Hyppää pääsisältöön

Reiman johdon koko MOT-haastattelu

Juha Alitalo, Reiman operatiivinen johtaja
Reiman operatiivinen johtaja Juha Alitalo Juha Alitalo, Reiman operatiivinen johtaja Kuva: Yle, MOT juha alitalo

Puhelinhaastattelu / Juha Alitalo, operatiivinen johtaja, Reima

MOT:
"Mitkä ovat Reiman tärkeimmät kriteerit kun valitsette tehtaanne ulkomailla?"

Juha Alitalo:
"No kyllä me koitetaan katsoa, että toimittaja on luotettava. Elikä asiat tehdään niin kuin on sovittu, kaikin puolin, on se sitten vastuullisuuskysymykset tai kaupalliset asiat. Ja tietenkin laatu on sitten, laatu ja tekninen osaaminen on niitä tuotteeseen liittyviä kriteereitä, joiden perusteella toimittaja valitaan."

MOT:
"Oletko itse käynyt teidän Bangladeshin tehtaalla?"

Juha Alitalo:
"Olen. Olen käynyt muutaman kerran."

MOT:
"Minkälaisen kuvan olet saanut siitä?"

Juha Alitalo:
"No sellaisen kuvan, että siellä on varsin hyvät ja modernit tuotantovälineet ja siihen on investoitu paljon. Ja se on hyvällä tasolla verrattuna moneen muuhun jota olen nähnyt Kauko-idässä tehtaita, niin varsin hyvällä tasolla oleva tehdas."

MOT:
"Miten paljon Reima ostaa vaatteita Bangladeshista?"

Juha Alitalo:
"Se on meille pieni, se on oikeastaan ollut tämmönen pilottikokeilu tässä vaiheessa, elikä semmonen 2 - 3% väliin meidän hankinnoista."

MOT:
"Ja kappalemäärissä?"

Juha Alitalo:
"Kappalemäärää en oo tarkistanut nyt tähän, mutta ne on aika pieniä tuotteita, niin kohtuullinen määrä kappaleita, mutta euroissa on tosiaan."

MOT:
"Tehtaalla sanottiin puoli miljoonaa kappaletta viime vuonna, pitääkö se paikkaansa?"

Juha Alitalo:
"Se on varmaan vähän yläkanttiin heidän arvionsa, mutta.."

MOT:
"Mut sinnepäin?"

Juha Alitalo:
"Sinne..joo."

MOT:
"Reimahan ostaa 100% vaatteistaan ns. riskimaista. Miten te valvotte tehtaiden työoloja?"

Juha Alitalo:
"No, mehän ollaan BSCI:n jäsen, se on tietysti yksi tapa, eli sitä kautta me saadaan se kolmannen osapuolen näkemys asioista. Sitten meillä on nämä omat käynnit ja omat toimittajaevaluoinnit, joiden perusteella me valvotaan ja valitaan toimittajia. Meillä on omaa organisaatiota, jotka kiertää tehtailla ja he hoitaa sitä puolta. Ja sitten tietysti tärkeänä osana on kaikki referenssit, elikä jos valmistajalla on muita (…) jo auditoituja, tai asiakkaita jotka ovat auditoineet siellä ja siitä on jotain sertifikaatteja sitten. Se on tietysti yksi tapa."

MOT:
"Miten Reima pystyy valvomaan nimenomaan työoloja?"

Juha Alitalo:
"No työolojen valvonta on tietysti se ihan omin silmin näkeminen paikan päällä ja sitten BSCI on tietysti siihen, koska BSCI:n kautta päästään paremmin auditoimaan niitä taustoja ja sitä hallinnon dokumentointia."

MOT:
"Mutta haastatteletteko myös työntekijöitä?"

Juha Alitalo:
"Jossain määrin. Ja sitten tietysti näillä omilla käynneillä pystytään haastattelemaan jonkin verran. Ja esim. pyritään siihen, että meillä olis aina paikallista kieltä puhuva henkilö mukana, joka pystyy sitten paremmin keskustelemaan ja olemaan… haastattelemaan ja käymään läpi, koska silloin kun puhutaan englantia, niin silloin se tietysti jää aina vähän vajavaiseksi se kommunikointi. (…) Niin mahdollisuuksien mukaan paikallisen henkiklön avustuksella."

MOT:
"Miten Reima pystyy valvomaan, että rakennus- ja paloturvallisuus on kunnossa?"

Juha Alitalo:
"No se on tietysti hirvittävän vaikea valvoa sellaisella tasolla kun nyt viranomaisvalvonta on ja siihenhän me ei koskaan pystytä. Että kyllähän se on silmämääräistä arviointia, missä kunnossa asiat ylipäätään on, josta voi tietysti sitten päätellä myös sitä puolta. Mutta se on toki vaikeasti arvioitava asia."

MOT:
"Minkä takia Reima ei ole allekirjoittanut Accord-sopimusta?"

Juha Alitalo:
"No, niin kuin sanoin, meillä on… Bangladesh on ollut meille sellainen kokeilu. Meillä on siellä yksi toimittaja, joka on (…) meidän mielestä suhtkoht hyvä tehdas. Ja kyllä se on meidän harkinnassa, että jos me jatketaan siellä, me voidaan hyvin siihen liittyä. Elikä meillä ei mitään sitä vastaan oo, mutta on katsottu, että me ollaan sen verran pieni tekijä oltu siellä, että me ei olla vielä lähdetty siihen mukaan."

MOT:
"Tiedätkö, että teidän Bangladeshin tehdas on kuitenkin Accordin alaisena, koska sen toinen asiakas Hennes & Mauritz on allekirjoittanut Accordin?"

Juha Alitalo: "Joo, kyllä. Ja tiedän että siellä on tää auditointi parhaillaan työn alla."

MOT:
"Eli vois oikeastaan sanoa, että Reima pääsee Accordiin niin kuin siivellä, ilman että Reima sitoutuu mihinkään, eikä maksa sitä omaa osuuttaan."

Juha Alitalo:
"No se ei tietenkään ole meidän tarkoitus sillä lailla siipeillä, mutta kuten sanoin, se on tietysti aina hyvä, että on myös muiden asiakkaiden järjestämiä auditointeja, jotka vie sitä koko asiaa eteenpäin. Tai niin kuin sanoin, meille tää on pilotti, jossa ollaan katsottu, kuinka se yhteistyö menee ja jatkossa voidaan hyvin olla siinä mukana."

MOT:
"Tiedätkö, miten paljon Bangladeshin tehtaan työntekijät saavat palkkaa?"

Juha Alitalo:
"No, siellä on, minimipalkkahan on Bangladeshissä kaikkinensa reilusti alle 100 dollarin tasossa, noin 70 dollaria taitaa olla. Ja tekstiiliteollisuudessa sitten se keskipalkka on jossain hiukan alle 100 dollarin tasossa."

MOT:
"Tiedätkö mitä siellä teidän tehtaalla saadaan rahaa?"

Juha Alitalo:
"Mun tiedon mukaan se menee sitten yli 100 dollarin. 110 dollaria on ilmeisesti siinä, tämmösessä alkupalkkatasossa."

MOT:
"No, tehdasjohdon mukaan he saavat 80 dollaria/kk, eli 60 euroa. Ja siinä on myös ylityöt mukana."

Juha Alitalo:
"Joo, okei, no meillä on… niin kuin sanottu se lähtee sieltä… miten käännetään, no joo, 86 dollaria oli mulla tossa, mun lukuni siihen alkupalkkaan."

MOT:
"Miltä tällainen palkka kuulostaa?"

Juha Alitalo:
"Sehän on meidän mittapuun mukaan hirvittävän alhainen palkka."

MOT:
"Tiedätkö, että riittääkö tämä elämiseen?"

Juha Alitalo:
"No, se riittää… elämiseen paikallisissa oloissa, niukasti."

MOT:
"Olen jutellut monen työntekijän kanssa ja he sanovat, että palkka ei riitä elämiseen Bangladeshissa."

Juha Alitalo:
"Se on varmasti totta. Se on hyvin matala se palkka. Ja tietysti se on hyvä asia, että asiasta keskustellaan ja tää vie sitä palkkakehitystä eteenpäin Bangladeshissa. Mehän tietysti yrityksenä joudutaan toimimaan, valvomaan sitä, että siellä noudatetaan paikallisia määräyksiä ja mennään sen mukaan eteenpäin. Mehän ei ihan yksittäisen henkilön palkkoihin voida vaikuttaa siellä tehtaalla millään lailla."

MOT:
"Osaatko sanoa, miten paljon Reima maksaa Tutta-trikoopaidasta esimerkiksi, bangladeshilaiselle tehtaalle, noin suunnilleen?"

Juha Alitalo:
"No ihan pyörein luvuin, sellaisen perustuotteen hinta liikkuu… kovasti riippuu käytetystä materiaalista ja mallista, mutta siellä, sanotaan 5 euron tasossa, plusmiinus."

