Hyppää pääsisältöön

21.10. Teeman Elävä arkisto: Kaupungin tulevaisuus

Futuro-talo ja liikennettä 1960-luvulta, kollaashi
Futuro-talo ja liikennettä 1960-luvulta. Futuro-talo ja liikennettä 1960-luvulta, kollaashi Kuva: Yle/Kuvankäsittely Harto Hänninen tänään on huomenna

Arkkitehtuuriutopiat ja metropolihaaveet kohtasivat karun todellisuuden 1960-luvun lopun Suomessa. Elettiin avaruusaikaa, mutta kuinka se huomioitiin urbaanissa miljöössä?


Kaupungistuminen ja kasvava asuntopula olivat 1960-luvun lopun ja 1970-luvun akuutteja ongelmia, joihin kaupunkisuunnittelu yritti parhaansa mukaan vastata. Toisaalta haluttiin pilvenpiirtäjiä ja metropoleja, toisaalta harvaa asutusta ja luonnon rauhaa. Vuosikymmenen aikana Suomi autoistui hurjaa vauhtia, ja kaupunkisuunnittelun huomattiin menevän liikaa peltilehmien ehdoilla.

Ohjelmissa Tänään on huomenna (1967) ja Urbanisoidaan koko Suomi (1970) nähdään lennokkaita suunnitelmia muun muassa Pasilan pilvenpiirtäjistä ja Helsingin ydinkeskustasta. Suomalainen Futuro-talo liittyy sulavasti muiden tuon aikakauden tulevaisuuden asumismuotojen esittelyyn, vaikka kovin korkealle dokumentin tekijät eivät näitä futurologisia talokummajaisia arvostakaan.

Turussa kuvattu Korttelipeli (1966) palauttaa maan pinnalle pohdiskelemalla Julinin tontin kohtaloa ja muita kyseenalaisia purkupäätöksiä. Painavan sanansa sanoo muun muassa arkkitehti Otto-Iivari Meurman.

Lisää kaupungin tulevaisuusnäkymiä arkisto-ohjelmien valossa myös kahtena seuraavana viikkona: Kaupunki muuttuu -arkistoilta kertoo vanhojen puutalojen purkamisesta 1970-luvulla, ja Tampere muuttuu -illassa nähdään muun muassa Amurin ja Tammelan purkutöitä ja Tampereen keskustan muutosta 1970-luvulla.

Arkisto-ohjelmat liittyvät Teeman ohjelmasarjaan Kaupunki uusiksi.
Lisää menneitä tulevaisuuden kaupunkeja Elävän arkiston netissä.

 • Tänään on huomenna (1967) Ohjaus Antero Ruuhonen, käsikirjoitus Harri Laine, kuvaus Esko Nurminen, äänitys Jyrki Pirhonen, leikkaus Annikki Murtovaara. TV1 Filmitoimitus.
 • Urbanisoidaan koko Suomi (1970) Tuottaja ja käsikirjoittaja Harri Laine, kuvaus Juhani Sarro, leikkaus Heli Porsanger ja paavo Eskelinen. TV1 Filmitoimitus.
 • Korttelipeli (1966) Suunnittelu ja ohjaus Lauri Markos, kuvaus Martti Kakko ja Herkko Häkkinen, leikkaus Kaija Ahopelto. Tuotanto TV1.

Muokattu 14.11.2016: Korjattu EA-upotus

 • Lapset aikuisten maailmassa – Teeman elokuvia joulukuussa

  Lapset avaavat näkökulmia maailman nurinkurisuuteen.

  Joulukuussa ja tammikuussa Teeman Kino Klassikko ja perjantain Kino esittävät vanhoja ja uusia elokuvia ajattomasta aiheesta. Lapset avaavat aina palkitsevan näkökulman aikuisten maailmaan ja sen nurinkurisuuteen ja epäkohtiin, koulukiusaamisesta maailmansotiin.

 • Teeman joulun lahjapaketit 2019

  Elokuvia, musiikkia, sarjoja, magiaa.

  Teeman jouluun kuuluvat lahjapaketit, joka päivä aatosta loppiaiseen klo 12! Elokuvia, musiikkia, sarjoja, magiaa.

 • 70 vuotta suljettu ovi aukesi

  Dokumenttielokuva avaa oven Jugoslavian historiaan.

  Mila Turajlić valottaa dokumentissaan Jugoslavian historiaa oman perheensä kautta.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa