Hyppää pääsisältöön

Särestön Anttu tahtoi veljensä Reidarin taiteen kaikkien nähtäville

Taiteilija Reidar Särestöniemen veli Anttu jäi huolehtimaan sukutilastaan ja veljensä ateljeesta Särestöstä Reidarin kuoltua. Anttu myös perusti säätiön, jotta Reidarin taide pääsisi kaikkien nähtäville, sillä "Reidar on tehnyt työnsä kansalle ja ihmisille. Ei se ole niitä tehnyt nurkkaan sullotuiksi."

Vuonna 1985 tehty minidokumentti vie katsojansa Antun luo Kittilän Kaukoseen. Siellä Lapin luonnon kesäisessä sylissä on helppo nähdä, mistä värien mestarillinen käyttäjä Reidar Särestöniemi sai inspiraationsa.

Anttu pohtii niin veljensä kuin omaakin elämäänsä dokumentissa. Anttu huolehti kodista ja teki tilan rutiinityöt. Reidar keskittyi taiteeseensa.

"Minun mielestäni tämä elämänmuoto on vahingossa sattunut näin menemään. -- Mikään ei ole menestynyt millään tavalla menestynyt elämänmuoto täällä. Siksi täällä ovat talot niin tyhjänä täällä. Se on minun sukupolveni aikana", Anttu pohtii Lapissa asumisen yhteiskunnallisia puolia. Särestö sijaitsee Ounasjoen varrella yli sata kilometriä napapiiriltä pohjoiseen.

Särestön pihat ovat luonnontilassa. Siihen löytyy syy Reidarin taiteesta.

"Ei kannata mitään tuhota, niin kuin näkyy ohdakkeet ja horsmat kasvaa. Värien ihailija oli Reidari", Anttu kertoo ja jatkaa että Reidar käytti jo lapsena kasveja värjämään paperia.

Luonto on läsnä myös Antun Laika-koiran muodossa, joka seuraa Anttua pitkin Särestön maita ateljeesta uimaan ja puita pilkkomasta kalaa paistamaan.

Teksti: Juhana Säilynoja