Hyppää pääsisältöön

FC Jokereiden tarina jäi lyhyeksi

FC Jokereiden piti olla vahva kilpailija Helsingin Jalkapalloklubille ja ennen kaikkea hyvä bisnes, toisin kävi. Harry ”Hjallis” Harkimon kunnianhimoinen hanke laajentaa Jokeribrändiä jalkapallon puolelle sai alkunsa vuonna 1999, ja kuopattiin vain viisi vuotta myöhemmin. Muistoksi jäi Töölön jalkapallostadion.

Tietolaatikko

FC Jokereiden sarjasijoitukset:

1999 Veikkausliiga 4.
2000 Veikkausliiga 2.
2001 Veikkausliiga 11.
2002 Ykkönen 2.
2003 Veikkausliiga 10.

Kaikki alkoi jalkapallostadionista. Hjallis Harkimon suunnitelmissa ollut uusi Töölön jalkapallostadion tarvitsi toisenkin joukkueen Helsingin Jalkapalloklubin lisäksi. Harkimon valinta osui Veikkausliigassa kaudella 1998 kolmanneksi sijoittuneeseen PK-35:een.

Vielä oston yhteydessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa vakuuteltiin PK-35:n vahvan kaupunginosaidentiteetin säilyvän. Pari kuukautta myöhemmin saapui kuitenkin uutinen, joka ei enää yllättänyt: PK-35:n nimi vaihdetaan FC Jokereiksi. Tarkoitus oli houkuttaa Jokereiden jääkiekkofanit myös jalkapallokatsomoon.

Alku olikin lupaava. FC Jokereiden ensimmäinen Veikkausliigaottelu houkutti tilapäisenä kotina toimineelle Olympiastadionille uteliaita silmäpareja. Vastassa oli perinteikäs Vaasan Palloseura. Uusi joukkue oli heti menestyksekäs, sillä ottelu päättyi Jokereiden 1-0 voittoon. Historiallisen maalin laukoi Tommi Paavola tuurilla ja taidolla.

Ensimmäinen kausi Veikkausliigassa päättyi neljänteen sijaan. Suomen cupissa FC Jokerit eteni finaaliin, jossa vastaan asettui FF Jaro Pietarsaaresta. Jokerit vei pokaalin maalein 2-1, Antti Sumialan tehdessä molemmat Jokerimaalit. Voittajien valmentaja Pasi Rautiainen antoi ansion pelaajille.

”Tämä oli ensimmäinen cupmestaruuteni. Pelaajana en voittanut koskaan, ja tämäkin on pelaajien cupmestaruus, mutta kiva kun sain olla mukana.”

Vuoden 2000 liigakaudella uusi kotistadion oli valmis, ja FC Jokerit sijoittui toiseksi, mikä jäi seuran menestyksen huippuhetkeksi. Seuraavalla kaudella Jokerit joutui karsimaan liigapaikastaan Ykkösen FF Jaroa vastaan. Pietarsaarelaiset kostivat parin kauden takaisen cuptappion tiputtamalla Jokerit liigasta.

Jokerit nousi takaisin liigaan vain yhden alemmalla tasolla vietetyn kauden jälkeen, mutta suurien satsausten aika oli ohi. Viimeiseksi jääneellä kaudella 2003 Jokerit sijoittui liigassa sijalle kymmenen.

Harkimo ilmoitti FC Jokereiden lopettavan toimintansa maaliskuussa 2004, rippeet myytiin HJK:lle. Jalkapallojoukkue Jokereiden nimellä ei ollutkaan yleisöä kiinnostava tuote, vaan tuotti tappiota.

Teksti: Tuomas Jääskeläinen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto