Hyppää pääsisältöön

Ankara ajatteleminen polttaa kaloreita

Aivot ovat kehon energiasyöppö
Aivot ovat kehon energiasyöppö aivot ja energia

Väitetään, että kun oikein ankarasti ajattelee, tuntuu siltä kuin aivot höyryäisivät. Jo siitä tunteesta voi päätellä, että myös aivotoiminta on fyysistä toimintaa siinä kuin käveleminenkin.

Aivot ovat yksi ihmiskehon suurimmista elimistä – ja ne ovat aktiivisia käytännössä koko ajan. Jopa unessa niissä on jatkuvaa toimintaa.

Ne ovat myös kehomme energiasyöppö. Vaikka aivojen paino on vain noin kaksi prosenttia ihmisen painosta, silti ne kuluttavat noin 20 prosenttia ihmisen tarvitsemasta energianmäärästä. Käyttövoimansa aivot saavat verenkierron kautta tulevasta glukoosista eli rypälesokerista,. Energiaa kuluu erityisesti hermosolujen sähköisten signaalien välittämiseen ja toki normaalien solutoimintojen ylläpitämiseen.

Mutta kuinka paljon ankara ajatteleminen lisää energiankulutusta? Pitkään uskottiin, että ei juuri lainkaan, mutta uudet tutkimukset ovat muuttaneet tätä käsitystä. Esimerkiksi pari vuotta sitten kanadalaistutkimuksessa koehenkilöt jaettiin kolmeen ryhmään: Yhdet eivät tehneet mitään, toiset tekivät tiivistelmiä tekstinpätkistä ja kolmannet suorittivat vaativia muistitehtäviä.

Älyllisesti haastavimpia tehtäviä tekevillä havaittiin stressihormoneiden tason kohoamista, mikä nosti hieman sydämen sykettä ja verenpainetta. Tämä heijastui suoraan myös energian kulutukseen ja aivojen energiantarpeen huomattiin kasvavan.

älyllisten testin kanssa painiskelevat kuluttivat jopa kaksinkertaisen määrän kaloreita lököttelijöihin verrattuna

45 minuuttia kestävän testin aikana älyllisten testin kanssa painiskelevat kuluttivat jopa kaksinkertaisen määrän kaloreita lököttelijöihin verrattuna.

Onko kysymys aivojen oman energiantarpeen kasvusta vai älyllisen ponnistelun aiheuttamasta muusta fyysistä stressistä ja esimerkiksi lihasten reagoinnista siihen, se ei ole ihan selvää. Mutta joka tapauksessa näyttää siltä, että vaativan aivojumpan avulla voisi kuluttuaa jopa 200 kaloria enemmän kuin kuluisi mitään miettimättä.

Luovan työn fyysisestä energiankulutuksesta puhuttiin Prisma Studiossa tiistaina 15.4. klo 20.00 TV1. Paljonko esimerkiksi Veeti Kallio tai Kimmo Pohjonen tarvitsevat soittoonsa energiaa.

Kommentit