Kuluttajat ovat vankasti sitä mieltä, että tänään kotiin kannettu kodinkone ei kestä käyttöä muutamaa vuotta pidempään. Myös valmistajat myöntävät, että kymmenien vuosien käyttöikiä nykyisillä koneilla tuskin saavutetaan. Silti valmistajat moittivat kuluttajia maksuhaluttomuudesta.
Kun tuotetaan halpaa ja lyhytikäistä niin markkinat pyörivät ja kaatopaikat täyttyvät. Miksi määrä on korvannut laadun?
Vanhat kodinkoneet olivat kestäviä, mutta miksi?
Sähkökäyttöiset kodinkoneet alkoivat yleistyä 1950-luvulla. Ensin tulivat liedet, sitten jääkaapit, pölynimurit ja muut keittiön pienkoneet. Aluksi valmistussarjat olivat pieniä. Yksittäisiä osiakaan ei kannattanut tehdä sarjatuotantona. Muovimuotteja ei käytetty, koska ne olivat edullisia vain suurien sarjojen valmistuksessa.
Osat valmistettiin itse metallista.
- Useat komponentit valmistettiin itse metallista ja ainevahvuudet olivat todella paksut tarpeeseen nähden. Näin koneiden mekaanisista rakenteista tuli hyvin lujia, kertoo Upo Finlandin huoltopäällikkö Erkki Mäkikoski.
Ensimmäiset kodinkonevalmistajat suunnittelivat mallinsa omalla suunnitteluosastollaan alusta saakka. Ei ollut edes mahdollisuutta kopioida malleja muilta. Aluksi mietittiin ongelma, johon kodinkoneen oli tarjottava ratkaisu. Samaa mallia valmistettiin vuosikausia ja paranneltiin pikkuhiljaa.
Suomen Sähkötuonti Oy:n markkinointijohtaja Riikka Löfgren tähdentää suunnittelun merkitystä lopputuloksen kannalta.
- Hyvän kodinkoneen tuotanto on lähtenyt ja lähtee edelleen hyvästä suunnittelusta, jonka pohjana on loppuun mietitty käyttötarkoitus. Sitten pitää valita oikeat materiaalit, jotka kestävät käyttöä.
- Jos tuotannon kustannuksissa halutaan pihistellä, etsitään kaikkein halvin tehdas, tyydytään halpoihin materiaaleihin ja laaduntarkkailusta joustetaan. Halpatuotannossa ei ole omaa suunnittelua, vaan kopioidaan jo markkinoilla olevaa kiinatuotantoa.
Hyvän koneen tuotanto lähtee hyvästä suunnittelusta.
Menneinä vuosikymmeninä työvoima oli pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa halpaa. Kokoonpanotyö tehtiin käsipelillä.

Kodinkonekorjaaja Mikko Ranta ihastelee Upon Siniviiri –pesukonetta 1970-luvulta:
- Tuo on tehty Asea Scandian tehtaalla Ruotsissa. Nykyään tuollaiset koneet kokoaa robotti Sloveniassa.
Mikko Ranta muistuttaa myös, että ennen vanhaan ihmiset arvostivat koneitaan ihan eri tavalla kuin nykyään:
- Esimerkiksi pesukoneet maksoivat tuolloin rahassa mitattuna yhtä paljon kuin nykyäänkin, mutta ihmisten tilipussi oli paljon kevyempi. Pyykkikone oli arvokas ja kallis hankinta. Niinpä sitä huollettiin ja hoidettiin, sitä pidettiin melkein perheenjäsenenä.
Voiko Kaukoidän halpatuotantoa syyttää laadun katoamisesta?
Laatua etsivä kuluttaja perinteisesti on vilkaissut laitteen valmistusmaata ennen ostopäätöstä. Mikko Rannan mielestä eri maiden tuotantokulttuureissa on eroja. Tilanne ei ole kuitenkaan ihan yksiselitteinen.
- Kaukoidässäkin tuotetaan erittäin laadukkaita ja kestäviä laitteita. Niitä vain ei tuoda Suomeen, koska ne ovat kalliita. Monen mielestä kiinalainen pesukone saa maksaa enintään 199, muuten se jää kauppaan. Ei sellaisella hinnalla tehdä laatua edes Kiinassa.
Valmistajat peräänkuuluttavat maksuhalukkuutta
Laitevalmistajien mukaan kaupoista löytyy kodinkoneita, joiden suunnittelussa tai materiaaleissa ei ole tingitty ja jotka tehdään yhtä laadukkaasti kuin menneinä vuosikymmeninä. Hyvä ja kestävä laite on kuitenkin kallis.
Markkinoilla on laitteita, jotka kestävät käytössä ja joihin löytyy varaosia.
- Kuluttajien pitäisi olla valmiita maksamaan melko lailla nykyistä enemmän, jotta laitteet olisivat yhtä laadukkaita kuin ennen. Markkinoilla on tällä hetkelläkin laitteita, jotka kestävät käytössä ja joihin löytyy varaosia. Mutta sitten on paljon niitä laitteita, jotka pitää saada äkkiä ja halvalla ulos kampanjatuotteina ja jotka eivät ole käyneet kaikkia niitä prosesseja läpi, joita laadukas lopputuote edellyttäisi, kertoo Suomen sähkötuonti Oy:n markkinointijohtaja Riikka Löfgren.
Upo Finlandin huoltopäällikkö Erkki Mäkikoski on samoilla linjoilla. Hän ottaa esimerkiksi Upon legendaarisen ja erittäin pitkäikäiseksi osoittautuneen mankelin:
Vielä nykyisinkin voitaisiin teknisesti valmistaa näin, mutta hinta muodostuisi niin korkeaksi, ettei kukaan ostaisi.
- Kaikki hammaspyörät valmistettiin valuraudasta ja koneistettiin tarvittavin osin toisiinsa sopiviksi. Vielä nykyisinkin mankeli voitaisiin teknisesti valmistaa näin, mutta hinta muodostuisi niin korkeaksi, ettei kukaan kyseistä mankelia ostaisi.
Valmistajien neuvot kestävän laitteen valintaan
Jos kestäviä kodinkoneita kauppojen hyllyltä löytyy, niin mistä ne oikein tunnistaa? Kaikki haastateltavat ovat yksimielisiä siitä, että hinta on yleensä myös laadun tae.
Jos tietää, että laitetta tarvitsee silloin tällöin, mutta ei kuitenkaan jatkuvasti, voi tyytyä myös halvempaan vaihtoehtoon. Mutta esimerkiksi pyykkikone, jota käytetään vähintään kerran viikossa, kannattaa valita laadukas eikä pihistellä hinnassa.
Ennen hintapohdintoja kannattaa kuitenkin miettiä hyvin tarkkaan omat tarpeensa: Mitä koneella tulen tekemään? Paljonko sitä käytän? Miksi sitä tarvitsen?
Esimerkiksi kaikkia lisäosia ei kannata hankkia heti varmuuden vuoksi, koska ne vaikuttavat hintaan ja vievät käyttämättöminä turhaan tilaa.
Mitä koneella tulen tekemään? Paljonko sitä käytän? Miksi sitä tarvitsen?
Etukäteen on myös syytä ottaa selvää, onko laitetta markkinoivilla väitteillä mitään merkitystä käytännön kannalta.
- Nykyään laitteita markkinoidaan niin ja niin monen Wattin teholla. Teholla ei kuitenkaan ole todellisuudessa kovin paljon merkitystä, oleellista on voima, jolla kone jaksaa työtään tehdä, varoittaa Riikka Löfgren vatkain- tai yleiskonekaupoille lähtijöitä.
Internetistä löytyy myös paljon hyödyllistä tietoa: testejä, vertailuja, muiden käyttäjien kokemuksia ja laitevalmistajan tarjoamaa informaatiota.
Vanhat ja tunnetut tuotemerkit viestivät yleensä myös jostain laatutasosta. Varaosiakin on todennäköisimmin saatavissa, jos malli on ollut tuotannossa pidempään. Halpoja kampanjatuotteita on mahdollisesti tehty vain kertaerä.
Kaupassa laitetta kannattaa tunnustella ja kokeilla sen painoa. Laitteen tulisi tuntua kädessä tukevalta, ylimääräisiä helinöitä sisältään päästävä laite ei tule olemaan pitkäikäinen. Paino kertoo myös valmistusmateriaaleista: muovi on kevyttä, metalli raskasta.
Valmistajat muistuttavat myös, että käyttöohjeiden noudattaminen, laitteen puhdistaminen ja muut mahdolliset huoltotoimenpiteet vaikuttavat suoraan laitteen käyttöikään.
Tutustu myös:
Tässä on Suomen vanhin edelleen toimiva kodinkone
Miksi nämä 10 kodinkonetta kestävät vuodesta toiseen?