Hyppää pääsisältöön

Kuorinta-aine ja tee sitruunankuoresta Strömsön ohjeella

Alexandra De Paoli Strömsön huvimajassa.
Alexandra De Paoli Strömsön huvimajassa. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,örter

Strömsön Alexandra pitää entisaikojen tavasta käyttää raaka-aineet mahdollisimman tarkkaan. Usein sitruunasta puristetaan vain mehu ja kuori heitetään pois, vaikka suurin osa sitruunan terveyshyödyistä on juuri kuoressa.

- Sitruunan kuori on aivan liian hyödyllistä poisheitettäväksi. Se sisältää aineita, jotka kohottavat mielialaa, parantavat keskittymiskykyä, ehkäisevät tulehduksia ja vahvistavat verisuonia. Lisäksi oppiminen helpottuu, jos hengittelee sitruunan tuoksua.

Kuoren pienissä rauhasissa on eteeristä öljyä, joka tappaa bakteereja, ehkäisee tulehduksia ja vahvistaa verisuonia.
Kuoren pienissä rauhasissa on eteeristä öljyä, joka tappaa bakteereja, ehkäisee tulehduksia ja vahvistaa verisuonia. Palan sitruunankuorta voi siis laittaa haavan päälle estämään verenvuotoa, ja sitruunankuoriteellä voi lääkitä haavoja, katkenneita verisuonia ja suonikohjuja.

Eteeristä öljyä on myös terveellistä hengitellä. Tuoksu kohottaa mielialaa ja parantaa keskittymiskykyä sekä oppimiskykyä. Japanilaisen tutkimuksen mukaan sitruunan eteerisen öljyn tuoksu tehostaa suorituskykyä ja nopeuttaa uuden tiedon omaksumista – se kulkeutuu saman tien oikeaan paikkaan aivoissa. Raastettuani sitruunankuoria kokonaisen päivän en voi kuin olla samaa mieltä. Tunsin itseni todellakin erityisen keskittyneeksi sitruunan tuoksun ympäröimänä.

Vaikutus koskee tosin tietenkin vain oikeita sitruunoita ja aitoa eteeristä öljyä. Puhdistusaineiden ja ilmanraikastinten sisältämät kemialliset sitruunatuoksut eivät toimi samalla tavalla.

Raastan sitruunan kuoren ennen kuin puristan sitruunan mehun, ja laitan kuoriraasteen kuivumaan vatiin tai tarjottimelle. Raaste kuivuu muutamassa päivässä, minkä jälkeen laitan sen purkkiin myöhempää käyttöä varten. Jos olen käyttänyt sitruunalohkot ruoanlaittoon, poistan jäljellä olevan hedelmälihan ja leikkaan kuoren kapeiksi suikaleiksi, jotka myös kuivaan. Niiden kuivumiseen kuluu hieman enemmän aikaa, noin viikko, mutta nekin päätyvät jonkin ajan päästä purkkiin.

Lisään suikaleita kylpyveteen, kun kaipaan piristystä, sekä fyysistä että henkistä, tai jos minulla on haavoja, joiden parantuminen tarvitsee apua. Raasteesta teen vartalonkuorinta-ainetta tai piristävää teetä.

Sitruunakuorinta-aine

Yhdistä yhtä monta osaa karkeaa merisuolaa ja kuivattua sitruunankuoriraastetta.
Laita seos ilmatiiviiseen lasipurkkiin.

Tätä kuorinta-ainetta voi käyttää suihkussa tai saunassa. Se auttaa, kun pitää saada mieli heräämään, ja se tehoaa myös suonikohjuihin.

Kostuta iho, ota kourallinen kuorinta-ainetta ja hiero sitä kaikkialle kehoon kasvoja lukuun ottamatta. Huuhtele.

Sitruunainen vihreä tee

Yhdistä:
1 dl hyvää vihreää teetä, mielellään longjingiä, jossa on paahteinen, hieman pähkinäinen maku
2 tl kuivattua sitruunankuoriraastetta
Käytä 2 tl teesekoitusta yhteen kupilliseen teetä.

Supersitruunatee

Sitruunamelissa maistuu jo valmiiksi sitruunalta, mutta jos sen joukkoon sekoittaa kuivattua sitruunankuoriraastetta, teen mausta tulee erityisen raikas ja hapokas. Sitruunamelissa rauhoittaa ja harmonisoi ja sitruuna piristää ja auttaa keskittymään, joten teestä tulee rauhoittava, harmonisoiva ja keskittymiskykyä lisäävä. Juuri sopiva tee luovaan työhön!

Yhdistä:
1 dl kuivattua sitruunamelissaa
2 tl kuivattua sitruunankuoriraastetta
Käytä 2 tl teesekoitusta yhteen kupilliseen teetä.

Ruotsinkielinen ohje Strömsössä

Kommentit