MOT:
"Tehtaalla sanottiin, että 3 dollaria. Minulla oli tällainen vauvan musta Tutta-trikoopaita…"

Juha Alitalo:
"Joo, no niin kuin sanoin, se riippuu kovasti mallista ja siitä käytetystä materiaalista. Katsoin tossa meidän tilastoja, niin se keskiarvo oli siellä 5 euron kieppeillä, mutta halvimmat lähtee sieltä 3 euron tasosta."

MOT:
"No, Suomessa tämä vauvan trikoopaita maksaa 12,95. Miksi siinä on niin iso ero?"

Juha Alitalo:
"No siihen tulee tietysti sitten kaikki, koko ketjun kustannukset päälle, elikä…tietysti ensinnäkin maahantuontikulut ja sen jälkeen se meidän kate kun se myydään eteenpäin ja sitten kaupan kate ja arvonlisävero. Eli näin se hinta kertautuu sinne kaupan hyllyyn mennessä."

MOT:
"Osaatko sanoa, miten iso osa tästä trikoopaidasta, summasta menee ompelijalle?"

Juha Alitalo:
"No hyvin pieni osuus tietysti yhden kappaleen hinnasta. Jos tällaisen tyypillisen perustuotteen työkustannus, voi arvioida että se on ehkä joku semmonen kolmasosa siitä kokonaiskustannuksesta, valmistuskustannuksesta. Niin jos me ollaan siinä 3 - 5 euron tasossa, niin silloin me ollaan… 1 - 1,5e on se työn osuus siinä. Ja sitten kun se jakautuu niille henkilöille, jotka sen työn tekee, niin per henkilö per kappale siitä jää todella vähän."

MOT:
"Juttelin ammattiliiton puheenjohtajan kanssa, joka kertoi, että Reiman tehtaalla työntekijöitä ahdistellaan, uhataan, huudetaan ja heitä on jopa hakattu. Oletko kuullut tällaisista ongelmista?"

Juha Alitalo:
"En ole kuullut."

MOT:
"Miltä kuulostaa?"

Juha Alitalo:
"No, se kuulostaa tietysti todella huonolta."

MOT:
"Mikä on Reiman vastuu, jos tällaisia ongelmia tulee esiin?"

Juha Alitalo:
"No meidän vastuu on tietysti silloin reagoida siihen asiaan ja selvittää, onko tällaista tapahtunut ja mitä on tapahtunut. Ja sitten miettiä se meidän oma roolimme, elikä kuinka me sitten vastuullisesti hoidetaan sitä asiaa. Vetäydytäänkö me sieltä vai pystytäänkö me saamaan jotain muutosta aikaan siihen asiaan."

MOT:
"Miten Reima voi painostaa tehdasjohtoa, jotta he kohtelisivat työntekijöitä paremmin? Tai voiko?"

Juha Alitalo:
"No rajallisesti voi, elikä…kaikki nämä auditoinnit, valvonnat kohottaa sitä tasoa ja edesauttaa. Ja sitten tietysti että käydäänkö kauppaa vai ei, se on tietysti yksi keino."

MOT:
"Silloinhan kun tehdään auditointi, niin eihän silloin kukaan hakkaa ja huuda eikä uhkaa, tietenkään. Sehän on varmaan hirveän vaikeaa todeta."

Juha Alitalo:
"No se nimenomaan on ja niin kuin sanoin tossa alussa, että meidän täytyy yrittää löytää semmosia valmistajia, jotka on luotettavia ja käyttäytyy sen mukaan mitä on sovittu, ja toimii sen mukaan mitä on sovittu. Mutta sen valvonta päivittäin on tietysti mahdotonta."

MOT:
"Niin, tehdasjohtohan kielsi tämän. He sanoivat että tämä ei pidä paikkaansa."

Juha Alitalo:
"Joo, ja sen takia on tietysti hyvä että… päästään keskustelemaan työntekijöiden kanssa suoraan. Ja esimerkiksi tämä nyt, se että te kävitte siellä paikan päällä ja tällainen asia on tullut keskustelussa esiin, sehän on tietysti erittäin hyvä ja tuo sitä valvontaa lisää tähän asiaan."


Reima liittyy Accord-sopimukseen
Reima ilmoitti tiistaina liittyvänsä Accord-sopimukseen. Reima kertoi myös valinneensa Bangladeshin-sopimustehtaansa "tarkan seulonnan jälkeen".
Reiman koko tiedote yhtiön Facebook-sivuilta.


Lisää aiheesta

Kommentit