Hyppää pääsisältöön

2.12. Teeman Elävä arkisto: Arja Saijonmaa

Laulaja Arja Saijonmaa ohjelmassa Huomenta sydämeni.
Arja Saijonmaa laulaa chansoneita ohjelmassa Huomenta sydämeni. Laulaja Arja Saijonmaa ohjelmassa Huomenta sydämeni. Kuva: Yle/Antero Tenhunen 1975 huomenta sydämeni

Viihdetaiteilija Arja Saijonmaa syntyi 70 vuotta sitten. Esiintymisen hän aloitti parikymppisenä, ja kolmikymppisenä hän nousi musiikin kansainvälistymisen symboliksi Suomessa. Kreikka, Ranska, Latinalainen Amerikka ja Ruotsi soivat hänen lauluissaan.

Arja Saijonmaa nousi julkisuuteen vasemmistoradikaalin Ylioppilasteatterin myötä 1960-luvun puolivälissä, ja ensisingle Puhu minulle rakkaudesta/Sinun lapsesi vuonna 1969 nousi laululiikkeen klassikoiden joukkoon. Kohtaaminen kreikkalaisen toisinajattelijan Mikis Theodorakiksen kanssa vei hänet maailmankiertueelle kreikkalaislaulujen tulkkina.

Bonjour, mon cœur,
huomenta sydämeni.
Huomenta kaikki sydämet.
Huomenta silmäni.
Huomenta kaunis kevät,
kevään uusi kukka,
hellä rakkaus.
Huomenta kyyhkyseni,
huomenta varpuseni.

1970-luvun puolivälissä Saijonmaa näyttäytyi Suomessa kosmopoliittina, jota eivät pidätelleet kielten, kulttuurien tai musiikkilajien rajat. Kreikkalaiset, ranskalaiset ja chileläiset laulut tulivat tutuiksi hänen tulkitseminaan, vieläpä suomen lisäksi ruotsiksi ja kreikaksi muista kielistä puhumattakaan.

Arkistopaikka juhlistaa Saijonmaan huikeaa uraa kahdella erilaisella ohjelmalla vuodelta 1976. Ensimmäisessä hän laulaa monipuolisen valikoiman ranskalaisia chansoneita, toisessa espanjalaisen mustalaisrunoilijan Federico Garcia Lorcan tekstejä Mikis Theodorakiksen säveltäminä.

Huomenta sydämeni on televisioversio Arja Saijonmaan Helsingin juhlaviikkojen aikana vuonna 1975 pitämästä chanson-illasta. Arja Saijonmaa ja Tukholman Barock-Ensemble esittävät ranskalaisia lauluja eri aikakausilta. Lauluvalikoima sisältää tunnettujen Jacques Prévert'n ja Joseph Kosman laulelmien lisäksi sävelmiä 1200-luvulta, renessanssimusiikkia, lauluja Ranskan vallankumouksen ajoilta, otteita Orffin Carmina Buranasta, sekä Poulencin impressionistisia yksinlauluja.

Bon jour, mon coeur – Huomenta sydämeni

Konsertin lauluista julkaistiin aikoinaan myös levy, mutta tv-konsertissa kuullaan muutama levyltä pois pudotettukin sävelmä. Saijonmaa ja orkesteri esittävät seuraavat laulut: Kuolleet lehdet, Kaksi etanaa, Balladi menneiden aikojen naisista, Isä meidän, Tanssin ja rakastin, Bonjour mon coeur, Pojat juhlimaan menossa, Laulu keväästä, Laulu kevytmielisestä tytöstä, Laulu Marie-Antoinetten ajalta, Bastiljin valloitus, Ca ira, Carmagnole, Reinin armeijan sotamarssi, Jos kuvittelet, Surabaya-Johnny ja Nantes. Orkesteria johtaa Ulf Björlin. Laulut on konserttia varten suomentanut Jukka Kemppinen.

Mikis Theodorakiksen ja Saijonmaan yhteistyö alkoi vuonna 1970, ja he tekivät ensimmäisen yhteisen levynsä jo vuonna 1972. Toinen levy, myyntimenestykseksi noussut Jokainen harmaa arkiaamu ilmestyi vasta vuonna 1979. Sitä ennen Saijonmaa teki televisiolle lauluohjelman Mustan tuskan romanssi. Siinä hän esittää Theodorakiksen säveltämän kuusiosaisen Lorca-sarjan, joka ei sellaisenaan ole päätynyt yhdellekään Saijonmaan levylle.

Laulut kertovat Espanjan sorretun mustalaisväestön asemasta. Arja Saijonmaa laulaa laulut Tuomittu, Antonio Torres Heredia: Antonion pidätys, Rakkauteen kuollut, Antonio Torres Heredia: Antonion kuolema, Mustalaisnunna ja Mustan tuskan romanssi. Tekstit ovat Federico Garcia Lorcan ja suomalaiset sanat Pentti Saaritsan. Säestäjänä on Taisto Wesslin, kitara.

Lisää Arja Saijonmaata Elävän arkiston nettipoiminnoissa.

  • Huomenta sydämeni – Arja Saijonmaan konsertti (1976) Toimittajat Esko Leimu ja Jarmo Poroila, kuvaus Jorma Toivonen. Tuotanto TV2 Viihdeohjemat.
  • Mustan tuskan romanssi (1976) Ohjaaja Riitta Degerholm, kuvaus Osmo Ihalainen. Tuotanto TV1 Viihdetoimitus.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa