Hyppää pääsisältöön

Ankara ajatteleminen polttaa kaloreita

Aivot ovat kehon energiasyöppö
Aivot ovat kehon energiasyöppö aivot ja energia

Väitetään, että kun oikein ankarasti ajattelee, tuntuu siltä kuin aivot höyryäisivät. Jo siitä tunteesta voi päätellä, että myös aivotoiminta on fyysistä toimintaa siinä kuin käveleminenkin.

Aivot ovat yksi ihmiskehon suurimmista elimistä – ja ne ovat aktiivisia käytännössä koko ajan. Jopa unessa niissä on jatkuvaa toimintaa.

Ne ovat myös kehomme energiasyöppö. Vaikka aivojen paino on vain noin kaksi prosenttia ihmisen painosta, silti ne kuluttavat noin 20 prosenttia ihmisen tarvitsemasta energianmäärästä. Käyttövoimansa aivot saavat verenkierron kautta tulevasta glukoosista eli rypälesokerista,. Energiaa kuluu erityisesti hermosolujen sähköisten signaalien välittämiseen ja toki normaalien solutoimintojen ylläpitämiseen.

Mutta kuinka paljon ankara ajatteleminen lisää energiankulutusta? Pitkään uskottiin, että ei juuri lainkaan, mutta uudet tutkimukset ovat muuttaneet tätä käsitystä. Esimerkiksi pari vuotta sitten kanadalaistutkimuksessa koehenkilöt jaettiin kolmeen ryhmään: Yhdet eivät tehneet mitään, toiset tekivät tiivistelmiä tekstinpätkistä ja kolmannet suorittivat vaativia muistitehtäviä.

Älyllisesti haastavimpia tehtäviä tekevillä havaittiin stressihormoneiden tason kohoamista, mikä nosti hieman sydämen sykettä ja verenpainetta. Tämä heijastui suoraan myös energian kulutukseen ja aivojen energiantarpeen huomattiin kasvavan.

älyllisten testin kanssa painiskelevat kuluttivat jopa kaksinkertaisen määrän kaloreita lököttelijöihin verrattuna

45 minuuttia kestävän testin aikana älyllisten testin kanssa painiskelevat kuluttivat jopa kaksinkertaisen määrän kaloreita lököttelijöihin verrattuna.

Onko kysymys aivojen oman energiantarpeen kasvusta vai älyllisen ponnistelun aiheuttamasta muusta fyysistä stressistä ja esimerkiksi lihasten reagoinnista siihen, se ei ole ihan selvää. Mutta joka tapauksessa näyttää siltä, että vaativan aivojumpan avulla voisi kuluttuaa jopa 200 kaloria enemmän kuin kuluisi mitään miettimättä.

Luovan työn fyysisestä energiankulutuksesta puhuttiin Prisma Studiossa tiistaina 15.4. klo 20.00 TV1. Paljonko esimerkiksi Veeti Kallio tai Kimmo Pohjonen tarvitsevat soittoonsa energiaa.

Kommentit
 • Pidä varasi, Elon – kiinalaiset lähettävät sähköauton Marsin pinnalle nyt kesällä

  Kuusipyöräinen kiinalaisrooveri suuntaa Marsiin heinäkuussa

  Avaruusyhtiö SpaceX sinkosi näyttävästi kaksi vuotta sitten punaisen urheiluauton avaruuteen radalle, jolla se käy kääntymässä Marsin radan tienoilla. Temppu oli upea suoritus, ja niin ovat Elon Muskin avaruusyhtiön muutkin avaruustoimet, mutta niiden varjoon on kuitenkin jäänyt se, mitä Kiinassa tapahtuu parhaillaan.

 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?

 • Hyvä kysymys: Mistä täit tulivat ja miksei niitä pystytä kukistamaan?

  Täit ovat eläneet ihmisen rinnalla aina.

  Muutaman millimetrin kokoiset täit ovat aina eläneet ihmisen rinnalla. Niiden elinikä on vain kuukauden, mutta ne lisääntyvät nopeasti. Täit ovat jäytiäisistä kehittynyt hyönteisryhmä, joka on erikoistunut elämään nisäkkäiden pintaloisina ja imemään verta. Noin viidesosalla nisäkkäistä on täitä, mutta muutamilta nisäkäsryhmiltä ne puuttuvat kokonaan.