Hyppää pääsisältöön

RSO:n konsertin fokuksessa Igor Stravinsky

Radion sinfoniaorkesterin konserteissa 23.–24.4. keskitytään kapellimestari Dima Slobodenioukin johdolla Igor Stravinskyn uusklassisen kauden teoksiin sekä Webernin ja Berion tulkintoihin Bachin teoksista. Stravinskylta kuullaan konsertto D-duuri jousiorkesterille sekä konsertto pianolle ja puhaltimille, jonka solistina soittaa Johannes Piirto. Konsertin päättää Stravinskyn Psalmisinfonia, jossa kuoro-osuudet laulaa Hannu Norjasen valmentama Tapiolan Kamarikuoro.

Dima Slobodeniouk on urallaan yhdistänyt tulkinnoissaan aineksia niin venäläisistä juuristaan kuin nykyisen kotimaansa Suomen musiikkikulttuurista. Helmikuussa 2013 Slobodeniouk nimitettiin Galician sinfoniaorkesterin musiikilliseksi johtajaksi. Slobodeniouk on toiminut Korsholman Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana sekä Oulu Sinfonian taiteellisena johtajana 2005–2008. Kaudella 2013–2014 Slobodeniouk esiintyy viulisti Viktoria Mullovan ja Ranskan radion sinfoniaorkesterin kanssa sekä vierailee mm. Hollannin radion sinfoniaorkesterin, Luzernin sinfoniaorkesterin, Monte Carlon filharmonikkojen sekä Helsingin kaupunginorkesterin ja Tapiola Sinfoniettan kapellimestarina.

Johannes Piirto aloitti opinnot Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla 2004 ja siirtyi 2011 solistiselle osastolle Jussi Siiralan, Matti Raekallion, Antti Siiralan ja Liisa Pohjolan ohjaukseen. Piirto opiskelee myös sävellystä Tapio Tuomelan oppilaana ja orkesterinjohtoa Jorma Panulan johdolla. Piirto on palkittu monissa kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa, kuten Dorothy MacKenzie Artist Recognition Scholarship Awards -pianokilpailussa New Yorkissa 2008 sekä Kansainvälisessä Maj Lind -pianokilpailussa Helsingissä 2012. Kuluvalla kaudella hän esiintyy mm. Tampere Filharmonian ja Turun filharmonisen orkesterin solistina sekä PianoEspoo -festivaalilla.

Konsertti 24.4. lähetetään suorana Yle Teeman RSO Musiikkitalossa -ohjelmassa, Yle Radio 1:ssä sekä verkossa (yle.fi/rso).

 • István Várdai esiintyy Truls Mørkin tilalla 18.‒19.10.

  Konsertin ohjelma ei muutu.

  Sellisti Truls Mørk on joutunut peruuttamaan esiintymisensä RSO:n solistina Musiikkitalon konserteissa 18.‒19.10. sekä Amsterdamin Concertgebouwssa 9.12. Hänen tilallaan Šostakovitšin 1. sellokonserton solistina soittaa István Várdai.

 • RSO:n Tulevaisuus-teema esittelee nuoria solisteja ja säveltäjiä

  Teema esittelee 5 nuorta solistia ja 2 säveltäjää.

  Radion sinfoniaorkesterin yhtenä keskeisenä tehtävänä on alusta lähtien ollut edistää ja tukea suomalaista musiikkia. Sen olennaisena osana on ollut nostaa esiin nuoria kykyjä, yhtä lailla esiintyviä taiteilijoita kuin säveltäjiä. Kaudella 2023-2024 se toteutuu erityisen Tulevaisuus-teeman konserteissa.

 • Nicholas Collon: "Straussin musiikissa minua viehättää ennen kaikkea harmonia"

  Ylikapellimestari Collon kertoo kauden Strauss-teemasta.

  Olet valinnut yhdeksi alkavan kauden teemoista Richard Straussin. Millainen on historiasi Straussin musiikin parissa, ja mikä sinua hänessä viehättää? Ensimmäinen johtamani teos oli luultavasti Metamorfoosit, ja johdin muitakin myöhäisiä teoksia, oboekonserttoa ja Neljää viimeistä laulua. Myöhemmin aloin johtaa sinfonisia runoja, Kuolemasta ja kirkastuksesta alkaen.