Hyppää pääsisältöön

7.10. Teeman Elävä arkisto: Animaatioarkiston aarteita

Irja Ranin työskentelee Heikkopeikko-animaation parissa vuonna 1975.
Irja Ranin työskentelee Heikkopeikko-animaation parissa vuonna 1975. Irja Ranin työskentelee Heikkopeikko-animaation parissa vuonna 1975. Kuva: YLE Kuvapalvelu/Håkan Sandblom animaation tekeminen

Suomalaisen animaation 100-vuotisjuhlan kunniaksi Teeman Elävä arkisto on koonnut puolentoista tunnin Animaatioarkiston aarteita -paketin lapsille ja lapsenmielisille. Pakettiin on koottu vuosien varrelta tv-animaatioita, joissa näkyy tekniikkojen ja tyylien rikas kirjo. Nyt voi uppoutua nostalgian syövereihin! Animaatiopaketti uusitaan pienemmille katsojille perjantaina 11.10. iltapäivällä ja sunnuntaina 12.10. keskipäivällä.

Teeman Elävä arkisto: Animaatioarkiston aarteita

tiistai 7.10. klo 22.00
perjantai 10.10. klo 15.05
sunnuntai 12.10. klo 12.00

Suurin osa elokuvista tulee Yle Areenaan.

Paketin avaa ja sulkee Jii Roikosen puhuvahäntäinen Jasso-kissa, joka joutuu yllätyksestä toiseen.
Heikki Partasen mustavalkoinen Hinku ja Vinku on harvemmin nähty alkuperäistyö vuodelta 1964 – tästä sanattomasta jutusta kehittyi neljä vuotta myöhemmin klassikoksi noussut opettavainen Käytöskukka-animaatiosarja. Se on värillinen ja siinä on kertoja.

Oli Tannisen nokkela Nunnu-sarja edustaa Hinkun ja Vinkun tavoin pala-animaatiota. Irja Raninin klassinen nukkeanimaatio Heikkopeikko on hurmannut jo useita sukupolvia. Tuula Pukkilan Taikuri Savinen edustaa savianimaatiota puhtaimmillaan.

Mirja Kariston pidempi nukkeanimaatio Onnelähde on perinnesatuun pohjautuva 20-minuuttinen lyhytelokuva. Piirrosanimaation mestareihin lukeutuvan Heikki Prepulan tuotannosta nähdään jakso rakastettua Paapero-sarjaa. Camilla Mickwitzin laajasta pala-animaatiotarjonnasta esitetään kauhunväristyksiä yhä herättävä Heikot jäät -varoitus, tällä kertaa alkuperäisillä 1980-luvun äänillä.

Kuuluisan Ateljé Seppo Putkisen laajasta tuotannoista esitetään 20 minuuttia pitkä piirrosanimaatioelokuva Tulen tyttö.

Nukkeanimaatioiden suursuosikit, karhupari Urpo ja Turpo pääsevät hiukan näyttelemään, sitten paketin sulkee kahvin vaikutuksista kertova parissa Riitta Uusimäen Nasu ja Jii Roikosen Jasso. Ne ovat vain pariminuuttisia piirrosanimaatioita.

Arkistopaketin kokoajan kolumni Suursyömäri ja lettupinon tuoksu.

Animaatiopaketti lähetetään Teemalla tiistai-iltana 7.10. aikuiskatsojille klo 22, mutta se uusitaan perjantaina 10.10. iltapäivällä ja sunnuntaina 12.10. keskipäivällä, joten pikkuväkikin pääsee animaatioiden historiasta nauttimaan.
Katariina Lillqvist -animaatiopaketti Teemalla nähdään 11.10. klo 11:30 ja muuta kotimaista 2000-luvun aikuisanimaatiota nähdään satavuotisjuhlan kunniaksi Uudessa Kinossa 6.10. ja pikauusintana 12.10.!

 • Jasso: Kioskikeikka
  (1997) Käsikirjoittaja ja piirtäjä Jii Roikonen. Ohjaus Ulla Bergström ja Lauri Pitkänen. Näyttelijät Heikki Määttänen, Erja Manto. Tuotanto: TV1 Lasten- ja nuortenohjelmat.
 • Hinku ja Vinku: Suursyömäri
  (1964) Ohjaus Heikki Partanen. Kuvaus Paul Bergdahl. Tuotanto Elosalama Oy.
 • Nunnu ja namut
  (1967) Käsikirjoittaja ja piirtäjä Oili Tanninen. Ohjaus Raili Rusto. Tuotanto TV1 Lasten- ja nuortenohjelmat.
 • Heikkopeikko: Ystävä
  (1976) Käsikirjoittajat Aino Laitinen, Arvo Laitinen ja Matti Kokkola. Ohjaus Irja Ranin. Nuket Irja Ranin ja Pekka Ojamaa. Musiikki Heikki Laurila ja Matti Kokkola. Tuotanto TV1 Lasten- ja nuortenohjelmat.
 • Taikuri Savinen
  (1977) Suunnittelu ja toteutus Tuula Pukkila. Lukija Erkki Thil. Tuotanto TV2 Lastenohjelmien toimitus.
 • Onnenlähde
  (1985) Käsikirjoittanut ja toteuttanut Mirja Karisto. Nuket Mirjami Skarp. Musiikki Matti ja Pirjo Bergström. Lukija Seppo Kolehmainen. Ohjaaja Seppo Seppälä. Tuotanto TV1 Lasten- ja nuortenohjelmat.
 • Paapero
  (1981) Suunnittelu ja toteutus Heikki Prepula. Musiikki Matti ja Pirjo Bergström. Tuotanto TV1 Lasten- ja nuortenohjelmat.
 • Heikot jäät
  (1986) Toteutus Camilla Mickwitz. Ohjaus Marja-Liisa Hieta. Musiikki Jukka Siikavire. Tuotanto TV2 Lastenohjelmien toimitus.
 • Tulen tyttö
  (1987) Tuotanto Ateljé Seppo Putkinen. kertoja Markku Jaakkola. Tuotanto TV1 Lasten- ja nuortenohjelmat.
 • Urpo ja Turpo näyttelevät
  (1996) Ohjaus Liisa Helminen ja Marjut Rimminen. Tuotanto Lumifilm Oy.
 • Nasu
  (1997) Käsikirjoittaja ja piirtäjä Riitta Uusitalo. Ohjaus Lauri Pitkänen, Pietari Koskinen. Tuotanto: TV1 Lasten- ja nuortenohjelmat.
 • Jasso: Maailman vahvin kahvi
  (1998) Käsikirjoittaja ja piirtäjä Jii Roikonen. Ohjaus Ulla Bergström ja Lauri Pitkänen. Äänet: Heikki Määttänen, Erja Manto. Tuotanto: TV1 Lasten- ja nuortenohjelmat.

Lisää kotimaisia animaatioherkkuja Elävän arkiston netissä!

Muokattu 14.11.2016: Korjattu EA-upotus

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa