, ettei sisäosaa oltu jousitettu ulkovaipasta erilliseksi osaksi. Koneet liikkuivatkin lingotessaan reilusti ja liikkeen laajuutta rajoitettiin vain verkkojohdon pituudella. Yksinkertaisen runkorakenteen ja alhaisten linkousnopeuksien vuoksi koneissa ei ollut suurta määrää vioittumiselle alttiita komponentteja."

- Huoltopäällikkö Erkki Mäkikoski, Upo, Gorenjegroup

UPO mankelit

Sain UPO-mankelin kahdeksankymppiseltä tuttavaltani opiskuaikoinani 80-luvun alussa, koska se oli jäänyt hänelle tarpeettomaksi. Mankeli oli jo silloin mielestäni ikivanha.
Sain UPO-mankelin kahdeksankymppiseltä tuttavaltani opiskuaikoinani 80-luvun alussa, koska se oli jäänyt hänelle tarpeettomaksi. Mankeli oli jo silloin mielestäni ikivanha. Sain UPO-mankelin kahdeksankymppiseltä tuttavaltani opiskuaikoinani 80-luvun alussa, koska se oli jäänyt hänelle tarpeettomaksi. Mankeli oli jo silloin mielestäni ikivanha. Kuva: Satu vanhat kodinkoneet

"Esimerkin mankelin kaikki hammaspyörät valmistettiin valuraudasta ja koneistettiin tarvittavin osin toisiinsa sopiviksi. Vielä nykyisinkin mankeli voitaisiin teknisesti valmistaa näin, mutta hinta muodostuisi niin korkeaksi, ettei kukaan kyseistä mankelia ostaisi. Tämä on eräänlainen perintökalleus, sitä ei saa käytöllä rikki milloinkaan."

- Huoltopäällikkö Erkki Mäkikoski, Upo, Gorenjegroup

Liedet

Tämä Strömberg on todennäköisesti 50-luvulta. Uunin vastuksissa on "vaihteet" ylä- ja alalämmölle, ei asteita.
Tämä Strömberg on todennäköisesti 50-luvulta. Uunin vastuksissa on "vaihteet" ylä- ja alalämmölle, ei asteita. Tämä Strömberg on todennäköisesti 50-luvulta. Uunin vastuksissa on "vaihteet" ylä- ja alalämmölle, ei asteita. Kuva: Domna vanhat kodinkoneet

"Vanhat hellat ovat jämäkkää tekoa, ei ole paljon rikki meneviä osia. Ne ovat kuitenkin melkoisia sähkösyöppöjä. Paksun valurautalevyn kuumentamiseen menee energiaa aika tavalla ennen kuin vesi alkaa kattilassa kiehua."

- Korjaaja Kai Berghäll

"Levyt ja uuni hidastuvat hirveästi ajan mittaan kun sähkövastukset kuluvat. Energiatehokkuus on aika heikko eikä paisto-ominaisuudet ole uusien uunien tasolla. Mutta ei vanhaa liettäkään kannata pelkästä vaihtamisen ilosta vaihtaa."

- Korjaaja Mikko Ranta, Kodinkonehuolto Urpo Ranta

Bamix sauvasekoittimet

Anopilta saatu Bamix - 60-luvulla kertoi sen hankkineensa silloin kun sain sen.
Anopilta saatu Bamix - 60-luvulla kertoi sen hankkineensa silloin kun sain sen. Anopilta saatu Bamix - 60-luvulla kertoi sen hankkineensa silloin kun sain sen. Kuva: Heljä Tampereelta vanhat kodinkoneet

"Alusta alkaen sauvasekoitinkäyttöön suunniteltu vaihtovirtamoottori joka antaa suuren väännön sekä kierrosnopeuden pienellä moottorin tehon Wattimäärällä. Laadukkaat osat ja käsityö; kaikki osat, myös moottori valmistetaan omalla tehtaalla ja jokaisen sauvasekoittimen toimivuus testataan vaiheittain jo tehtaalla."

- Jesse Valkama, Sandman Nordic Oy

Pölynimurit

HOOVER palloimuri 1960 luvun alku puolelta Toiminta kuntoinen, käytämme mm. työtilojen ja autojen imuroinnissa.
HOOVER 1960 luvun alku puolelta. Toimintakuntoinen, käytämme mm. työtilojen ja autojen imuroinnissa. HOOVER palloimuri 1960 luvun alku puolelta Toiminta kuntoinen, käytämme mm. työtilojen ja autojen imuroinnissa. Kuva: Hannele, Pori vanhat kodinkoneet

"Tämä oli vähän kuin ikiliikkuja, siinä oli teräskuori, jota voi vaikka potkia. 1970-80-luvuilla niitä käytiin korjaamassa ja huoltamassa jopa ihmisten kotona."

- Korjaaja Kai Berghäll

"Pölynimureissa kehitys on mennyt huimasti parempaan suuntaan. Imuteho on lisääntynyt, käytettävyys parantunut ja käyntiääni hiljentynyt. Tälle vanhukselle on löydetty oikeat käyttökohteet."

- Korjaaja Mikko Ranta, Kodinkonehuolto Urpo Ranta

Tutustu myös:

Tässä on Suomen vanhin edelleen toimiva kodinkone
Halvat ja heikkolaatuiset kodinkoneet vieneet kuluttajien uskon laatuun

Katso kuvat:
Onko sinulla Suomen vanhin edelleen toimiva kodinkone? - kuvagalleria yleisön lähettämistä valokuvista

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.