Hyppää pääsisältöön

28.10. Teeman Elävä arkisto: Kaupunki muuttuu

Puutaloja Länsi-Pasilassa, 1970-luku.
Länsi-Pasilan puutaloja 1970-luvun alussa. Puutaloja Länsi-Pasilassa, 1970-luku. Kuva: Yle/Pentti Palmu länsi-pasila

Pasilan kaupunginosan muuttuminen 1960-luvun alusta 1970-luvun loppuun oli hätkähdyttävä: vanha puukaupunginosa revittiin maan tasalle, ja viereen nousi futuristinen ja kolkko Itä-Pasila. Nyt Pasilaa rakennetaan jälleen, ja taas haaveissa kajastaa tulevaisuuden metropoli.

Suomen Television tuottama reportaasi Pasila 1960 on kiinnostava katsaus paitsi Pasilan historiaan, myös siihen todellisuuteen, jossa puutalojen vuokralaiset elivät 1950- ja 1960-lukujen taitteessa. Kaupunki ei kunnostanut puutaloja, vaan antoi niiden ränsistyä purkukuntoon. Kaupunginosalla oli huono maine, asukkaat olivat köyhiä.

Vuonna 1977 puutalot ovat poissa. Ohjelmassa Helsingin puukaupunginosien tulevaisuus pohditaan, käykö Ruoholahden villoille sekä Vallilan ja Käpylän puutaloille samoin kuin Pasilassa koko kaupunginosalle.

Aina purkutuomion kohteeksi eivät joutuneet pelkät puutalot. Myös arvokkailla tonteilla olleita kivitaloja jyrättiin pois uusien liikekeskusten ja pääkonttoreiden tieltä. Asukkaiden hätä on konkreettista ja aitoa ohjelmassa Matkalla ylihuomiseen – ihmisten kaupunki (1971). Yksin Helsingissä purettiin ohjelman mukaan 600-700 asuntoa vuosittain. Ohjelmassa kannetaan huolta kaupunkisuunnittelusta, kohtuuttomiksi kohonneista asumiskustannuksista ja lasten tulevaisuudesta. Unohtuvatko ihmiset, eletäänkö kaupungin ehdoilla?

Arkisto-ohjelmat liittyvät Teeman ohjelmasarjaan Kaupunki uusiksi. Ensi viikon arkisto-ohjelmissa muutoksen kourissa on Tampere 1960- ja 1970-luvuilla.

  • Pasila 1960 (1960) Kuvaus Veikko Roivas & Erkki Imberg, ohjaus Kauko Vuorensola. Tuotanto Suomen Televisio.
  • Matkalla ylihuomiseen – ihmisten kaupunki (1971) Tuottaja Pentti Riuttu, Kuvaus Eero Kaartinen, A. Aalto, S.Rista ja H. Romppanen, äänitys Pauli Vellonen, leikkaus Paavo Eskelinen. Tuotanto TV1 Aikuisopetus.
  • Helsingin puukaupunginosien tulevaisuus (1977) Tuottaja ja toimittaja Pirkko Peltonen. Tuotanto Yle Uudenmaan aluetoimitus.
Keinuja tyhjilllään Itä-Pasilan uusien talojen pihalla 1976.
Uutta Itä-Pasilaa. Keinuja tyhjilllään Itä-Pasilan uusien talojen pihalla 1976. Kuva: Yle/Kalle Kultala 1976 keinu
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa