Hyppää pääsisältöön

Munien värjääminen luonnonväreillä - katso video

Kauniit ja turvalliset värisävyt syntyvät helposti keittiöstä löytyvistä aineksista. Ja jos värjätyt pääsiäismunat aikoo syödä, on hyvä, että niissä ei ole turhia kemikaaleja. Hanki siis luonnonmukaisia raaka-aineita ja kokeile tänä pääsiäisenä uusia munanvärjäystapoja!

Tarvikkeet:

 • kattiloita
 • vettä
 • suolaa
 • valkoviinietikkaa
 • munia
 • mausteita, kasviksia, marjoja
 • kuviointiin: vahaliitu, narua, pitsiä, maalarinteippiä

  Yksinkertainen sääntö: mitä kauemmin munia liottaa, sitä voimakkaampi väristä tulee.

  Esimerkkejä raaka-aineista ja niiden antamista väreistä:

  vadelma – vaaleanpunainen
  mustikka – tumma sinivioletti
  punakaali – sininen
  kurkuma – keltainen
  paprikajauhe – oranssi
  vihreä tee – vihreänruskea
  pikakahvijauhe – suklaanruskea
  punasipulin kuori – punaruskea
  keltasipulin kuori – kellanruskea

  Kokeile rohkeasti omia sekoituksia, niin löydät uusia vivahteita!

  Käytä tähän väriseokseen noin kolme kourallista tuoretta raaka-ainetta ja 3–5 reilua teelusikallista kuivaa raaka-ainetta.

  Påskägg i härliga färger och vackra mönster
  Påskägg i härliga färger och vackra mönster Kuva: YLE/Strömsö

  Tee näin:

  1. Keitä munia 10 minuuttia.
  2. Mittaa toiseen kattilaan 5 desilitraa vettä, 1 teelusikallinen suolaa ja lisää joukkoon valitsemasi raaka-aine. Keitä seosta 2–10 minuuttia (tuoreita raaka-aineita pidemmän ajan, mausteita lyhyemmän ajan). Anna vetäytyä 20 minuuttia ja kaada sitten siivilän läpi kulhoon (mausteita ei tarvitse siivilöidä).
  3. Lisää väriseokseen tilkka valkoviinietikkaa ja laske joukkoon keitetyt munat. Liota niitä niin kauan, että väri on niin voimakas kuin haluat. Kuvissa olevia munia on liotettu väriseoksessa kaksi tuntia. Jos haluat väristä oikein voimakkaan, laita kulho munineen yöksi jääkaappiin.

  Jos haluat tehdä kuvioita, kokeile esimerkiksi jotain näistä tavoista:

  • Piirrä munan pintaan valkoisella vahaliidulla – kuvio erottuu vasta värjäämisen jälkeen. Voit toki myös piirtää värillisillä liiduilla, jolloin värjäämäsi väri tulee kuvion taustaväriksi.
  • Kierrä munan ympärille narua. Se antaa munalle modernin ilmeen.
  • Kiedo munan ympärille pätkä pitsiä ja kierrä sitten pitsin ympärille narua, jotta pitsi pysyy paikallaan. Pitsi luo romanttisen vintage-vaikutelman.
  • Leikkaa maalarinteipistä kuvioita, esimerkiksi kirjaimia, geometrisiä kuvioita, sydämiä tai perhosia. Kiinnitä kuvio munaan ja laita muna väriseokseen.

  Vinkki: Munat voi myös keittää yhdessä joidenkin väriaineiden kanssa. Keitä silloin väriseos ensin ja anna sen vetäytyä pitkään. Kiehauta sitten seos uudelleen ja lisää munat. Keitä munia niin pitkään kuin haluat. Näin värisävystä tulee haaleampi, mutta esimerkiksi mustikan antamasta väristä tulee kaunis.

  Strömsön ruotsinkielinen ohjevideo

 • Maalaa kaappiin kelim-kuvio

  Yllättävä sisäpuoli!

  Kauniit vanhat tummasta puusta tehdyt kalusteet ovat kunnioitusta herättäviä. Saako sellaisia kalusteita muokata omien tarpeidensa mukaan? Minun vastaukseni on ”kyllä”.

 • Ompele kori matonkuteista

  Ompele säilytyskori ompelukoneella.

  Ompele erikokoisia koreja eri tarkoituksiin tai tee tällä tekniikalla pannunalustoja tai laukkuja. Ajatus on yksinkertainen, mutta tekniikka vaatii hiukan ompelukoneen käyttötaitoa, koska korit muotoillaan samalla, kun niitä ommellaan.

 • Leijuvat kivet

  Kivet savesta kelluvat paremmin!

  Suuren meren hiomia kiviä. Muodoltaan täydellisiä. Sileitä ja kauniita. Täydellisiä koristeita hyllyssä osana sisustusta.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

 • Vegevalinta – viikkomenu 1

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

 • Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon

  Sopii myös hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon.

  Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon Tämä keitto on samettisen sileä. Sen maku on herkullinen ja chili antaa ihanasti lämpöä. Keitto on myös upean värinen. Lisäksi se on vähäkalorinen ja sopii hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon. Päivi Lähtevänoja Ainekset 1 myskikurpitsa kuorittuna ja paloiteltuna noin tulitikkurasian kokoisiksi paloiksi.

 • Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini

  Hyvää arkiruokaa pienellä työpanoksella.

  Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini Tämä ruoka syntyi alun perin jääkaapintyhjennyksen tuloksena, mutta siitä on kehkeytynyt maukas ja tosi helppotekoinen arkiruokasuosikki. Lempeää, pehmeää ja täyttävää talviruokaa, joka pienten esivalmistelujen jälkeen kypsyy itsekseen uunissa. Judith Alm Ainekset 8 keskikokoista kiinteää luomuperunaa 1 pkt savustettua tofua.

 • Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi

  Helppo valmistaa niin isolle kuin pienelle porukalle.

  Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi Lapset, ystävät ja vanhemmat rakastavat. Minä rakastan. Helppo valmistaa niin isolle kuin pienemmällekin poppoolle. Zeinan resepti (Zeinas Kitchen) on helppo kaikkien valmistaa ja lopputulos on aina yhtä maukas ja tasainen.