Hyppää pääsisältöön

RSO:n konsertin fokuksessa Igor Stravinsky

Radion sinfoniaorkesterin konserteissa 23.–24.4. keskitytään kapellimestari Dima Slobodenioukin johdolla Igor Stravinskyn uusklassisen kauden teoksiin sekä Webernin ja Berion tulkintoihin Bachin teoksista. Stravinskylta kuullaan konsertto D-duuri jousiorkesterille sekä konsertto pianolle ja puhaltimille, jonka solistina soittaa Johannes Piirto. Konsertin päättää Stravinskyn Psalmisinfonia, jossa kuoro-osuudet laulaa Hannu Norjasen valmentama Tapiolan Kamarikuoro.

Dima Slobodeniouk on urallaan yhdistänyt tulkinnoissaan aineksia niin venäläisistä juuristaan kuin nykyisen kotimaansa Suomen musiikkikulttuurista. Helmikuussa 2013 Slobodeniouk nimitettiin Galician sinfoniaorkesterin musiikilliseksi johtajaksi. Slobodeniouk on toiminut Korsholman Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana sekä Oulu Sinfonian taiteellisena johtajana 2005–2008. Kaudella 2013–2014 Slobodeniouk esiintyy viulisti Viktoria Mullovan ja Ranskan radion sinfoniaorkesterin kanssa sekä vierailee mm. Hollannin radion sinfoniaorkesterin, Luzernin sinfoniaorkesterin, Monte Carlon filharmonikkojen sekä Helsingin kaupunginorkesterin ja Tapiola Sinfoniettan kapellimestarina.

Johannes Piirto aloitti opinnot Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla 2004 ja siirtyi 2011 solistiselle osastolle Jussi Siiralan, Matti Raekallion, Antti Siiralan ja Liisa Pohjolan ohjaukseen. Piirto opiskelee myös sävellystä Tapio Tuomelan oppilaana ja orkesterinjohtoa Jorma Panulan johdolla. Piirto on palkittu monissa kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa, kuten Dorothy MacKenzie Artist Recognition Scholarship Awards -pianokilpailussa New Yorkissa 2008 sekä Kansainvälisessä Maj Lind -pianokilpailussa Helsingissä 2012. Kuluvalla kaudella hän esiintyy mm. Tampere Filharmonian ja Turun filharmonisen orkesterin solistina sekä PianoEspoo -festivaalilla.

Konsertti 24.4. lähetetään suorana Yle Teeman RSO Musiikkitalossa -ohjelmassa, Yle Radio 1:ssä sekä verkossa (yle.fi/rso).

  • "Beethoven kehittää jatkuvasti uusia tapoja rikkoa odotuksia"

    Hannu Lintu ja Stephen Hough haastattelussa.

    RSO:n kevätkausi päättyy Beethovenin pianokonserttojen kokonaisesitykseen 22.-23.5. Musiikkitalossa. Konsertit johtaa ylikapellimestari Hannu Lintu ja solistina esiintyy Stephen Hough. Lotta Emanuelsson haastatteli Lintua ja Hough'ia ja kysyi mm. miten Beethoven uudisti konserton lajiperinnettä.

  • 24-vuotias Emilia Hoving johtaa RSO:n konsertin Pablo Heras-Casadon tilalla 3.5.

    Konsertin ohjelma ei vaihdu.

    Kapellimestari Pablo Heras-Casado on joutunut sairastumisen takia peruuttamaan esiintymisensä RSO:n konsertissa 3.5. Hänen tilallaan johtaa vain 24-vuotias Emilia Hoving, joka on toiminut kevätkauden RSO:n assistenttikapellimestarina. Konsertin ohjelma ei vaihdu – ohjelmassa on Bernd Alois Zimmermannin Dialoge kahdelle pianolle ja orkesterille sekä Brucknerin 2. sinfonia.