Hyppää pääsisältöön

14.10. Teeman Elävä arkisto: Suomi vuonna 2014

Nainen katsoo seinänkokoiselta näytöltä kuvaa bileistä, 1994.
Vuoden 1994 kuvitelmassa vuonna 2014 katsotaan suosikkiklubin bileitä kotona jättinäytöltä. Nainen katsoo seinänkokoiselta näytöltä kuvaa bileistä, 1994. Kuva: YLE tulipa kerran suomi

Kun Suomessa äänestettiin Euroopan Unioniin liittymisestä 16. lokakuuta 1994, puheissa maalailtiin lennokkaita mielikuvia puolesta ja vastaan. Ylellä tehtiin tuoreeltaan kolmiosainen sarja Tulipa kerran Suomi, jossa on fiktiivisen dokumentin keinoin kerrottu kolmesta vaihtoehtoisesta tulevaisuusmallista.

Tulevaisuudentutkimus oli 1990-luvulla kovassa nousussa. Turun kauppakorkeakouluun perustettiin vuonna 1992 Tulevaisuuden tutkimuskeskus, ja futurologisia hankkeita oli useissa korkeakouluissa. Tulipa kerran Suomi -ohjelmassa asiantuntijana on ollut futurologi Tarja Meristö.


Ohjelmasarjassa eletään vuotta 2014 vuoden 1994 tulevaisuuskuvitelmien mukaisesti. Ensimmäisessä jaksossa eletään Eko-Suomen ehdoilla: kulutusta on vähennetty ja ekologiset seikat on nostettu elämisen arvoista tärkeimmiksi. Millaiseksi 1990-luvulla syntyneen miehen elämä olisi silloin muodostunut? Kolmosjaksossa arvuutellaan, mitä tapahtuisi, jos Suomi liittyisi Euroopan Unioniin ja sen yhteisvaluuttaan. Tämän kuvitelman mukaan liitos toisi Suomelle vaurautta ja hyvinvointia.

Sarjan kakkosjaksossa esitetään kolmas vaihtoehto: entä jos Suomi olisi täysin omavarainen ja kietoutuisi omaan nationalismiinsa: tuontituotteille olisi kovat tulliverot ja maassa vallitsisivat hyvin konservatiiviset arvot. Tämän jakson haastattelut ovat katsottavissa Elävän arkiston netistä.

Arkistovieraana Marko Gustafssonin haastattelussa on tutkija Tuuli Kaskinen, joka kuuluu muun muassa Turun yliopisto Tulevaisuuden tutkimuslaitoksen johtokuntaan.

Sarjan tekijät kävivät tuottaja Riitta Jalosen vieraina katsomassa ohjelman vuonna 2014. Mikä osui, mikä meni huti? Lue artikkeli

 • Tulipa kerran Suomi 1 (1994) Ohjaus ja käsikirjoitus Kimmo Räntilä. Tuotanto TV1 Aikuisopetus.
 • Arkistovieraana Tuuli Kaskinen (2014) Toimittaja Marko Gustafsson. Ohjaaja Minna Tienhaara. Tuotanto Yle Kulttuuri.
 • Tulipa kerran Suomi 3 (1994) Ohjaus ja käsikirjoitus Kimmo Räntilä. Tuotanto TV1 Aikuisopetus.
Kommentit
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema