Hyppää pääsisältöön

Kimmo Pohjonen oivalsi, että kaikki pitää tehdä itse

Kun Kimmo Pohjonen kiinnostui harmonikan soitosta, oli nuori hanuristi vielä harvinaisuus. Vanhojen pelimannien seurassa ja harrastuksestaan pilkkaa sietäen alkoi muusikon tie, joka vei lopulta maailman maineeseen.

Tietolaatikko

Kimmo Pohjonen syntyi Viialassa 16.8.1964.

Opiskeli Kruunuhaan musiikkilukiossa, Helsingin konservatoriossa ja Sibelius-Akatemiassa. Tärkeimpiä opettajia mm. Heikki Laitinen.

Opiskeluaikana keikkaili Sinitaivas-yhtyeen hanuristina ja vuonna 1989 perusti Pinnin pojat -yhtyeen viulisti Arto Järvelän kanssa.

Soittanut mm. yhtyeissä: KTU, Kimmo Pohjonen Kluster, Pinnin Pojat sekä Ismo Alanko Säätiö.

Pohjosen ensimmäinen soolokonsertti oli vuonna 1997 ensiesitetty "Palkeenpaljastuksia".

Soittanut tai säveltänyt yli sadalla levyllä ja julkaissut kymmenisen levyä eri koonpanoilla sekä soolona.

Saanut useita palkintoja ja tunnustuksia, valittu vuoden kansanmuusikoksi vuosina -96, -97 ja -98, Pro Finlandia- mitali vuonna 2012.

Arto Nybergin haastatteluun Kimmo Pohjonen saapuu suoraan keikalta Berliinistä. Saksa oli kyseisenä vuonna jo 16. maa pitkässä keikkalistassa.

Isänsä jalanjäljissä harmonikkaan tarttunut poika, ei tuolloin arvannut, mitä olisi vielä edessä. Alku tuntui vaikealta, hän oli ainut nuori vanhojen pelimannien joukossa ja häpeili usein harrastustaan.

Lopettaminen oli mielessä monta kertaa vielä aikuisiälläkin.

Kimmo aikoi syventyä klassiseen musiikkiin ja taidemusiikkiin, kunnes opiskellessaan Sibelius-Akatemiassa tie kansanmusiikin pariin löytyi uudestaan.

Opettaja innosti improvisointiin ja Kimmo oivalsi, että voisi säveltää itse. Sellaista musiikkia, joka olisi häntä itseään. "Jota kukaan muu ei voisi määritellä tai arvottaa", hän sanoo.

Pohjonen ryhtyi säveltämään kaiken musiikkinsa, soittiminaan hänellä oli akustinen sekä elektroninen harmonikka.

Oma tyyli on iskenyt maailmalla ja Pohjonen on esiintynyt yli kuudellasadalla kansainvälisellä festivaalilla ja konserteissa. Yksi lempinimistä on "Haitarin Hendrix".

Pohjonen on uransa aikana toteuttanut monia kunnianhimoisia ja omaperäisiä musiikkiprojekteja. Nybergin haastattelussa hän mainitsee haaveilevansa painin ja haitarimusiikin yhdistämisestä. Pohjonen innostui ajatuksesta kuultuaan, että 1900-luvun alussa Suomessa oli tapana soittaa haitaria painiotteluissa. Sittemmin haave toteutui.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto