Hyppää pääsisältöön

Pietarsaari on jalkapallokaupunki

Pieni kaupunki Pohjanmaalla on intohimoisen jalkapalloyleisön koti. Pietarsaaren jalkapallon lippulaiva FF Jaro on tuttu näky Suomen korkeimmalla sarjatasolla, vaikka välillä vauhtia on haettu alempaa.

Jalkapallo saapui Pietarsaareen vuonna 1903 skotlantilaisen George Wylie Eastonin mukana. Skotti oli liiketoimiensa ohessa kova urheilumies, ja ryhtyi opettamaan paikallisille jalkapallon perusteita.

FF Jaro perustettiin kaupungin jalkapallon lippulaivaksi vuonna 1965, kun useassa lajissa pietarsaaressa toimiva IF Drott lopetti jalkapallotoimintansa. Uusi seura aloitti kilpailun kolmannessa divisioonassa seuraavana vuonna.

Tästä alkoi vakaa kehittyminen kohti korkeampia sarjatasoja. Nousu huipentui vuonna 1988, kun Jaro nousi ensimmäistä kertaa pääsarjaan kaatamalla Myllykosken Pallon nousukarsintaottelussa.

Kausi 1989 oli siis Jaron ensimmäinen pääsarjassa. Urheiluruutu vieraili Jaron harjoituksissa uuden kauden alla. Päähuomion vei Jaron kakkosdivisioonasta liigaan nostanut englantilainen pelaajavalmentaja Richard Wilson. Uusista vahvistuksista huolimatta kausi oli vaikea. Wilson erotettiin kesken kauden, ja Jaro putosi takaisin ykkösdivisioonaan.

Visiitti alas jäi vuoden mittaiseksi, sillä pietarsaarelaiset pelasivat jälleen pääsarjassa kaudella 1991, ja onnistui tällä kertaa myös pitämään paikkansa.

Menestyksen nälkää

Vuonna 1995 FF Jaro oli jokseenkin vakaa pääsarjaseura. Tuolloin seuran historiaan ja nykypäivään tutustuttiin lyhyen dokumentin muodossa. Osansa sai myös Jarosta vuonna 1993 omaksi seurakseen irtautunut naisjalkapalloilijoiden FC United.

Naisten jalkapallolla on pitkät perinteet Pietarsaaressa, mutta naisten liigamatsin sijoittaminen hiekkakentälle nurmen sijaan ei kerää kehuja pelaajilta.

FF Jaron kapteeni Kari Korkea-Aho tietää, että jalkapalloijat tunnistetaan kaupungilla.

”Kun menee hyvin, niin taputtelijoita riittää. Jos tulee takkiin, ei kuljeta rinta rottingilla.

Kriittisyydellä on syynsä, Korkea-Ahon mukaan jalkapallo on uskomattoman tärkeä asia Pietarsaaressa.

Edustusjoukkueen päävalmentaja Antti Muurinen tarjoaa ulkopuolisen näkökulman paikalliseen jalkapalloon. Myöhemmin huimaa menestystä Helsingin Jalkapalloklubin peräsimessä niittänyt valmentaja korostaa Jaron potentiaalia.

”Pietarsaari ei ole ehkä vielä pystynyt luomaan sellaista tilannetta, jossa voitaisiin puhua jalkapallokulttuurista. Pietarsaaren vahvuus on, että se on nälkäinen ja innokas etsimään menestystä.”

Alas ja ylös

Vuonna 1998 vuorossa oli paluu alemmalle sarjatasolle kolmeksi vuodeksi. Nousu takaisin parrasvaloihin olikin riemukas tapahtuma. FF Jaro kohtasi FC Jokerit nousukarsintaottelussa syksyisenä päivänä Helsingissä vuonna 2001. Paikalle oli matkustanut runsaasti äänekkäitä Jaron kannattajia.

Maali-iloittelun päätteeksi Jaro vei voiton 4-3 ja nousi liigaan, vaikka Jokereiden riveissä pelannut pietarsaaren oma poika Alexei Eremenko Jr. oli vahvalla pelipäällä.

Pitkään Jaroa palvellut valmentaja Keijo Paananen jätti jäähyväiset ottelun jälkeisessä haastattelussa.

"Toivon, että seura vakiinnuttaa paikkansa liigassa ja esittää yhtä iloista futista, mitä meidän oman kaupungin pojat ovat esittäneet."

Teksti: Tuomas Jääskeläinen