Hyppää pääsisältöön

Maalla mieli virkistyy

Työn, rahan ja lomailun suhdetta pohdiskellaan vuonna 1950 valmistuneessa Lii-Filmin lyhytelokuvassa. Filmissä annetaan romantisoitu kuva maaseudun elämästä, joka tarjoaa vastapainoa ja virikkeitä lomailuun robottimaisen työn väsyttämille kaupunkilaisille.

Työtä tehdään useimmiten rahan vuoksi, asumiskulujen, syömisen tai muiden tarpeiden ja kustannusten peittämiseksi. Työn me olemme itse valinneet, tai jostain syystä siihen joutuneet. Usein on tehtävä työtä, josta emme erityisemmin pidä. Voimme kuitenkin opiskella ja päästä sitä kautta uuteen ammattiin. Jokainen työ yhteiskunnassamme on kuitenkin arvokasta.

Maaseudun työ on raskasta ja kesällä lähes ympärivuorokautista. Se eroaa kaupunkien konttoreiden koneellisesta ahertamisesta niin, että sitä tehdään paljon ulkona raittiissa ilmassa. Loma työn parissa maaseudun heinä- ja elopelloilla, kalastaessa tai metsää peratessa tarjoaa kaupunkilaisille terveellisen ja virkistävän vaihtoehdon.

”Nykyisenä alati koneellistuvana autojen, reaktiokoneiden ja helikopterien aikana tekee varsinkin kaupunkien lapsille erinomaisen hyvää joutua kosketukseen oikean maalaiselämän kanssa”.

Maaseudun ihmeellisyydet kotieläimineen, rauhallinen työtahti ja vapaa-aikojen leppoisa tunne kasvattaa kaupunkien "kivimuurien asukkaihin oikeaa henkeä, suvaitsevaisuutta, avuliaisuutta ja rauhallisuutta”.

Teksti: Teuvo Niiranen