Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Nopsa Kick ja Puky potkupyörätestin kärkikaksikko

Kolmipyöräiset tai apupyörät ovat tuttuja monen lapsuudesta. Nyt yleistyvät jopa kaksivuotiaille soveltuvat potkupyörät. Neljää potkupyörää testasivat kahdet eri-ikäiset kaksoset. Testituotteet olivat Biltema Harjoittelupolkupyörä, Kokuan LikeABike Mini, Nopsa Kick 12” sekä Puky LR M. Testissä havaittiin, että potkupyörien rungon rakenteissa on isoja, käytettävyyteen vaikuttavia eroja.

Potkupyöriä arvioivat kaksosten vanhemmat: 2,5-vuotiaiden Ennin ja Ilonan äiti Hanna Lenkola sekä 4-vuotiaiden Maisan ja Veikan vanhemmat Johanna Haapkylä ja Toni Mattila.

2,5 vuotiaat Enni ja Ilona sekä äiti Hanna Lenkola.
2,5 vuotiaat Enni ja Ilona sekä äiti Hanna Lenkola. 2,5 vuotiaat Enni ja Ilona sekä äiti Hanna Lenkola. hanna lenkola

Hanna Lenkola kertoo, että taaperoikäisten tyttöjen maut ovat hyvin samankaltaiset.

- Ehkä ruoassa makueroja on, mutta tavaroissa ja leikeissä molemmat tykkäävät samoista asioista.

Johanna Haapkylän nelivuotiaat kaksoset tykkäävät erilaisista asioista: Veikka esimerkiksi tykkää poikien väreistä (sininen ja vihreä) ja Maisa tyttöjen väreistä (vaaleanpunainen).

Potkupyörä sopii pienellekin lapselle

Enni ja Ilona ovat potkupyöräilleet jo alle 2-vuotiaina. Tavallisen polkupyörän liikkeelle saaminen vaatii massaa ja tasapainon ylläpitäminen vauhtia. Etenkin apupyörillä varustetun pyörän polkeminen on aika raskasta.

Nelivuotiaat Maisa ja Veikka pitivät potkupyöriä aluksi lapsellisina.
Nelivuotias Veikka piti potkupyöriä vähän lapsellisina. Nelivuotiaat Maisa ja Veikka pitivät potkupyöriä aluksi lapsellisina. maisa ja veikka

Potkupyörät ovat keveitä ja pienikin lapsi pääsee niillä liikkeelle, vaikka “pyöräily” olisikin aluksi enemmän tuen kanssa kävelyä. Lapsi osaa myös jarruttaa jaloillaan luonnostaan. Nyt 2,5-vuotiaina Enni ja Ilona nostavat jalat välillä pyörän kyytiin ja liukuvat kuten polkupyörällä.

Maisan ja Veikan (4v.) mielestä potkupyörä tuntui ensialkuun hiukan lapselliselta, sillä isoveljellä on jo oikea polkupyörä. Kuvauksissa molemmat kuitenkin potkuttelivat innokkaasti eivätkä pyörät olleet heillekään runkokooltaan liian pieniä.

Toimittaja:
- Ooksää ajanu myös pyörällä jossa on polkimet? Sillä missä on apu…
Veikka:
- Joo-o. Mut silti mä en onnistunu.
Toimittaja:
- Millaista eroa on siinä missä on apupyörät ja tää potkupyörä - mikä niiden ero on?
Veikka:
- Et se on vaikeus.
Toimittaja:
- Potkupyörä on helpompi?
Veikka:
- Joo-o.

Biltemalla meno tökki

Bilteman harjoittelupyörä on testituotteista edullisin. Hanna Lenkolan mukaan 2,5-vuotiaiden oli hankala nousta pyörään sen korkean keskitangon takia.

Biltema Harjoittelupolkupyörä
Biltema Harjoittelupolkupyörä Biltema Harjoittelupolkupyörä potkupyörä

- Tämänikäiset eivät osaa vielä heilauttaa jalkaa pyörän yli.

Bilteman pyörä sai pyyhkeitä myös rungon takaosaa kohti leviävästä rakenteesta: lasten jalat ottivat jatkuvasti kiinni takapyörän navan tappeihin.

- Meno tökki tytöillä, Lenkola sanoo. Vaaleanpunainen väri oli tyttöjen mielestä ihana.

LikeABiken ulkonäkö ja rakenne suututti testaajat

Puinen Kokuan valmistama LikeABike on neljä kertaa Bilteman pyörää kalliimpi. Johanna Haapkylän lapset (4 v.) eivät innostuneet pyörästä, sillä se ei näyttänyt polkupyörältä. Sinänsä hieno design oli tehty miellyttämään aikuisten silmää.

Haapkylä itsekään ei innostunut pyörän materiaalista. Hän epäili puisen materiaalin sääkestävyyttä:

- Musta ei ole siihen, että mä kuivaan pyörän ja nostan sen sisälle jokaisen käyttökerran jälkeen. Pyörän pitää olla sellainen, että se voi olla ulkona kesät talvet.

LikeABike Mini
LikeABike Mini LikeABike Mini potkupyörä

Molempia nelivuotiaita ärsytti LikeABiken ohjaustanko, joka kääntyy kapeassa hahlossa vain hieman.

