Hyppää pääsisältöön

Lukijat äänestivät parhaat ysäribiisit – yllättääkö voittaja?

Yle Uutiset kysyi, mikä on sinun suosikkikappaleesi 1990-luvulta. Eniten ehdotetuista kappaleista koostettiin top10-lista. Kuuntele!

Matti Airaksinen Parasta ennen! -disco YleXPop-klubilla Seinäjoen Rytmikorjaamolla 8.2.2013 // Kuva: Maria Rautio

1990-luvun musiikki on tällä hetkellä todella suosittua. Ysärin suosiosta kielii aikakauden musiikkiin keskittyvien tapahtumien ja ohjelmien kirjo.

– Kaikki, jotka ovat ysäribuumin kanssa tekemisissä, ovat hämillään siitä, miten suosittua ysärimusa nyt on, kertoo YleX:n _Parasta ennen! -_ohjelman DJ Matti Airaksinen.

YleX muistelee 90-lukua Parasta ennen -ohjelmassa joka perjantai. Airaksinen kiertää myös Suomea 90-luvun tanssimusiikkiin keskittyvillä dj-keikoilla ja YleX:n tapahtumissa. Airaksinen arvelee ysärimusan suosion johtuvan siitä, että vuosikymmenestä on tarpeeksi aikaa, jotta sitä voidaan muistella kaiholla. Hän luonnehtii 90-luvun olleen viimeinen vuosikymmen, jonka musiikki oli leimallista aikakaudelle.

– Räppäävä mies ja kertsit hoilaava nainen määrittelevät vuosikymmenen tanssimusiikkia. Esimerkiksi Haddaway What is Love tai Culture Beatin Mr. Vain voitaisiin laittaa aikakapseliin ja tuhansien vuosien päästäkin niihin voitaisiin kiteyttää koko ysäri, Airaksinen sanoo.

Juuri tällaista tanssimusiikkia tarjoillaan Helsingin Suvilahdessa järjestettävässä We Love the 90's -festivaalilla tämän vuoden elokuussa. Toista kertaa järjestettävässä tapahtumassa esiintyy yli 20 kotimaista ja kansainvälistä artistia, kuten Dr. Alban, DJ Bobo ja Bad Boys Blue. Festivaalin artistit saivat Yle Uutisten äänestyksessä yksittäisiä mainintoja, mutta vain Haddaway nousi Top10-listalle.

Yksikään kotimainen kappale ei noussut listalle

Yle Uutisten kyselyssä 10 suosituimman kappaleen listalle ei noussut yhtään suomalaista kappaletta. Muutamia mainintoja saivat muun muassa Ultra Bra, Tehosekoitin, Kaija Koo ja Nylon Beat. Aikoinaan Suomessa suositut brittiyhtyeet, kuten Oasis tai Blur jäivät reilusti listan ulkopuolelle, lähinnä siksi, että annetut äänet jakautuivat saman yhtyeen usealle eri kappaleelle. Näin kävi myös Spice Girlsille, jota erityisesti naiset muistelivat. Äänien hajonta eri kappaleiden kesken ei estänyt kaikkein suosituimpia artisteja nousemasta listalle, sillä Queen, Guns N'Roses, Nirvana ja Garbage saivat ääniä monille muillekin kappaleille kuin niille, jotka päätyivät kymmenen suosituimman joukkoon.

Nirvanan Smells Like Teen Spirit oli kiistaton ykkönen

Kiistatta eniten ääniä sai Nirvanan Smells Like Teen Spirit. Kappaletta muisteltiin kokemuksena, joka muutti musiikkimaun täysin.
Myös Matti Airaksinen ymmärtää kappaleen suosion äänestyksessä.

– Smells Like Teen Spirit määrittelee 90-luvun alkupuolen. Vaikka muuten ei rokista tykkäisi, niin tämä uppoaa ihmisiin kautta linjan.
Vastaavana musiikkimaun mullistaneena elämyksenä kuvailtiin myös listalle yhdeksänneksi noussutta The Prodigyn No Good (Star to Dance) -kappaletta.

Airaksisen mukaan The Prodigyn menestys on osoitus 1990-luvulla tapahtuneesta rankemman soundin kaupallistumisesta.
– No Good on sopivan aggressiivinen olematta liian rankka. Tämä on rankan musiikin ja popin hienovarainen sekoitus.

1. Nirvana: Smells Like Teen Spirit (1991)
2. Deee-Lite: Groove Is in the Heart (1990)
3. The Cranberries: Zombie (1994)
4. Guns N' Roses: November Rain (1992)
5. Haddaway: What Is Love (1993)
6. Queen: The Show Must Go On (1991)
7. Culture Beat: Mr. Vain (1993)
8. Suede: Trash (1996)
9. The Prodigy: No Good (Start the Dance) (1994)
10. Garbage: Only Happy When it Rains (1995)

Nämä olivat hyvin lähellä listasijoitusta
Osa 90-luvun hittikappaleista jäi vain muutaman maininnan päähän listapaikasta. Tällaisia olivat muun muassa Spin Doctorsin Two Princes, Scorpionsin Wind of Change, Jamiroquain Virtual Insanity sekä Cherin Believe.

Lähteet: Yle Uutiset