- Ne suuttuivat tästä jo ennen kuin olivat lähteneet liikkeelle, Toni Mattila sanoo.

Hanna Lenkola kiinnitti huomiota myös LikeABiken isoon rakenneongelmaan. Sen lisäksi, että pyörän keskiosa oli korkea eikä pieni lapsi saanut jalkaa sen yli, oli penkin taakse muotoiltu korkea peräsin, joka teki jalan heilauttamisen pyörän yli myös takakautta liki mahdottomaksi.

Potkupyörien rungon rakenteissa on isoja eroja. Siksi on tärkeää, että lapsi itse koeajaa pyörän.

Nopsa Kick oli lasten mielestä hieno, koska se näytti oikealta polkupyörältä

Nopsa Kick miellytti Maisaa ja Veikkaa, sillä se on eniten oikean pyörän näköinen. Pyörää myydään kahden värisenä.

Nopsa Kick 12”
Nopsa Kick 12” Nopsa Kick 12” potkupyörä

Nelivuotiaat ajoivat pyörällä helposti.

Myös pienempien lasten mielestä Nopsa oli mieluinen pyörä ajaa: isot pyörät rullasivat hyvin ja niillä sai kovan vauhdin.

Nopsa erottui edukseen, sillä siinä pystyi säätämään penkin korkeuden lisäksi etutangon korkeutta. Myös isomman lapsen ajoasento pysyi Johanna Haapkylän mielestä järkevänä.

Pukyn selkään oli helpoin nousta

Pukyä on eri kokoja ja värejä. Pyörä oli testipyöristä ainoa, jossa ei ole korkeaa keskitankoa, vaan “skootterimainen” matala jalkatuki.

- Tähän pääsee nousemaan helposti eivätkä kantapäät osu mihinkään potkutellessa, Hanna Lenkola sanoo.

Puky LR M
Puky LR M Puky LR M potkupyörä

Pyörän runko kapenee kohti takaosaa päinvastoin kuin Bilteman pyörässä. Lenkolan mielestä myös ohjaustanko oli sopivan kokoinen 2,5-vuotiaille. Ote tangosta on selvästi kapeampi kuin esimerkiksi Nopsa Kickissä ja pyörän taluttaminen on tästä syystä helpompaa. Pyörän renkaat ovat pienet verrattuna Nopsaan.

Pukyn ohjaustanko pyörii esteettä ympäri, mutta jos näin pääsee käymään, on lapsi jo irrottanut otteensa kokonaan. Potkupyöräilyä pidettiin yhdessä tuumin yhtä turvallisena kuin muutakin pyöräilyä.

Yhdessäkään testipyöristä ei ollut penkin ja ohjaustangon pikalukitusta. Tätä vanhemmat pitivät miinuksena. Erillisten työkalujen etsiminen on monikkoperheen tuiskeessa turhauttavaa.

Testin kaksi voittajaa: Nopsa Kick ja Puky

Testin kärkikaksikko oli molempien kaksosten vanhempien mielestä sama: Nopsa Kick ja Puky.

- Nopsa on vähän isompien, meidän kaksosten (4 v.) ikäisten lasten pyörä. Puky taas olisi pitkäikäisin, aina kahdesta vuodesta alkaen. Kyllä meidän Veikka ja Maisakin Pukylla ajoi, Johanna Haapkylä summaa.

Lapsen ikä vaikuttaa suosikkiin ja tällä kertaa testissä on siis kaksi voittajaa.

Bilteman ominaisuudet eivät miellyttäneet Maisaakaan.
Bilteman ominaisuudet eivät miellyttäneet Maisaakaan. Bilteman ominaisuudet eivät miellyttäneet Maisaakaan. potkupyörä

4-vuotiaiden kaksosten suosikki oli Nopsa Kick ja 2,5-vuotiaiden Puky. Molemmat maksavat hiukan alle 70 euroa.

Testin edullisin pyörä Bilteman harjoittelupolkupyörä jäi testissä viimeiseksi. Ylivoimaisesti kallein LikeABike sijoittui näiden väliin.

Arvioita annettiin lapsen innostumisesta ja pyörän ulkonäöstä, ajo-ominaisuuksista lapsen näkökulmasta, painosta ja säilytettävyydestä aikuisen näkökulmasta sekä säädettävyydestä. Kestävyyttä ei kahden viikon testiaikana arvioitu.

Testitulokset

Tuote Pisteet (1-5) Hinta/€
Puky LR M 4,3 (2,5-vuotiaiden suosikki) 68,00
Nopsa Kick 12” 4,2 (4-vuotiaiden suosikki) 69,90
LikeABike Mini 3,1 189,00
Biltema Harjoittelupolkupyörä 2,8 39,90
Kommentit
  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

    Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

    Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

    Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

    Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

  • Näin korjaat itse vetoketjun

    Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

    Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

  • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

    Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

    Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

  • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

    Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

    Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

    "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

    Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

  • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

    Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

    Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

  • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

    Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

    Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

  • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

    Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

    Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

  • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

    Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

  • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

    Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

    Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

  • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

    Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

    Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

  • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

    Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

    Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

  • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

    Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

    Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

  • Vanhaakin ruokaa voi syödä

    Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

    Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.